8 toptips voor een kitten-proof huis

29 mei 2017

Geplaatst door Dianda

Het kitten seizoen is allang aangebroken! Asielen en gastgezinnen zullen vol zitten met kittens. Heb jij een kitten in huis of mag jij binnenkort een kitten ophalen? Dan is het handig om je in te lezen en rekening te houden met een aantal zaken. Als kattengedragsdeskundige heb ik samen met het Canadese diervoerbedrijf Petcurean een checklist opgesteld zodat jouw huis helemaal kitten-proof is voor jouw kleine kitten over de vloer komt.

Adopteer geen kittens die jonger zijn 12/13 weken.

Eten en drinken

Laten we beginnen met de eet- en drinkbakjes. De deskundige van Petcurean raad aan om water ergens anders neer te zetten en niet naast het eten.  Ik adviseer hetzelfde, omdat katten van nature niet naast drink-water eten en liever hebben dat die twee apart staan van elkaar.

Ook geeft de deskundige aan dat de meeste katten bewegend water heel erg fijn vinden. Dit klopt, sommige katten drinken liever uit de kraan dan hun bakje met water. Daarnaast zijn katten van nature al geen grote drinkers en is het aan ons om ze te stimuleren om dit meer te doen. Plaats daarom ook meerdere drinkbakjes en je kan kiezen voor een waterfontein of zelf een pompje in een bak water doen (leuk met water plantjes).

Zet eet bakjes op een rustige plek. Het liefst op een plek waarbij ze niet tegen een muur aan kijken, maar gewoon de kamer in en dus overzicht kunnen houden.

Extra tip van petcurean: Onthoud dat melk hun buikje echt kan ontregelen en hen diarree kan geven, wat het probleem erger maakt.

Mandjes

Mandjes komen in zoveel soorten en maten dat je door de bomen de mandjes niet meer ziet! Ze komen in verschillende soorten en maten, overdekt, of juist open. Varieer hierin zodat je kitten kan kiezen waarin hij wil liggen en waar. Leg ze niet allemaal naast elkaar, maar verspreid ze door het huis heen. Zet ze hoog neer, laag, ergens verstopt en ergens op een open plek zodat je kitten kan kiezen. Dozen zijn natuurlijk ook een heel groot succes bij katten!

Extra tip van mij en Petcurean: zorg voor voldoende verstop plekjes waar ze lekker alleen kunnen zijn.

Krabpalen

Een echte musthave in je woning is toch echt een krabpaal volgens de deskundige van Petcurean. Ze kunnen soms een doorn in je mooie interieur zijn, maar als jij niet wil dat ze aan je mooie leren bank gaat krabben, heb je er toch echt een nodig. En met een beetje goed zoeken, kunnen krabpalen best wel mooi zijn! De deskundige van Petcurean zegt ook: “Een krabpaal is een goede manier om je meubilair heel te houden.”

Het advies van Petcurean luidt: Er zijn veel verschillende soorten, maar hoe hoger, hoe beter.

Want je hebt verschillende krabpalen: krabpalen om te klimmen en krabpalen om te krabben. Krabpalen om te klimmen hebben vaak geen goede mogelijkheden voor je kitten om echt aan te krabben, maar zijn goed om op te klimmen en hoog te zitten. En katten zitten nou eenmaal graag hoog!

Ga voor beide en blijf niet bij één krabpaal in één huis. Het liefst meerdere en zowel op de beneden verdieping als de boven verdieping. Door het huis heen kun je ook meerdere krab gelegenheden maken en maak die zowel verticaal als horizontaal. Waarom verticaal en horizontaal? Sommige katten krabben graag op een horizontaal oppervlak en sommige strekken zichzelf graag uit tegen een paal aan (verticaal). Op deze manier geef jij je kat een keuze.

Plaats krabpalen om die reden in looproutes en bij favoriete slaapplekjes. Dit zodat je kat lekker kan strekken aan de krabpaal als hij net wakker is, en geur kan afgeven tijdens looproutes. Krabt je kitten aan de bank? Dan kan het wezen dat je een krabpaal te weinig hebt of dat je krabpalen niet op de juiste plekken staan. Moffel je krabpalen dan ook niet weg in een zielig hoekje of op zolder bij de wasmachine.

Extra tip: zorg er ook voor dat een krabpaal lang genoeg is voor je kat om helemaal tegen aan te kunnen staat om uit te strekken.

Kattenbak

Natuurlijk moet er ook een kattenbak komen. Of jij je kat nou naar buiten laat gaan of niet, een kattenbak is een must! Waarom? Zo kan jij zien of er iets mis is met de ontlasting of urine en of je kat moeite heeft met het naar de kattenbak gaan. Wist je bijvoorbeeld dat onzindelijkheid vaak een medische oorzaak heeft? Als je geen kattenbak hebt en jij stuurt je kat altijd naar buiten, mis je deze signalen! Ook Petcurean raad net als ik aan om urine na te laten kijken als je kat ineens buiten de bak plast.

Plaats de kattenbak op een rustige plek, maar zorg er wel voor dat je kat de ruimte kan overzien tijdens het plassen of poepen. Het liefst het aantal bakken als dat je katten hebt plus een extra. Zodat je op deze manier spanning en stress omtrent de kattenbak vermijd. Sommige katten willen niet op de kattenbak waar een andere kat op heeft gezeten, sommige willen een aparte voor plassen en een aparte voor de grote boodschap.

Extra tip: zet ze niet allemaal naast elkaar, en zonder kap, en niet in de buurt van drinken en eten. Voor een kitten is het handig dat de rand niet te hoog is. Zodat instappen makkelijk is.

Speelgoed

Nog een heel belangrijk onderdeel is speelgoed. Je kitten kan veel energie hebben en ondanks dat hij ook heel goed alleen kan spelen is het ook belangrijk dat jij met je kitten speelt. Hierdoor raakt je kitten meer energie kwijt en heeft hij/zij dus een goede outlet daarvoor, en zo word de band tussen jullie ook veel beter.

De deskundige van Petcurean adviseert om speelgoed te gebruiken die geen kleine stukjes bevatten die makkelijk loskomen en opgegeten kunnen worden. Ook raden zij aan om speelgoed nooit onbeheerd achter te laten.

Dit is een goed advies, omdat kittens bijvoorbeeld draden kunnen inslikken. En doordat hun tong weerhaakjes bevatten kunnen ze het met moeite uitspugen. Ook kunnen katten blijven hangen achter het draad van bijvoorbeeld een hengel.

Kies dus voor hengels van goede kwaliteit waarbij jij ook lekker mee kan doen. Gebruik liever niet de laserlampjes omdat ze niet iets fysieks kunnen pakken hierbij. Wil je ze toch écht gebruiken? Kies er dan voor om tussendoor iets geven wat je kat echt kan aanraken en vangen. Of eindig het spelletje met een hengel.

Tip: wissel speeltjes geregeld af.

Veiligheid

De deskundige van Petcurean raad aan om het huis te checken op potentiele gevaren zoals elektrische draden, dingen die je kitten kan omgooien, gevaarlijke schoonmaakproducten of giftige planten, pesticiden en hangende draden of koorden die een nieuwsgierige kitten letsel kunnen toebrengen.

Veiligheid voor alles, zeggen ze altijd. En met kittens geld dat net zo. Ze zijn nieuwsgierig, klein en passen overal makkelijk tussen als je niet op let. Waar moet je bijvoorbeeld op letten?

Tuin
Mag je kitten niet naar buiten, of het liefst niet uit de tuin? Denk er dan aan om je tuin goed af te zetten. Op deze manier krijgt je buurvrouw ook niet de drollen van je kat in haar tuin. En blijft je kat lekker veilig in je tuin, maar kan toch frisse lucht scheppen.

Balkon
Een ongeluk zit in een klein hoekje. En als een kat een vogel/vlinder/vliegje ziet, kan hij als hij wil zo over het balkon springen. En dit kan eindigen in gebroken pootjes, kaken of erger. Laat jij je kitten op het balkon? Zet je balkon dan goed af.

Ramen
Maakt niet uit wat voor ramen je hebt! Maar zet ze alsjeblieft af. Vooral de kantelramen kunnen erg gevaarlijk zijn voor onze huistijgers. Tegenwoordig kun je ze makkelijk afzetten met speciale afzettingen voor kantelramen, voor zowel aan de zijkant als onderkant.

Vergeet ook niet om touwtjes van gordijnen weg te werken. Hier kunnen ook hele nare ongelukken mee gebeuren.

Kabels
Heb je veel kabels hangen of door het huis liggen? Werk deze weg door middel van kabelgoten of kabelsokken. Op deze manier raakt je kitten er niet verstrikt en kan er niet aan geknaagd worden. En het staat ook nog eens veel netter in je huis! Win/win, toch?

Planten en bloemen
Ga goed na of de planten die je in je huis hebt giftig zijn voor je kitten. Ze zijn nieuwsgierig en kunnen hun tandjes goed gebruiken om te ontdekken.

Een greep uit de meest veel voorkomende giftige planten zijn:

 • Hortensia
 • Petunia
 • Hyacint
 • Poinsettia
 • Azalea
 • Begonia
 • Klimop
 • Tulpen
 • Lelies
 • En nog veel meer!

Een maatje?

Petcurean adviseert om twee kittens te overwegen in plaats van een. Kittens helpen elkaar met energie kwijtraken, groeien socialer op en houden elkaar gezelschap als je weg bent.

Ik adviseer hetzelfde als mensen een kitten willen adopteren. De Noord-Afrikaanse kat waar onze huistijger vanaf stamt is een solitair dier. Het jaagt alleen en leeft alleen met uitzondering van de kittens die bij hun moeder blijven en mannetjes die hun aandacht willen tijdens het paren. Maar onze kat is zo gedomesticeerd dat het gezelschap erg kan waarderen. Een kat kan zich alleen voelen en kittens zijn samen veel leuker, maar ze kunnen ook hun socialisatie periode samen afmaken en leren veel van elkaar. Het is voor jou en voor je kitten veel beter om er een kattig maatje bij te adopteren. Het maakt de kans op gedragsproblemen kleiner en het is veel makkelijker om twee kittens bij elkaar te zetten dan twee volwassen katten.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Naast het huis zijn er natuurlijk nog veel meer dingen waar je rekening mee moet houden als je een kitten gaat adopteren! Speciaal voor jou nog een aantal extra tips van Petcurean en mij.

 • Denk aan een eventuele verzekering of geld opzij zetten.
 • Kittens moeten ook gecastreerd en gesteriliseerd worden.
 • Laat je kitten wennen aan de reismand, autorijden, de dierenarts, en het nakijken van de oortjes, oogjes en het gebit.
 • Je kitten moet geregeld ontwormd en ontvlooit worden.
 • Houd schoonmaak middelen en alle chemische dingen achter slot en grendel.
 • Laat je kat werken voor zijn voer om verveling tegen te gaan met voerpuzzels.
 • Vergeet je kat niet te chippen en die chip te registreren!
Dit artikel is in samenwerking met Petcurean.nl.

Over Petcurean
Petcurean is een Canadees diervoedingsbedrijf dat het belang van dieren voorop stelt. Met een doctoraat in diervoeding ontwikkelt het familiebedrijf sinds 1999 unieke, gebalanceerde voeding voor honden en katten door het gebruiken van premium kwaliteit, natuurlijke ingrediënten. Meer weten? Kijk op www.petcurean.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *