Kattenhotel of lekker thuis blijven?

11 augustus 2019

Geplaatst door Dianda

De vakantie periode is al aan de gang, en bijna aan zijn eind. Maar wat doe je met je katten thuis? Breng je ze naar een kattenhotel/pension, of huur je een kattenoppas in of komt er familie bij je aan huis om op de katten te passen? Of weet je niet zeker wat beter is voor je katten?

Kattenhotel/pensions

Er zijn veel kattenhotels en kattenpensions in Nederland. Maar is een kattenhotel een goed idee voor je katten?

Uiteraard hangt het helemaal van je kat af en wat hij gewend is. De meeste katten zullen een kattenpension helemaal niets vinden. Ze worden uit hun vertrouwde omgeving gehaald en bij sommige kattenhotels worden ze ook samen met andere katten gezet. Je katten uit hun vertrouwde omgeving halen is al erg stressvol voor ze. Katten zijn nou eenmaal gewoonte dieren en hun omgeving is waar ze zich het meest veiligst voelen. Haal ze uit die veilige omgeving en je hebt een ongelukkige en gestreste kat. Maar om katten dan ook nog eens samen te zetten met allemaal wildvreemde katten, gaat behoorlijk tegen hun natuur in.

Uiteraard zullen er uitzonderingen zijn die het eigenlijk helemaal geen probleem vinden. Maar het is belangrijk om te kijken naar signalen van stress: vergrote pupillen, agressie, ijsberen, verstoppen, onzindelijkheid, niet willen eten en een uitgezette vacht. Helaas ben je er zelf nooit bij als je kat vakantie viert in een pension, dus is het goed om na te gaan hoe je kat is met vreemde katten en hoe zijn ervaringen daar mee is. Heeft je kat eigenlijk alleen maar negatieve ervaringen gehad? Ga dan liever voor een andere optie of voor een hotel waar ze apart zitten van andere katten.

Ik zou zelf kattenpensions waar alle katten samen gezet worden afraden, omdat het zeer stressvol is.

Er zijn kattenpensions die katten apart houden en aparte kamers hebben. Afhankelijk van de kamers en de zorg en aandacht die ze krijgen kan dit dus een goede keus zijn als een oppas geen optie is. Stress zullen ze sowieso ervaren, omdat ze op een andere plek zijn maar, omdat ze niet in contact komen met vreemde katten, is het denk ik een gulden middenweg. Door het minder stressvol voor ze te maken, kun je mandjes, dekentjes en van alles met jouw en hun geur er aan meegeven.

Heb je een bange, nerveuze, angstige kat? Sla dan het kattenhotel liever over.

Kattenoppas

Een kattenoppas is iemand die bij je aan huis komt om de katten te verzorgen. Sommige kattenoppassen verblijven zelfs in je huis tot je weer thuis bent. Maar daar moet jij je natuurlijk ook gemakkelijk bij voelen.

Een kattenoppas heeft natuurlijk ook z’n voor en nadelen. Een kattenoppas die niet bij je in huis verblijftz zal 1 keer tot een paar keren per dag bij je aan huis komen om je kat te verzorgen en de kattenbak te doen. Je kat is dus een lange periode alleen thuis. Hier tegenover staat wel dat je kat in zijn eigen vertrouwde omgeving blijft en minder gestrest zal zijn.

Een goede kattenoppas of kattenhotel weet wat hij/zij moet doen en waar hij op moet letten als het om jouw katten gaat.

Natuurlijk kun je ook je buren of familie vragen (lekker goedkoop), maar dan moet je je afvragen wat er allemaal gedaan word en of ze niet te laks omgaan met je katten – zoals de kattenbak niet doen en binnen 5 minuten weer buiten staan. En je kan ook niet altijd bouwen op buren, vrienden of familie als ze ineens last minute afzeggen.

Conclusie

Een kattenhotel of een kattenoppas, het kan allebei een uitkomst zijn voor je kat(ten). Het is wel belangrijk om hierbij goed naar je kat te kijken en hoe zijn karakter is, ervaringen zijn en hoe sociaal hij is. Voelt hij zich snel/makkelijk op zijn gemak in een vreemde omgeving of blijft hij liever thuis en kan hij een geruime tijd alleen blijven? Of heeft hij liever mensen om zich heen en houdt hij van aandacht? Al deze dingen spelen mee met het maken van een beslissing of je beter voor een kattenoppas kan gaan, of naar een kattenhotel/pension.

Dus blijven jouw katten dit jaar thuis, of gaan ze naar een kattenhotel?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *