Wat moet je niet doen bij een langzame intro?

7 november 2019

Geplaatst door Dianda

We hebben het zo vaak over wat we allemaal moeten doen bij die langzame introductie en waarom. Maar wat moeten we absoluut niet doen tijdens een langzame introductie? Denk hierbij aan benches, te snel bij elkaar zetten en nog veel meer. Want dat lees je allemaal in dit artikel!

Te snel willen

Uiteraard heet het niet voor niets een langzame introductie. De katten na een paar dagen al bij elkaar zetten onder het mom van “ik heb de langzame introductie gedaan” is by far geen langzame introductie. De katten hebben amper de tijd gehad om aan elkaar te wennen en worden na een paar dagen al geconfronteerd met elkaar; een wildvreemde kat. Voorkom stress en doe dit niet. Er zit geen tijd gebonden aan de langzame introductie.

Gelijk bij elkaar zetten

Net als hierboven is dit niet eens en langzame introductie te noemen. Bij veel mensen is de reactie dat dit altijd goed gaat, maar dan heb je echt geluk. Katten zijn subtiel in het laten zien van stress, dus het is niet altijd te zien met een getraind oog. Vaak tolereren deze katten elkaar op termijn, maar begint het gedonder pas wanneer de kat sociaal volwassen word (als er een jonge kat/kitten bij komt).

Door katten niet gelijk samen bij elkaar te zetten, heb je een grotere kans op vriendschap, en hou je hun stress-level zo laag mogelijk. Je wilt toch ook katten die samen door 1 deur kunnen?

De bench gebruiken

Ook dit is geen langzame introductie. Hierbij sla je duizend stappen over, want een eerste indruk is belangrijk bij katten. En er is een grote kans dat die eerste indruk inmiddels al verprutst is. Want waarom wil je geen bench gebruiken bij de introductie tussen katten?

Door de bench te gebruiken kan een kat niet weg, hij kan niet wegrennen, zich niet verzetten en kan van elke kant benaderd en bekeken worden. Dan zit hij ook nog in een ruimte met een wildvreemde kat die hij niet kent. Dit is zeer stressvol voor de kat, maar kan ook angstaanjagend zijn. De bench zou nooit van toepassing moeten zijn met katten, tenzij het gaat om een medische reden.

Je kat forceren

Je kat forceren om iets te doen, heeft volgens mij nooit een goed resultaat behaald. Dit geld ook als het gaat om de langzame introductie. Je kunt je kat niet forceren om de kamer in te gaan waar de andere kat zit, als hij dat niet wil, omdat hij het nog spannend vind. Je kunt je kat niet forceren om de andere kat leuk te vinden. Ook dit zorgt alleen maar voor stress, en dat willen we niet.

Laten uitvechten

Advies wat ik soms nog steeds voorbij zie komen is om de katten het te laten uitvechten, of om ze maar te laten gaan als er spanning onderling is, en er gegromd en geblaast word. Ook al is het “normaal” vocaal geluid en gedrag in de kat zijn repertoire. Je wilt dat niet zien tijdens een langzame introductie. Belangrijk is om dan een stap terug te gaan en om ze gelijk weer apart te zetten.

En uit ervaring kan ik je vertellen dat agressie alleen maar erger zal worden, als je besluit ze het te laten uitvechten. Daarnaast is het ook geen vorm van dominantie. Katten kennen geen rangorde, en dus ook geen dominantie.

Door de langzame introductie toe te passen geef je je katten rustig de tijd om aan elkaar te wennen.

Inwrijven met elkaars geur

Wat ook veel geadviseerd word en wat volgens mij een beetje afkomstig is vanuit Amerika, is om de katten in te wrijven met elkaars geur. Maar nou moet je je even voorstellen dat twee wildvreemde katten, die elkaar nog niet hebben gezien, in eens met de geur van een vreemde kat worden ingewreven. Dit zorgt (nogmaals) voor stress, maar is ook niet de manier waarop je katten aan elkaar wilt laten wennen. Want je wilt namelijk niks forceren.

Want je wel kan doen, is om met een washandje of iets anders langs de wangen, voorhoofd, en de basis van de staart te wrijven en dat washandje in een neutrale ruimte te leggen. Hierbij krijgt je kat zelf de keus om er wat mee te doen. Laat hij het liggen? Prima, gaat hij er op zitten? Ook goed. Word er naar geblazen de eerste paar dagen? Dat is normaal, het is natuurlijk de geur van een wildvreemde kat.

Wil je meer weten over de langzame introductie waar je steeds zoveel over leest? Stuur dan eens een email.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *