Spelen met je kat: hierom is het heel belangrijk

kittens-1534082_1920

Toen je kat nog een kitten was, kon hij zichzelf uren vermaken! Maar wanneer je kitten opgroeit tot een volwassen pluizenbol, kom je erachter dat hij zichzelf niet meer zo gemakkelijk bezighoudt. En daar kom jij kijken. Hierom is het belangrijk dat ook jij met je kat speelt.

Overgewicht
Wist je dat katten ook overgewicht kunnen hebben? Dit is voornamelijk te zien bij katten die niet buiten komen. Ze liggen te lang te luieren in het zonnetje en komen niet in beweging, maar hun bakje blijft altijd goedgevuld. Door met je kat te spelen en hem te laten bewegen, zal je kat zeker weten wat gewicht verliezen.

Depressie
Het klinkt raar, maar depressie bestaat ook onder katten. Het is te vergelijken met hoe wij mensen deze aandoening ervaren. Een kat wil nergens meer moeite voor doen, slaapt veel, zal zich meer verstoppen en wil alleen nog maar op zichzelf zijn. Maar ook bange en nerveuze katten kunnen enorm veel baat hebben bij een dagelijkse portie speeltijd. Spelen met je kat maakt hem weer zelfverzekerd en kan hem helpen om van die negatieve energie af te komen.

Agressie
Is je kat veel agressief, dan kan spelen ook een enorme uitkomst bieden. Agressie kan bijvoorbeeld ontstaan door te veel opgebouwde energie die ze niet kwijt kunnen. Dit uit zich dan in gedrag als bijten en uithalen. Als je veel met je kat speelt, zul je zien dat het agressieve gedrag duidelijk minder wordt.

Afleiding
Loopt het niet lekker tussen je twee katten? Zitten ze elkaar letterlijk steeds in de haren of zijn ze gewoon klierig? Dit kan een teken van verveling zijn. En hoe voorkom je ook alweer verveling? Juist, door met je katten te spelen! Als je maar vaak en lang genoeg met ze speelt, kunnen ze hun energie ergens in kwijt, waardoor ze geen zin meer hebben om elkaar steeds lastig te vallen.

Stress
Een kat die stress heeft, kan rustiger worden door een goede speelsessie met jou. Kijk maar eens naar wat beweging voor ons kan doen: als wij gestrest zijn, kan sporten ons goed helpen om van die stress af te komen en even afleiding te hebben.

De kattenhengel
Interactief kattenspeelgoed is leuk, maar speelgoed waarbij jij mee moet doen, is het allerleukst voor je kat! En dat niet alleen, de band tussen jou en je huistijger wordt er ook sterker door. Een goede kattenhengel (zoals de Go Cat Catcher) die niet te groot is en niet plotseling beweegt, is geschikt voor angstige katten. Groot speelgoed zal een angstige kat alleen nog maar banger maken. Bij katten die wat meer beweging nodig hebben en die erg druk zijn, kun je gerust een beetje gek doen en speelgoed (zoals de Cat Dancer) gebruiken wat snel en willekeurig beweegt.

Speel lang
Vijf minuten met je kat spelen heeft echt geen zin. Katten die agressief zijn of veel energie hebben, mag je echt wel aan het hijgen maken en dat duurt bij sommige katten erg lang! Maar als jij meespeelt, krijg je zelf ook wat beweging, toch?

Durft je kat nog niet echt te spelen met jou, dan is een paar minuten al voldoende. Elke keer wanneer hij zelfverzekerder lijkt, kun je de speelsessies verlengen tot vijftien minuten of langer. Speel bij voorkeur twee keer op een dag. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je kat (weer) een zelfverzekerde knappe kat of poes wordt!

EIR

7 thoughts on “Spelen met je kat: hierom is het heel belangrijk

  1. Er gaat hier geen dag voorbij dat Mango en ik ons verenspel doen en dat Daisy de muisjes uuuuuuuren lang achterelkaar apporteert als ik ze weggooi. Heerlijk, zo lekker spelen met de poekies.

  2. Mijn katten heb ik van iemand overgenomen vader en dochter 7 en 8 jaar. Ik heb werkelijk alles uit de kast gehaald maar spelen doen ze nauwelijks wat ik raar vond en vind. Heel af en toe rennen ze achter elkaar aan maar of dat uit irritatie is of speels weet ik niet…

  3. Onze poes (16) vindt het nog steeds leuk om een propje aluminiumfolie terug te brengen die wij weg gegooid hebben. Geweldig om te zien, ze lijkt te voetballen met het propje.😉

  4. Overgewicht, depressie, natuurlijk komt dat voor bij de kat. Dat klinkt niet raar. Sterker nog, ik zie vrijwel nooit een huiskat zonder overgewicht. Een poes moet maar iets van 3,5 kilo wegen.

    1. Het hangt natuurlijk helemaal van de kat af wat het juiste gewicht is. 3,5 kg zou niet voor elke kat kunnen. Het hangt af van de grootte van de kat, ras, etc. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *