Verstoppen Wij Onze Kat?

cat-323262_1280

Soms als ik bij mensen thuis kom, is het mij soms niet duidelijk of zij een kat hebben. Krabpalen worden in hoekjes weg gestopt, kattenbakken worden naast wasmachines of in de badkamer verstopt. Geen speeltjes te bekennen en de eet bakjes lekker tegen de kattenbak aan.

Als je dan verteld dat het veel leuker is en beter om zo’n krabpaal in de kamer neer te zetten, of de kattenbak te verplaatsen naar een plek waar geen denderende wasmachine naast staat, raken sommige mensen een beetje in paniek. Kattenbakken worden graag verstopt, want oh wee als wij de drollen in de bak kunnen zien of ruiken. En een krabpaal? Dat past toch helemaal niet in onze inrichting?

“We wanted the problem gone, but the solution was aesthetically painful to most. Almost all of the guardians I came in contact with were panicked that if I had my way, I would turn their home into the “crazy cat lady house.”
Of course, that sense of aesthetic panic on the part of my clients panicked me. It wasn’t just a matter of not wanting a litter box in the living room; it symbolized a lack of true empathy toward, and an investment in, love for cats. We could easily bear the notion of spreading dog blankets, toys, dishes, beds and stinky rawhides around our house. We wouldn’t ask to hide our dogs’ existence any more than we would try to hide our children. In the meantime, cats, and the smallest perceptible evidence that they actually lived in our homes, rode squarely in the back of the domestic bus.” – Jackson Galaxy

Verstoppen Wij Onze Kat?

Waarom verstoppen wij dingen? Waarom mogen kattenbakken niet in de kamer staan, of in de gang? Wat is er mis met een krabpaal naast de bank?

Als dit allemaal verstopt word, verstop je dan niet je eigen kat? Alsof je je schaamt dat je een kat hebt? Dat je hem niet leuk genoeg vind, dat je hem niet kan accepteren zoals het beestje is. Je wil hem niet zien poepen op de kattenbak, je wil hem/haar niet zien krabben aan een krabpaal. Het lijkt alsof je dan niet wil investeren in je kat.

Terwijl het eigenlijk veel voordelen heeft als je je inricht ook een beetje aanpast aan je kat. Je hoeft hier voor niet gelijk de lelijkste krabpaal in huis te halen. Tegenwoordig zijn ze er ook in moderne vormen, en kan je echt alle kanten op! Kijk eens op de website van Jackson Galaxy, waar je de meest geweldigste katten designs tegen komt.

Waarom Is Het Zo Belangrijk?

Veel gedragsproblemen kunnen voorkomen worden als je je een beetje aanpast aan je kat. Katten willen klimmen, willen bij je liggen en een fijn plekje om te poepen. Het liefst zonder bak, zodat ze ook nog eens tijdens het poepen alles in de gaten kunnen houden.

Het is geven en nemen, en dat is niet alleen zo met katten. Het zelfde geld voor honden, andere huisdieren. Katten willen kunnen klimmen, en ergens boven aan zitten vanaf waar ze de hele kamer kunnen overzien. Dit is vooral handig als je meerdere katten hebt. Zo hebben ze meer plekken om naar toe te vluchten. Het beste is, als een kat de kamer rond kan lopen, zonder dat hij de vloer raakt! En hier heb je echt niet alleen maar krabpalen voor nodig. Wees creatief! gebruik plankjes, kastjes, etc.

Huiskamers en huizen waar bij het interieur ook is aangepast aan de kat verlaagt zelfs het stress niveau van je kat, en van jou! En dit heeft alleen maar voordelen: minder stress, minder gezondheidsproblemen. Het kan bijvoorbeeld stress geven omdat jij echt geen krabpaal in je kamer wil, en je dus een kleine (of grote) hebt staan in de gang of in je slaap kamer. Terwijl hij ondertussen je meubels aan flarden krabt.

Zet daarom bijvoorbeeld krabpalen neer op plekken waar de kat graag krabt. Veel katten krabben graag op plekken waar wij het goed kunnen zien, dus plaats een krabpaal niet weg in een hoekje. Goeie plekken zijn: in de buurt van de vaste slaapplek van je poes, deurposten en in kamers waar je kat het meeste tijd door brengt.

En als je kat gelukkig is, ben jij dat toch ook?

EIR

6 thoughts on “Verstoppen Wij Onze Kat?

 1. Wat een interessant bericht! Ik voel me echt helemaal thuis in jou verhaal! Onze krabpaal staat dan ook heerlijk midden in de kamer, half voor de vensterbank! Zodat onze katten zowel de hele kamer kunnen overzien, als lekker naar buiten kunnen kijken en ze vinden het heerlijk! Ook hebben wij lekker de stank van de katten om ons heen hangen wanneer we heerlijk op de bank tv aan het kijken zijn, want 1 van de kattenbakken staat vlak naast de bank!

  1. Hoi Deborah! Excuses voor mijn late reactie!
   Die van ons ook hoor, heerlijk voor het raam of naast de tv of zodat ze nog op een hoge kast kunnen springen als ze willen. 🙂
   Haha, ach, als je hem dagelijk leegt, stinkt de kattenbak zo erg niet, toch? 😉

 2. Wat een interessant blog onderwerp! Ik voel me zo thuis in jou verhaal! Bij ons staat de krabpaal heerlijk in het midden van ons uitzicht, in het midden van de kamer voor het raam! Dit zodat de katten lekker de hele kamer door kunnen kijken en wanneer ze willen ook lekker naar buiten kunnen gluren, ze vinden het heerlijk! Ook zitten wij gewoon gezond in de stank wanneer onze katten “naar de wc” geweest zijn, één van onze kattenbakken staat namelijk gewoon vlak naast de bank!

  1. Hey Deborah,

   Bedankt voor je leuke berichtje! Bij ons staat de krabpaal ook lekker voor het raam, omdat ze het zo leuk vinden om naar buiten te kijken van boven af. Even een schep door de kattenbak en de stank is weg toch? 😉 Maar zo hoort het toch ook een beetje? De krabpaal en bak in de woonkamer, ipv wag verstopt achter of in een kastje?

 3. Super interessant bericht, dank daarvoor. Ik kon me volledig vinden in je verhaal! Onze krabpaal staat op een overzichtelijke plek naast de kast, zodat onze kat ook lekker op de kast kan hangen. Erg leuk als je met een katten vishengel de kat gek kan maken als hij weer eens languit op de kast ligt.
  Sinds wij een krabpaal in huis hebben, wordt er ook niet meer aan de banken gekrabt.

 4. Veel krabpalen zijn ronduit afzichtelijk. Dus ben ik op zoek gegaan naar eentje die ik leuk vind om te zien. Die wat ik heb is even groot als ik, en in plaats van raar gekleurde pluchen holletjes en plankjes, zijn deze van gevlochten blad. Staat erg leuk bij de rest van m’n interieur.

  Speeltjes leg ik eens in de week in een bijpassend mandje, tijdens de grote stofzuigbeurt. Maar anders liggen ze gewoon door de woonkamer. Zij zijn continu thuis, dus zij moeten zich kunnen amuseren.

  Het enige waar ik wel nog naar op zoek ben, is ‘n mooie oplossing voor de kattenbakken. Ze staan bij m’n eethoek in de buurt, en stinken niet echt, omdat ik ze dagelijks leegschep en hét zand gevonden heb. Maar ze zijn nogal ‘n sta in de weg. Dus daar ga ik waarschijnlijk nog iets op verzinnen.

  Nee, mijn pluizige vriendjes zijn niet verstopt bij mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *