Geurklieren? Waar zitten die bij je huistijger?

18 november 2015

Geplaatst door Dianda

Communiceren door te miauwen? Dat doen katten alleen voor ons! Een deel van hun kattentaal bestaat uit het communiceren door middel van geurklieren. Maar waarom en waarvoor gebruiken ze die? En waar bevinden die klieren zich?

cat-1533120_1920

Waar en hoe?
Een kat heeft geurklieren aan de zijkant van zijn hoofd, de zooltjes onder de pootjes, aan het begin van zijn staart, voorhoofd en kin. En deze geur is zoals een vingerafdruk voor ons is: elke kat heeft zijn eigen geur en het bevat een feromoon.

Katten communiceren met elkaar door middel van deze geurklieren. Zo laten ze bijvoorbeeld weten dat ze in een tuin zijn geweest, of wanneer een vrouwtjes poes klaar is voor gezinsuitbreiding.

En zelfs wanneer ze aan je bank krabben. Het kan zijn dat er niet genoeg krab-gelegenheden zijn of ze markeert haar territorium met haar geur. Door een krabpaal bij de bank neer te zetten (en groter dan de bank) kan je het probleem vaak oplossen.

En natuurlijk heb je je kat ook wel eens zien wrijven met zijn hoofdje langs tafelpoten, meubels of zelfs je benen. En dat allemaal om zijn geur af te geven!

Door hun geur af te geven gaat alles natuurlijk naar hun ruiken. Waardoor ze zich veiliger voelen in hun eigen omgeving.

Door te plassen
Katten kunnen sproeien en niet alleen de heren, maar ook de dames kunnen er wat van. Want wanneer de geurklieren op hun gezicht en pootjes niet effectief genoeg zijn, kunnen ze gaan sproeien om aan anderen te laten weten dat dat hun territorium is. Maar dat is niet altijd de reden waarom katten sproeien. Ze kunnen zich ook bedreigt voelen, gestrest of onzeker.

Door te sproeien of plassen bij buiten katten weten ze wanneer wie waar is geweest zodat ze hun loop routine daarop kunnen aanpassen, zodat ze elkaar ‘mislopen’. De kat ook gewoon lekker over het gesproei van een andere kat heen plassen om hem te laten weten dat hij het zal moeten delen of zijn territorium zal moeten opgeven.

Uiteindelijk kan je het zo zien: Alle geurklieren aan de voorkant (inclusief pootjes) zijn voor positieve markeringen. Alles aan de achterkant voor het tegenovergestelde!

EIR

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *