Waarom snorharen gaaf zijn

16 april 2016

Geplaatst door Dianda

Die grote lange snorharen maken onze geliefde kat helemaal af! Lekkere kriebelen op je gezicht als ze je in de ochtend wakker maken. Maar daar zijn ze niet voor bedoeld! Waar ze wel voor bedoeld zijn ga ik jou vertellen.

Wat zijn het?
Snorharen zijn haren die diep de huid in gaan, dieper dan gewone kattenharen. Ze zitten zo diep dat ze verbonden zijn met zenuwen, gevoelige spieren en bloedvaten. De snorharen versturen informatie door naar het zenuwstelsel van de kat als ze bijvoorbeeld iets raken met die haren. Dat geeft de kat dus meer inzicht over de omgeving, maar helpt de kat ook om tijdig te reageren op veranderingen in die omgeving.

Aan het einde van de snorhaar zit een orgaan die prikkels doorstuurt naar de hersenen en zenuwen. Dit orgaan maakt de snorharen erg gevoelig, zo gevoelig dat ze de kleinste verandering kunnen opmerken, zoals vibraties in de lucht. Daarnaast helpt het de kat natuurlijk ook of ze ergens door heen passen of niet, maar begeleid de snorharen de kat ook als ze in het pikkedonker moet lopen. Wat voor ons vingers zijn, zijn de snorharen voor de kat.

Omdat de snorharen zo gevoelig zijn, kan het snel ongemakkelijk aanvoelen voor een kat als de snorharen constant iets aanraken. Denk hierbij aan eetbakjes met een te hoge rand.

Een kat heeft ongeveer 24 snorharen op hun gezicht, 12 aan elke kant van de neus. Ook vind je snorharen terug op hun pootjes, boven de ogen, kin en poten. Deze snorharen worden gebruikt om dingen te voelen zoals objecten, textuur en meer. Maar wist je ook dat een snorhaar 2 tot 3 keer dikker is dan een gewone kattenhaar?

Humeur
De snorharen worden niet alleen gebruikt om dingen te voelen. Maar aan de snorharen kan je ook zien wat er omgaat in je kat. Het is bijna alsof hun emoties synchroon lopen met hun snorharen.

Wanneer je kat aan het relaxen is, zal je de snorharen in een neutrale positie zien. Maar als ze naar voren wijzen, kan je kat in een speels zijn of geprikkeld nieuwsgierig naar iets. Snorharen die weer plat tegen het gezicht aan zitten vertonen angst of defensief gedrag.

Snorharen kunnen uitvallen, net zoals ons haar doet. Ze groeien gelukkig altijd terug. Volgens sommige verhalen geven uitgevallen snorharen geluk.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=mdqBbvYX3MU&ebc=ANyPxKrHmhMA5Bs0INhnQa_4Ta8xISxUfTxVFoB4L9noFD7nQvvfkLqNOdzXcIkQY40p8RzxtvSh]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *