Waarom is een langzame introductie belangrijk?

17 augustus 2019

Geplaatst door Dianda

Ik kan dit niet vaak genoeg zeggen: een langzame introductie is een van de belangrijkste dingen om te doen als je een nieuwe kat in huis haalt. Door een langzame introductie te doen, zorg je voor een grotere kans op vriendschap tussen de katten. En dus ook gelukkigere katten.

Helaas is er bij veel mensen haast en word de langzame introductie niet meer zo langzaam, maar meer een super snelle introductie. Door dit te doen geef je de katten niet de kans en tijd om aan elkaar te wennen in een veilige en rustige omgeving.

Niet zomaar bij elkaar

Vaak hoor je dat wanneer mensen zomaar katten die elkaar niet kennen dat dat een succes is en altijd goed gaat. Maar het begint altijd met geblaas, gegrom en elkaar β€œaftasten”. Maar blazen en grommen is absoluut geen goed teken, het zorgt voor veel stress bij je katten onderling en een eerste indruk is zo verschrikkelijk belangrijk! Katten kunnen het daarnaast ook niet uitvechten, en ze hebben niet de communicatie mogelijkheden om te laten weten dat ze niet gevaarlijk zijn om confrontaties te mijden. Katten kunnen bijvoorbeeld naast miauwen alleen maar grommen, janken en blazen en defensief agressief zijn.

Geeft veel stress

Wat als je constant moet samenleven met wie je het echt niet kan vinden, en dan is het ook nog een compleet vreemd iemand. Je moet ineens je leef ruimte met hem delen, maar ook je badkamer en slaapruimte. Er is veel geruzie onderling en misschien zelfs hier en daar een goede vechtpartij. Dat zou een normaal persoon veel stress bezorgen.

Katten zijn erg gevoelig voor stress. Denk daar eens goed over na voor je een kat er zomaar bij zet en verwacht dat ze gelijk samen moeten leven en vriendjes worden. Een langzame introductie is dus veel beter voor het welzijn van beide katten en geeft veel minder stress (stress kan zelfs medische problemen als gevolg hebben).

Grotere kans op vriendschap

Een langzame introductie betekend ook dat er een grotere kans is op vriendschap tussen de katten. Maar alles is afhankelijk van de langzame introductie die jij in de hand hebt! Ga je te snel, of zet je een verkeerde stap, dan kan het nog langer duren, of het zal effect hebben van hoe de katten later met elkaar omgaan.

Is het een 100% garantie op vriendschap? Nee, al maakt het de kans wel groter. Katten zomaar bij elkaar zetten werkt ook niet. Vaak zie je bij katten die geen introductie hebben gehad dat de ellende pas begint na een paar jaar als de katten sociaal volwassen worden.

Sommige katten willen niet samen leven met een andere kat, en anderen laten het toe. Elk introductie plan is anders. Dit is afhankelijk van de katten.

Heb je er wel de plek/tijd voor?

Wat ook belangrijk is als je een tweede katje in huis haalt en een nieuwe introductie wilt doen is: heb je er wel de tijd, plek en geduld voor?

Een langzame introductie duurt niet een week, of twee weken. Het heet natuurlijk niet voor niets, een langzame introductie. Ga tijdens de introductie uit van de kat die er het meeste moeite mee heeft. Er is dus geen tijd aan vast te knopen.

Daarnaast moet je nadenken over een plek waar je de nieuwe kat een tijdje in kan plaatsen. Een ruime plek waar voer, drinken, bak en slaapplekjes in kunnen, en wat een neutrale kamer is als het gaat om geur. Maar ook moet je denken over of je er wel geduld voor hebt en de tijd. Naast dat het lang kan duren, zul je je er ook veel energie en tijd in moeten stoppen.

Tips langzame introductie

  • Zet de katten niet maar twee dagen apart en dan samen bij elkaar. Een langzame introductie heet niet voor niets een langzame introductie. Het kan soms weken tot maanden duren.
  • Je hebt een goede dosis geduld nodig.
  • Denk niet: mijn katten zijn zo sociaal! Er gebeurt niks! Want het kan je zwaar tegenvallen.
  • Grommen, blazen, vechten/uithalen, staren zijn allemaal tekenen dat het niet gaat zoals het hoort te gaan.
  • Laat katten het nooit (en dan ook echt NOOIT) met elkaar uitvechten. Des te meer ze vechten, des te erger het zal worden.
  • Sommige katten willen niet samen leven met een andere kat, en anderen laten het toe.
  • Elk introductie plan is anders. Dit is afhankelijk van de katten. Wil je meer weten? Neem dan eens contact op met een kattengedragsadviseur. Of neem contact op met mij.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *