Wat is het orgaan van Jacobson?

2 mei 2018

Geplaatst door Dianda

Je hebt het vast wel eens gezien, je kat ruikt buiten aan een stel planten en de mond gaat open, of hij ruikt aan je zweet sokken en zijn mond gaat open, wat hem een vreemde uitdrukken geeft. Maar wat betekend het dat katten hun mond open doen als ze iets ruiken?

Feromonen

Om meer hier over te vertellen, begin ik bij het begin: feromonen. Feromonen zijn semiochemicaliën die gebruikt worden om informatie over te brengen naar andere individuen van hetzelfde ras. Feromonen worden dus gebruikt als communicatie middel tussen katten. Feromonen afkomstig van een kat, kan dus alleen een kat ruiken.

Deze feromonen worden opgemerkt bij chemische receptoren die zich in het orgaan van Jacobson bevinden. Dit orgaan bevind zich in de bovenkant van de gehemelte. Wanneer moleculen worden ingeademd door de neus, kunnen ze ook via de neus bij het orgaan van Jacobson komen, een andere manier is dus via de mond. De moleculen worden dan opgenomen in hun speeksel, waarbij ze uiteindelijk opgenomen worden door het orgaan van Jacobson wat dan de zenuwen naar de hersenen activeren. Dit geeft de kat informatie over de geur die ze ruiken.

Urine en sterke geuren

Katten openen hun mond meestal wanneer ze urine ruiken van een andere kat. Dit kan gesproei zijn van een andere kater bijvoorbeeld. Urine zit vol met feromonen, maar urine geeft een kat ook een boel informatie over de kat die gesproeid heeft.

Maar het orgaan van Jacobson word niet alleen ingezet om feromonen te ruiken, maar ook andere geuren die meer aandacht vereisen. Zoals onze vieze zweet sokken of jouw vieze T-shirt die je gedragen hebt tijdens het sporten, etc. Blijkbaar zijn dat geuren waar een kat op reageert en die geanalyseerd moeten worden door het orgaan. Het ruiken/proeven met de mond open, wordt ook wel flehmen genoemd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *