Waarom een gedragstherapeut inschakelen

Katten lijken mysterieuze dieren, maar hun gedrag is helemaal zo ingewikkeld nog niet! Helaas wordt de kat vaak toch niet goed begrepen en dat zorgt voor spanning en frustratie tussen kat en mens.

Het gedrag van een kat

Een kat moet een kat kunnen zijn en daarbij hoort krabben, klimmen, spelen, jagen, eten en slapen. Katten zijn territoriale en over het algemeen sociale dieren, terwijl nog veel mensen denken dat katten solitair zijn.

Wat voor een kat normaal gedrag is, kan door de mens gezien worden als ongewenst. Maar door meer inzicht te krijgen in kattengedrag, kunnen we dit omschakelen naar gewenst gedrag.

Maar normaal kattengedrag kan ook veranderen tot een probleemgedrag. Sproeien en plassen is normaal, maar als het ineens buiten de kattenbak gebeurt, is er toch wat aan de hand. Door de kattenbaasjes te stimuleren om inzicht te krijgen in het gedrag van hun katten, kunnen we het samen oplossen.

Voorkom frustraties

Als je er al aan denkt om een kattengedragstherapeut in te schakelen, betekent dat meestal dat er iets aan de hand is. Is al het medische uitgesloten door de dierenarts, wacht dan niet lang om contact op te nemen. Frustratie zal toenemen en het heeft uiteindelijk ook een negatief effect op de band tussen jou en je kat. En dat is zonde…

Wanneer een kattengedragstherapeut inschakelen?

• Bij onzindelijkheid
• Ruzie/spanning tussen katten
• Katten die (veel) stress ervaren
• Agressie
• Katten die erg angstig zijn
• Introductie tussen twee katten
• Er is een baby op komst
• Krabben aan alles behalve de krabpaal
• En nog veel meer…

Gedragsproblemen

Veel voorkomende gedragsproblemen bij katten zijn onder andere onzindelijkheid, sproeien, agressie en veel krabben. Vertoont jouw kat dit gedrag, dan is het van belang om eerst naar de dierenarts te gaan. Zo kunnen medische oorzaken uitgesloten worden. Als de dierenarts niets kan vinden, dan spreek je pas van een gedragsprobleem.

Gedragsproblemen kunnen worden veroorzaakt door verveling, onwetendheid van de baasjes, angst of stress, maar ook door pijn en ziektes.

Katten kunnen niet praten en hun lichaamstaal kan soms verwarrend zijn. Daarom bestaan er kattengedragstherapeut. Zij kunnen je helpen problemen met jouw kat op te lossen.

Zit je thuis met een kat waarvan je niks begrijpt? Plast ze buiten de bak of krabt ze jouw banken helemaal kapot? Of wil je gewoon informatie? Genoeg redenen om contact op te nemen!