Spelen met je kat: hierom is het heel belangrijk

8 maart 2015

Geplaatst door Dianda

Toen je kat nog een kitten was, kon hij zichzelf uren vermaken! Maar wanneer je kitten opgroeit tot een volwassen pluizenbol, kom je erachter dat hij zichzelf niet meer zo gemakkelijk bezighoudt. En daar kom jij kijken. Hierom is het belangrijk dat ook jij met je kat speelt.

Overgewicht
Wist je dat katten ook overgewicht kunnen hebben? Dit is voornamelijk te zien bij katten die niet buiten komen. Ze liggen te lang te luieren in het zonnetje en komen niet in beweging, maar hun bakje blijft altijd goedgevuld. Door met je kat te spelen en hem te laten bewegen, zal je kat zeker weten wat gewicht verliezen.

Agressie
Is je kat veel agressief, dan kan spelen ook een enorme uitkomst bieden. Agressie kan bijvoorbeeld ontstaan door te veel opgebouwde energie die ze niet kwijt kunnen. Dit uit zich dan in gedrag als bijten en uithalen. Als je vaker met je kat speelt, zul je zien dat het agressieve gedrag duidelijk minder wordt.

Afleiding
Loopt het niet lekker tussen je twee katten? Zitten ze elkaar letterlijk steeds in de haren of zijn ze gewoon klierig? Dit kan een teken van verveling zijn. En hoe voorkom je ook alweer verveling? Juist, door met je katten te spelen!

Stress
Een kat die stress heeft, kan rustiger worden door een goede speelsessie met jou. Kijk maar eens naar wat beweging voor ons kan doen: als wij gestrest zijn, kan sporten ons goed helpen om van die stress af te komen en even afleiding te hebben.

De kattenhengel
Interactief kattenspeelgoed is leuk, maar speelgoed waarbij jij mee moet doen, is het allerleukst voor je kat! En dat niet alleen, de band tussen jou en je huistijger wordt er ook sterker door.Β Een goede kattenhengel (zoals de Go Cat Catcher) die niet te groot is en niet plotseling beweegt, is geschikt voor angstige katten. Groot speelgoed zal een angstige kat alleen nog maar banger maken. Bij katten die wat meer beweging nodig hebben en die erg druk zijn, kun je gerust een beetje gek doen en speelgoed (zoals de Cat Dancer) gebruiken wat snel en willekeurig beweegt.

Speel vaak maar niet te lang
Het is niet natuurlijk voor de kat om 30 minuten achter een speeltje aan te jagen tot hij dood op is. Het is beter om die 30 minuten te verspreiden over de dag. EnΒ als jij meespeelt, krijg je zelf ook wat beweging, toch?

Durft je kat nog niet echt te spelen met jou, dan is een paar minuten al voldoende. Elke keer wanneer hij zelfverzekerder lijkt, kun je de speelsessies verlengen tot vijftien minuten of langer. Speel bij voorkeur twee keer op een dag. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je kat (weer) een zelfverzekerde knappe kat of poes wordt!

2 Reacties

 1. Dina

  Er gaat hier geen dag voorbij dat Mango en ik ons verenspel doen en dat Daisy de muisjes uuuuuuuren lang achterelkaar apporteert als ik ze weggooi. Heerlijk, zo lekker spelen met de poekies.

  Antwoord
  • Dianda

   Heerlijk he? Om ze te zien spelen (alleen of samen). πŸ™‚

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *