Depressie: ook bij katten

 

cat-98359_1280w

Dat lees je goed! Katten kunnen ook depressief worden net als wij mensen. Maar hoe kan dat dan en wat kunnen wij er aan doen om ze te helpen uit die depressie te krijgen? Depressie is niet leuk, niet voor je kat en niet voor jou als baasje. Dus hoe herken je het?

Wat veroorzaakt depressie?
Hoe mensen depressief worden, zo kan de kat ook depressief worden. Het verlies van een gezinslid, grote verandering een scheiding, wanneer mensen teveel met hun eigen dingen bezig zijn waardoor je amper contact en aandacht hebt met voor je kat. Depressie kan ook veroorzaakt worden door kleine dingen die niet snel opgemerkt worden. Je hebt het druk met werk, je hebt een nieuw werk rooster waardoor je amper aan jezelf toe komt — laat staan je eigen tijger. Je hebt geen zin om met hem te spelen als je thuis komt, tot dat je kat op een gegeven moment geen interesse meer toont in het gebruikelijke spelletje.

Het is normaal dat in bepaalde situaties, er even geen routine meer is of dat je door omstandigheden het hartstikke drukt hebt. Je kat kan zich onzichtbaar voelen, kruipt steeds meer weg in zijn eigen wereldje waardoor niemand het op merkt en het niemand opvalt zodat depressie heel langzaam er in sluipt bij je kat.

Symptomen
Natuurlijk is elke kat verschillend en kunnen ook de symptomen per kat verschillen.

Een depressieve kat kan onder andere weinig eetlust hebben, veel willen slapen en minder actief dan gewoonlijke. Het zal hem ook niet meer boeien hoe hij er uit ziet en zichzelf niet meer zo veel of helemaal niet meer wassen. Maar je kat zijn persoonlijkheid kan ook veranderen bij depressie. Als hij bijvoorbeeld altijd aanhankelijk was, kan hij nu ineens heel afhankelijk zijn en alleen willen zijn.

Kijk ook uit naar andere dingen waar alleen jij van weet dat dat anders is bij hem. Die twinkeling in zijn ogen? Hoe ziet hij er uit, voelt zijn vacht aan zoals hij altijd aanvoelt?

Wat te doen?
Ook al is het moeilijk in sommige situaties. Als je bijvoorbeeld iemand verloren hebt, kan je niet uitleggen aan je kat wat er aan de hand is. Hij weet dat je je verdrietig voelt en hij voelt zich waarschijnlijk ook zo. Maar het is belangrijk om zo snel mogelijk de routine weer op te pakken voor je kat en voor jezelf. Er moet met je huistijger gespeeld worden, vooral in zware tijden. Maar hij heeft ook liefde en aandacht nodig. Weet je niet waarom je kat depressief is? Neem dan contact op met een gedragsdeskundige die dat samen met jou kan uitvogelen en oplossen. 

Blijf je kat aandacht geven, praat tegen hem, aai hem, raak hem aan. Je kan ook alleen tegen hem praten zonder hem aan te raken als hij dat niet fijn vind of als je even wat anders aan het doen bent. Maak het leven weer leuk voor hem. Koop of maak wat leuke speeltjes, gebruik kattenkruid en ga lekker overboord met speeltjes.

Als je weg bent kan je een doos met een gedragen shirt van jezelf er in doen zodat jouw geur hem gerust zal stellen. Lok je kat uit zijn schulpje als je weet dat hij van valeriaan of bepaalde dingen houd. Houdt hij van proppen papier? Vul je huis er mee! Hop!

Het is belangrijk dat je vooral niet op geeft om die twinkeling weer terug in zijn oogjes te krijgen. Wees vooral niet bang om je dierenarts of een gedragstherapeut te benaderen als je denkt dat je kat depressief is.

EIR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *