Katten Zijn Nou Eenmaal Jagers

Een tijdje terug kwam ik terecht in een kleine discussie over buitenkatten die jagen. Iemand had af en toe zijn vogels buiten staan en zijn konijntjes. Uiteraard in een afgeschermde kooi en konijnenhok. Ook had hij verschillende vogelhuisjes, vogel-voeders zodat er veel gevederde vriendjes in zijn tuin kwamen in de zomer. En dat lokte veel katten.

Het werd zo erg dat de vogels die bij hem kwamen eten gevangen werden, zijn vogelkooi omgegooid werd en de vogel daarin gevangen werd. En de katten door het konijnenhok heen ging. En je raad het al… De konijnen hebben het niet overleefd. Van zijn liefde voor katten, was vrijwel niks meer over.

cat-1392836_1280w

Maar katten zijn echte jagers, je kan niet van hun verwachten dat ze ophouden met jagen. Ze zullen op hun prooi jagen en als ze geluk hebben zelfs vangen. Ongeacht of ze thuis genoeg te eten krijgen of niet, want ze jagen niet specifiek omdat ze honger hebben. Ze kunnen een geweldige jager zijn, maar nooit de verleiding hebben gehad om het diertje op te eten.

Ze jagen om verschillende redenen. Oefening baart kunst en het is hun instinct. In de natuur vangen ze nauwelijks zoveel prooi als dat ze kunnen eten. Dus als ze iets zien, willen ze er ook echt voor gaan!

Jagen op vogels of muizen is niet iets wat je kan stoppen. Tenzij je van je kat een binnenkat maakt. Maar omdat katten veel slapen (om genoeg energie te bewaren voor de jacht), hebben ze veel energie. Word er niks met die energie gedaan, dan kan dat veranderen in vervelend gedrag.

Je kan katten dus niet de schuld geven van het jagen op prooi en het doden van dieren. Het is wat een kat doet. Hun eigenaren aan de andere kant zijn verantwoordelijk voor hun kat. Net als dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen dieren. Of dit nou konijnen, vogels of katten zijn.

Dus zet jij je dieren zonder er bij te blijven buiten neer, terwijl je weet dat er katten rondlopen en dat dit kan gebeuren. Dan is het risico gewoon te groot en is het misschien ook wel een heel klein beetje je eigen schuld? Houd alleen je dieren buiten als je 100% zeker weet dat ze veilig zijn, van wat voor jager dan ook. Laat ramen en deuren dicht als je weet dat katten binnen kunnen komen en praat met de eigenaar van de poes dat jouw dieren wat heeft aangedaan.

De kat kan het niet helpen, de eigenaar wel. Door ze bijvoorbeeld binnen houden, aan een tuigje of in een veilig afgezette tuin, waar hij veilig is van alle gevaren buiten en waar hij niet kan jagen.

Dat neemt niet weg dat de kat niet meer kan jagen, want hier kom jij aan de beurt! Een kat moet zijn energie gewoon kwijt kunnen. Door middel van spelen. Dit kan een jaag spelletje zijn met hengels, balletjes en muisjes en/of braintraining!

EIR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *