Waarom Ruikt Je Kat Aan Konten?

4 februari 2015

Geplaatst door Dianda

Het is je vast wel eens opgevallen als katteneigenaar. Je kat ruikt aan de kont van je andere kat, of als hij/zij bij jou op schoot zit, draait hij zich in eens om, om zijn kontje in je neus te duwen. Maar waarom doen ze dit eigenlijk? Lees dan gauw verder!

Hoi!

Wanneer elkaar begroeten voor de aller eerste keer (na het grommen en blazen), zullen ze aan elkaars gezicht en nek ruiken. In katten-taal kun je dit zien als een soort ‘hallo’. Het is iets wat twee katten doen die elkaar nog nooit eerder hebben gezien. Maar waarom precies de nek en het gezicht? Dat is omdat katten (vriendelijke) feromonen produceren in hun wangen. Deze feromonen hebben een kalmerend effect op de kat.

Na het nek en gezicht ruiken, komt het ruiken aan de kont, maar alleen als ze zich comfortabel bij elkaar voelen. Het aan de kont ruiken is een “Hoi, hoe gaat het?” onder de katten. Het is een vriendelijke en beleefde “handdruk” tussen twee katten die elkaar al kennen. Het word dus ook vaak gezien tussen katten die samen leven.

Katten doen dit omdat ze elkaar niet herkennen van gezicht of kleur, maar door middel van geur. Katten hebben klieren in hun kont, en een snuif aan een kattenkont, kan de poes alles vertellen over die kat!

Nog een andere manier van begroeten is het beroemde kopjes geven.

Kont Laten Zien

Je kat zit bij je op schoot en plotseling draait hij zich om en laat je zijn kont zien. Zijn staart hoog in de lucht, alsof hij iets van je verwacht.

Katten doen dit omdat een staart recht op de lucht in kattentaal betekend: je kan mij vertrouwen, ik ben geen bedreiging voor je.

Waarschijnlijk kun je de staart om hoog in combinatie met het konten-ruiken zien vergelijken met de menselijke kus op de wang of knuffel als een begroeting. Dit betekend niet dat wanneer je kat zijn achterste laat zien, dat je er gelijk met je neus in moet gaan om te ruiken, maar je moet het zien als een vriendelijk gebaar tussen twee vrienden. Het is een compliment, echt!

Een kat die zijn staart naar beneden houd, wil niet geroken worden en kan of verlegen zijn, of is gewoon not in the mood.

EIR

3 Reacties

 1. hanneke

  Dank voor de uitleg want sinds een tijdje komt onze kater als ik bv achter het beeldscherm zit langs en doet zoals ik het noem de kontenparade voor mijn gezicht.Inderdaad een begroeting als hij binnenkomt.

  Antwoord
 2. lily kristelijn meijer

  Hallo ik had een vraagje ik heb dit dus ook ik heb 5 poezen waarvan er 1 bij de ander aan de kont ruikt en dan gelijk over gaat in de aanval van ik vermoord je is er iets wat ik kan doen heb al 2 therapeuten maar als ik dit zeg hebben ze geen antwoord op is er iets in de handel dat die kont anders ruikt ik weet het niet meer dank je wel

  Antwoord
  • Dian

   Hallo Lily,
   In de tekst staat: “Na het nek en gezicht ruiken, komt het ruiken aan de kont, maar alleen als ze zich comfortabel bij elkaar voelen.”
   Uit je reactie haal ik uit dat dat wellicht niet het geval is, en de ene kant het ook niet tolereert wanneer er aan haar kontje geroken word. Misschien is hun band niet optimaal, maar vanaf een afstand is dit heel moeilijk te zeggen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *