Veel gestelde vragen

Omdat ik vaak veel voorkomende vragen beantwoord, leek het mij een goed idee om deze allemaal te bundelen op een pagina. Dus mocht je een vraag hebben over kattengedrag of over mijn diensten? Dan is de kans groot dat jouw vraag misschien hier wel tussen staat.

Foto gemaakt door Lyaysan Kukharskaya.
Foto gemaakt door Lyaysan Kukharskaya.

Over katten en hun gedrag

Hoe introduceer ik een nieuwe kat aan mijn huidige kat(ten)?

Het beste ga je voor een langzame introductie, zodat de kans op vriendschap het grootst is. Ik heb er twee blogs over geschreven.

Wat moet je niet doen tijdens een langzame introductie?
Waarom is een langzame introductie belangrijk?

Wil je weten hoe een langzame introductie in zijn werk gaat? Stuur mij dan vrijblijvend een email.

Waarom sproeit mijn kat?

Sproeien kan voortkomen vanuit een medisch probleem, ziekte, pijn, angst, stress, verveling en meer. Hier lees je er meer over.

Mijn kat is onzindelijk, hoe kan dit?

Dit kan komen door pijn, ziekte, De bak is te klein, staat op een verkeerde plek, stress, angst, verkeerd grit. Of je hebt niet genoeg bakken, of de kattenbakken zijn vies. Meer er over lezen? Bekijk dan dit blog.

Ik ben in verwachting, moet ik mijn kat weg doen?

Dat is helemaal niet nodig! Maar je kat voorbereiden op de komst van een kindje, is altijd belangrijk. Hoe? Dat lees je hier.

Mijn kat is bang voor bezoek, hoe kan ik haar hierin begeleiden?

Dat lees je in deze blog.

Waarom moet ik altijd eerst langs de dierenarts voordat ik een afspraak met je kan maken?

Omdat veel gedragsproblemen voort kunnen komen vanuit medische redenen. Denk aan een kat die agressief is als je hem wilt aanraken. Dit kan voortkomen vanuit bijvoorbeeld pijn, artrose of iets anders. Onzindelijkheid kan ook voortkomen vanuit pijn. Als de kat iets onder de leden heeft en daarom gedragsveranderingen laat zien, heeft gedragstherapie geen zin.

Waarom mag ik mijn katten niet straffen? Want het werkt wel.

Dan heb ik hier een boeiend artikel, speciaal voor jou.

Ik zet nieuwe katten altijd samen, en dat gaat altijd goed. Waarom moet ik dan een langzame introductie doen?

Daar heb ik een blog over geschreven. Die vind je hier.

Waarom wil mijn kat niet spelen?

Dit kan komen door de speeltjes de gebruikt, of omdat je op de verkeerde manier met je katten speelt. Voor meer tips kan je dit blog eens doorlezen.

Welke voerpuzzels raad je aan?

Dit is afhankelijk van het voer wat je geeft (nat of droog voer) en of je al voerpuzzels gebruikt en hoe snel je kat voerpuzzels onder de knie heeft.

Hier kun je handige tips downloaden.

Mijn katten maken mij ’s nachts wakker met luid gemiauw. Hoe stop ik dat?

Het is belangrijk om er achter te komen waarom een kat ’s nachts miauwt. Is dit omdat hij zich verveelt, is hij krols, word hij opgesloten? Mag hij niet in de slaapkamer komen, terwijl die overdag open is, en hij daar graag slaapt? Heeft hij honger? Wil hij naar buiten, is het aangeleerd gedrag? Zoals je leest kan het duizenden redenen hebben. Vanaf een afstand is het dus moeilijk te vertellen waarom een kat jouw in de nacht wakker houdt.

Meer over miauwen kan je hier lezen.

Waarom zou ik 2 kittens adopteren? Ik wil er maar 1.

Een kitten heeft nog veel te leren op het moment dat hij geadopteerd word. Veel leren ze al van hun moeder, omgeving, maar vooral ook van hun broertjes en zusjes. Het is vooral handig wanneer ze opgroeien en leeftijdsgenootjes om zich heen te hebben.

Spelen en interactie tussen de kittens zijn goeie leer momenten voor een kitten, en op die manier kunnen ze zich goed sociaal ontwikkelen. Maar leren ze ook grenzen herkennen en leren ze lichaamstaal te begrijpen. Wij mensen en oudere katten, kunnen broertjes/zusjes van dezelfde leeftijd niet vervangen.

Maar ze hebben ook elkaar om mee te spelen. Ze kunnen elkaar vermaken als je weg bent, waardoor er een kleinere kans bestaat dat ze later gedragsproblemen ontwikkelen — want ze zullen nooit alleen zijn. Niet te vergeten dat het veel gemakkelijker is om twee kittens aan elkaar voor te stellen dan twee volwassen katten.

Foto gemaakt door Ramiz Dedakovic.

Over mijn diensten

Wat zijn de kosten voor een consult?

Een compleet consult aan huis: €120
Een compleet consult op afstand: €90
Informatief consult aan huis: €60
Informatief consult op afstand: €50

Wat zit er in een consult/Wat kan ik verwachten?

Dit is afhankelijk van het consult type.

Consult aan huis/op afstand:
– Een lange vragenlijst
– Huisbezoek van +/- 3 a 4 uren
– Een uitgebreid stappenplan op maat gemaakt + anamnese
– Een vervolg consult indien nodig
– Nazorg

Informatief consult
– Een vragenlijst om in te vullen
– Een bezoek aan huis (+/- 1 tot 2 uurtjes).
– Een korte handout met informatie en advies wat besproken is.
– Kortere nazorg en geen stappenplan.

Alle informatie daar over vind je hier.

Hoe lang duurt een consult?

Een normaal consult aan huis duurt +/- 3 a 4 uren. Een consult op afstand duurt soms wat korter. Een informatief consult duurt ongeveer 2 uurtjes. Soms iets langer, soms iets korter.

Wat doe je allemaal tijdens een consult?

Behalve heel veel vragen stellen en vragen beantwoorden, observeer ik de kat. Ook maak ik filmpjes, foto’s, loop ik door het huis heen, Schrijf ik dingen op, en ga ik met de kattenbaasjes altijd even door de vragenlijst heen. Vaak speel ik even met de kat, en kijk ik hoe de kat op bepaalde dingen en situaties reageert.

Wat voor opleiding heb je gedaan?

In 2016 heb ik de opleiding ‘Cat Psychology and Training’ gevolgd via ACS distance education. In mei 2017 ben ik begonnen met de kattengedragsopleiding van Sarah Ellis via Icatcare. Deze heb ik in November 2018 afgerond. Verder volg ik geregeld webinars and probeer ik ook cursussen of workshops te volgen om mijn kennis op peil te houden.

In welke regio werk je?

Ik doe consults aan huis in Friesland en Groningen. Een stukje verder is over het algemeen niet heel erg.

Hoeveel ervaring heb je als kattengedragsadviseur?

Ik ben begonnen als kattengedragsadviseur in 2016. Dus inmiddels al 4 jaar ervaring.

Hoe ver reikt je nazorg?

Ik zeg altijd maar: zo lang als dat nodig is!

Heb je ook een telefonisch spreekuur?

Nee, op het moment heb ik geen telefonisch spreekuur. Uit ervaring merk ik dat mensen ook buiten dat spreekuur gewoon bellen, en ik meestal tijd moet vrijhouden, terwijl ik dan niet gebeld word. Vandaar dat ik besloten heb om geen telefonisch spreekuur te houden. Daarentegen ben ik wel gewoon bereikbaar via Whatsapp. Wil je mij toch bellen? Stuur mij dan van te voren een appje, een mailtje of laat een voicemail achter als ik je telefoontje niet kan opnemen.

Vang je ook katten op?

Nee, ik vang geen katten op. Ik heb hier geen plek voor en geen tijd voor. Zoek je opvang, of wil je je katten herplaatsen? Ik zoek graag met je mee.

Waar kan ik reviews lezen?

Via de Facebook pagina vind je een aantal reviews, maar je vind ook een paar via deze pagina op de website.

Geef je ook lezingen of workshops?

Ja hoor. Ik geef met liefde lezingen. Dat vind ik zelfs heel erg leuk om te doen! Workshops heb ik nog niet eerder gegeven, maar wie weet wat de toekomst brengt!

Voor lezingen heb ik geen vaste prijs, dus mocht je iemand zoeken voor een kat gerelateerde lezing? Voor op een event, of op een dierenarts praktijk? Neem gerust eens contact met op!

Is er een wachttijd of kan ik meteen een afspraak maken?

Op het moment is er geen wachttijd en kan er redelijk snel een afspraak gemaakt worden. Houd er alleen wel rekening mee dat ik naast Kattige Katten ook een parttime baan heb ook nog bij andere mensen consult doe. Ik ben dus niet 7 dagen per week beschikbaar voor een consult.

Kan ik je ook mailen voor advies?

Uiteraard! Je kan mij altijd vrijblijvend emailen voor advies. Maar er is ook een bepaalde grens in hoeveel advies ik geef.

Word het consult vergoed door een dierenverzekeraar?

Nee, helaas word dit bij mij niet vergoed.

Hoe snel ontvang ik mijn stappen/advies plan?

Binnen 10 dagen ontvang je mij het stappenplan/adviesplan.

Valt het ook binnen hetzelfde consult als er meerdere katten binnen mijn huishouden probleemgedrag vertonen?

Ja hoor. Ook al heb je 5 tot 10 katten. Worden het er meer, dan is het even de vraag of het verstandig is om het binnen hetzelfde consult te laat vallen.

Werk je ook met complementaire/alternatieve medicatie?

Nee. Mits in overleg met een dierenarts.

Wat als ik van een informatief consult een “normaal” consult aan huis wil maken?

Dan halen we het bedrag van het informatief consult af van het “gewone” consult aan huis. Je krijgt dan €50 of €60 korting. Afhankelijk of het informatieve consult digitaal was, of aan huis.

Moet je altijd aan huis komen voor een consult?

Dit hoeft niet. Afhankelijk van het probleem. Ik ben er wel een voorstander van, maar soms is het ook niet nodig, of niet handig. Bijvoorbeeld een kat die heel erg angstig gedrag vertoont met bezoekers. Het is dus ook afhankelijk van het gedrag wat een probleem is voor de kattenbaasjes.

Ben je altijd bereikbaar voor advies?

Altijd is een heel groot woord. Maar ik ben via whatsapp of sms veel makkelijker te bereiken en vaker te bereiken. Ik heb namelijk ook nog gewoon werk naast Kattige Katten, en ik doe consult. Ik ben dus niet altijd telefonisch bereikbaar. Wil je toch liever bellen, in plaats van appen? Stuur mij dan even een berichtje, dan maak ik met alle liefde tijd voor je vrij.

Doe je ook consult bezoeken in het weekend of op feestdagen? (En reken je daar extra voor?)

Ja hoor! Als ik dan geen plannen heb, doe ik ook gewoon consult op feestdagen of de weekenden.

Waar vind ik de algemene voorwaarden?

Deze vind je hier.