Niet straffen, maar voorkomen

9 augustus 2016

Geplaatst door Dianda

animal-339400_640

We hebben het misschien allemaal wel een keer gedaan. Misschien onbewust, zonder er bij na te denken. Misschien is het een uiting van onze frustratie als mens omdat wij onze katten niet begrijpen? Daarom 4 redenen hoe je niet moet straffen en wat je juist wel moet doen.

De bloemenspuit
We hebben hem waarschijnlijk allemaal in huis, de beroemde bloemenspuit. En de naam zegt het al, hij is bedoelt voor bloemen en niet voor de poes. Grote kans dat het absoluut geen zin heeft, je kat zich er niks van aantrekt of het “slechte” gedrag alleen nog maar erger word

Met de neus door de ontlasting
Ik hoef niet uit te leggen dat dit alles behalve werkt. Je kat word bang voor jou en zal plassen gaan associëren met iets slechts. Dat willen we niet, toch? Je kat begrijpt niet waarom hij met zijn neus in zijn eigen plas word gedrukt.

Slaan en schelden
Ik denk zelf dat dit misschien een uiting is van onze eigen frustratie omdat wij niet begrijpen waarom onze kat zo doet. Helaas kom je ook met slaan, schelden en schreeuwen écht niet ver. Het gedrag kan erger worden en er zal alleen maar meer en meer afstand komen tussen jou en je harige lieveling.

Tel tot 10, adem een paar keer diep in en uit en neem contact op met een kattengedragsadviseur die jou op weg kan helpen en kan uitleggen hoe je het wel moet!

Nekvel
Dit gaat samen met het argument dat de moederkat dit ook bij hun kittens doet. Maar mama pakt alleen haar kittens bij het nekvel als ze de kleintjes wil verplaatsen. Dus niet om te straffen.

Daarnaast kan onze manier van beetpakken ook behoorlijk pijn doen voor je kat! Als je hem dan ook nog optilt (denk aan een kat van 5 kilo) kan dit onwijs veel pijn doen en veel schade aanbrengen. Moet je je kat om wat voor reden dan ook toch bij het nekvel pakken, ondersteun dan zijn kontje en laat je goed inlichten over hoe je het beste je kat bij zijn nekvel kan beetpakken.

“Maar het werkt wel”
Ik hoor het vaak, dat het wel werkt. De bloemenspuit of een andere manier van straffen. Ze spuiten alsnog en de poes doet het niet meer. Of ze hoeven maar op te staan of het te pakken en de poes houdt gelijk op.

Eigenlijk betekend dit dat het dus niet werkt. Je kat doet het nog steeds. Als jij de bloemenspuit helemaal kan opbergen, dan pas heeft het zin gehad en heeft je poes het afgeleerd.

cat-1276634_640

Waarom is straffen nutteloos?
Straffen heeft helemaal geen zin, omdat katten de link niet kunnen leggen tussen wat zij ‘fout’ doen en hun straf. Dit is niet omdat ze het niet willen snappen, maar ze kunnen het gewoon niet begrijpen. Je kat vertoont altijd natuurlijk gedrag en dit gedrag kan komen door verveling, angst of stress, maar ook door pijn en/of ziektes. Dus eigenlijk word de kat gestraft omdat hij natuurlijk gedrag vertoont, omdat er niet genoeg met hem ondernomen word of omdat hij ziek kan zijn.

Straffen werkt daarnaast ook nog eens averechts. Het bevordert de band tussen jou en je kat ook niet. Je kat kan bang van jou worden, zijn gedrag kan verergeren of hij gaat gewoon lekker door met het gedrag wat hij doet. Dus, ruim die plantenspuit maar op!

Hoe moet het dan wel?
Je kan je kat natuurlijk niet gewoon lekker zijn gang laten gaan als hij voor de zoveelste keer in de gordijnen hangt! Je wilt je kat dus niet straffen, maar er moet wel wat aan zijn gedrag gedaan worden. Hoe kun je dat dan het beste doen? Het klinkt heel simpel, maar dat is het (vaak) niet; zijn gedrag voorkomen. Je moet eerst nagaan waarom je kat bepaald gedrag vertoont wat jij niet leuk vind. Hieronder volgens een paar voorbeelden…

Hangt hij constant in je gordijnen? Misschien wil hij graag ergens in klimmen maar heeft hij geen alternatief om dit te doen of probeert hij op deze manier zijn energie kwijt te raken als het gebeurt tijdens een gek moment waarbij bijvoorbeeld door de kamer heen racet. Plaats een (grotere) krabpaal bij het raam waar hij op kan klimmen in plaats van in de gordijnen en zorg er voor dat hij zijn energie kwijt kan door vaker en langer met hem te spelen en door voerpuzzels te gebruiken.

Zit hij altijd op het aanrecht? Dan zit hij misschien graag hoog, of als hij op het aanrecht staat kan hij goed door het raam kijken of heeft hij ooit eten gehad op het aanrecht. Zet dan bijvoorbeeld een hoog alternatief naast het aanrecht en laat niks eetbaars liggen op het aanrecht. Zorg er voor dat de krabpaal of iets anders wat je gebruikt, veel leuker en aantrekkelijker is dan het aanrecht door hem te belonen als hij op de krabpaal klimt in plaats van op het aanrecht. Goed gedrag belonen blijft namelijk veel beter hangen!

Grijpt hij graag naar je enkels als jij voorbij loopt? Dan bestaat er een grote kans dat hij zich gewoon heel erg verveelt! De enige oplossing hier voor is door meer met je kat te ondernemen door meer met hem te spelen en je kan daarnaast ook voer puzzels gebruiken zodat hij moet werken voor zijn eten.

Maar het kan ook geen kwaad om eerst naar de dierenarts te gaan om uit te sluiten of je huistijger niet ziek is.

5 Reacties

 1. Inez

  Wij hebben enkele maanden geleden een superlieve kat gevonden die we even later ook in huis hebben genomen (het arme ding bleek helemaal uitgehongerd te zijn en sinds we hem eten gaven, ging hij niet meer weg). Gelukkig is het een heel welgemanierde en lieve kat maar op hij zit inderdaad al wel eens graag op het aanrecht (komt door de kraan, vermoed ik). Die tip om de krabpaal interessanter te maken, kan dus wel eens van pas komen 😉

  Antwoord
  • Dianda

   Hallo Inez,

   Succes! Het aanrecht blijft altijd een dingetje he? 😉

   Antwoord
 2. Idan

  Allereerst wil. Ik. Zeggen dat dit een leuke site is meer veel. Interessante weetjes en informatie voor de (nieuwe) katten “butler”..,

  Het onderwerp straffen ben ik het echter niet mee eens, ik lees hier en op sommige andere sites dat het niet werkt. Zelfde word de afgelopen 20 jaren ook vaak gezegd over kinderen. In beide gevallen ben ik het hier niet mee eens.
  Ik heb al 44 jaar katten in mijn huis/leven waarvan enkele als kitten en een aantal “probleem katten” op oudere leeftijd (tussen 1 en 10 jaar) mijn ervaring is dat vrijwel alles te leren of af te leren is, aangezien een kat zeer intelligent is, maar ook zeer eigenwijs. Het is zaak dat de kat weet wie de baas is als het er op aan komt. Ik heb tot op heden geen kat gehad die ik niet heb kunnen afleren te bedelen tijdens het eten, de trap op te gaan naar de boven verdieping. De nagels de scherpen aan meubels enz. Eigenlijk alle onwenselijke acties die een kat kan uithalen gewoon omdat hij of zei het kan, of om te laten zien dat het huis en jij haar of zijn ondergeschikten zijn.

  Mijn huidige poes, Kitty heb ik in huis gehaald Toen ze ruim 1 jaar was en niet te handhaven in haar vorige huis waar ze verbleef met kinderen en een hondje. Ze was bang om. Alleen te zijn en begon te miauwen als de eigenaren weg gingen tot ze terug kwamen. Om. Dan meteen overnieuw te kunnen gaan behangen en de bank kussens te herstellen. Enz enz.

  Ik vond en vind Kitty een pacht beest, een kruising tussen een Siberische boskat en een Bengaal. Het eerste jaar heb ik haar vaak moeten aanpakken. Met zowel. De waterspuit. Nekvel (juiste manier) maar ook de 3 minuten methode die ook voor kinderen opgaan. Oftewel paar minuten in gangkast. Dit laatste snapte ze zo goed dat ze een 2 jaar geleden een vaas O gooide per ongeluk en voor de kast ging zitten met oren in haar nek. Deze straf heeft ze natuurlijk niet gehad want ongeluk kan gebeuren.

  Nu is ze. Intussen in haar 4e levensjaar. En ze blijft netjes in de huiskamer en gaat niet naar de andere kamers. Ze kan ook vrij naar buiten als ze dat wil. Ze heeft al 2 jaar haar nagels al nergens meer ingezet behalve haar krabpaal. Ze bedoeld niet tijdens het eten. En pakt niks van het bord zelfs niet als dat bord enkele minuten onbeheerd op tafel staat. (als ik wegga en het laat staan is het bord leeg? het blijft een kat)

  Als ze op schoot zit, wat ze vooral in de winter uren kan volhouden. Hoef ik maar 1 keer een klokgelui te maken en ze verhuist naar haar mand. 2x klik en ze loopt naar de deur om. Naar buiten te gaan. Zo heeft ze nog enkele klik of miauw commando’s geleerd.(en ik enkele van haar ?)..

  Ze heeft me nog nooit getrapt of gebeten. Veel Meer dan blazen heeft ze nooit gedaan. Ze houd me graag in de gaten en begroet me vaak liggend en rollend op haar rug. En geeft me. Dagelijks een paar knipogen.
  Soms doet ze iets wat niet mag, of heeft ze iets gedaan en zie ik het later. Op het moment dat ze doorgeeft dat ik het gezien heb, zakken de oren plat op. Haar hoofd en maakt ze zich onzichtbaar. En dan zeggen mensen dat ze geen geheugen hebben of het concept Aktie ie reactie begrijpen. Denk dat je een kat dan tekort doet. Ik behandel een kat zoals ze dat onderling ook doen. Alleen dan op een mensen manier. Het resultaat een kat die precies weet wat mag en wat niet. En soms zelfs nog echt luistert ook. Ook zonder dat er snoepjes of eten bij komen kijken. 🙂

  Antwoord
 3. Lau

  Hallo ik heb 2 rooie katers en die zijn 4 jaar en heel actief ze hebben beide hun eigen dingen.
  1 maakt laatste dagen graag kasten open en alles wat ik die werkt niet hem veel aandacht geven spelen hoe dan ook hij blijft het doen en heb hem al heel vaak weg gejaagd zoals ik al zei niks helpt iemand nog tips want hij haalt alles een uit.
  De andere kat die miauwd heel erg veel en wil niet naar buiten zoals die andere om energie kwijt te kunnen hij zit altijd voor de tv precies voor mijn beeld en maakt er een spelletje van wat kan ik hier aan doen. Tips zijn welkom

  Antwoord
  • Dianda

   Hoe vaak speel je met de 2 katers? 🙂
   En zit er iets achter de kasten wat zijn aandacht kan trekken? (eten bijvoordbeeld?)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *