7 tips voor een stressloos oud en nieuw

28 november 2015

Geplaatst door Dianda

De periode van vuurwerk komt er (helaas) weer aan! Hoe leuk wij het ook vinden, de meeste dieren vinden het verschrikkelijk! Dus voor jullie hier wat tips om het wat dragelijker te maken tijdens oud en nieuw en de dagen daar om heen.

cat-938667_1280

Doe Normaal
Als je van plan bent lekker thuis te blijven tijdens oud en nieuw, gedraag je dan zo normaal mogelijk. Ga niet lopen stressen omdat je katten bang zijn. Maar kijk in plaats daarvan of je je huistijgers kan afleiden met een spelletje! Ook een leuke afleiding voor jezelf!

Als je kat bang is, doe niks. Wil hij lekker bij jou zitten, laat hem lekker bij jou zitten. Waarschijnlijk voelt hij zich dan veilig bij jou en daar is helemaal niks mis mee. Je hoeft niet met een hoog stemmetje te gaan moederen als hij zich verstopt. Je kan bij hem gaan zitten, je kan lekkere verstop plekjes voor hemย  maken. Je aanwezigheid tijdens die uren is goed en zal je kat veilig laten voelen. En als jij zen bent, zal je kat dat aanvoelen.

Vuurwerk geluid
Je kan je kat ook leren om aan vuurwerk geluiden te wennen. Je kan bijvoorbeeld een CD kopen (youtube heeft ook veel) waar vuurwerk geluiden op staan om je kat te laten wennen aan het harde geluid. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met deze geluiden! En elke kat is anders, wat betekend dat het kan wezen dat het echte vuurwerk je kat alsnog bang maakt. Maar als je door het oefenen met geluiden al een beetje stress kan wegnemen, ben je op de goede weg!

Je begint een paar maanden van te voren (in de herfst bijvoorbeeld) met de volume op heel laag. In combinatie kan je snoepjes geven of je kat eten geven zodat ze het zullen linken aan iets positiefs! Doe de sessies dagelijks maar hou ze kort. En als je kat niet meer bang is, kun je het geluid na een aantal weken omhoog doen. Eindig ook altijd elke sessie positief en wanneer je kat niet gestrest is.

Hou er rekening mee dat het geluid van vuurwerk je kat niet laat wennen aan het licht wat te zien is tijdens het afsteken van vuurwerk.

Verstop plekjes
Wanneer je merkt dat er steeds meer vuurwerk afgestoken word kan je verstop plekjes creรซren waar je kat naartoe kan ontsnappen en waar hij zich veilig voelt.

Dit kan een doos onder het bed zijn met een gat er in zodat je kat er in kan. Doe dit voor oud en nieuw, want dan kan hij zijn nieuwe verstop plekjes onderzoeken. Je kan er snoepjes in leggen, een dekentje of een gedragen t-shirt met jouw geur er aan.

Geluid dempen
Hou tijdens the big night ramen en gordijnen gesloten. Doe het licht aan zodat de felle lichtjes van het vuurwerk niet meer te zien zijn (al vinden sommige katten die lichtjes ook wel leuk). Zet de tv of de radio aan om het geluid van het vuurwerk een beetje te dempen voor je lieveling.

Deuren dicht en kat binnen
Ramen en deuren dicht houden om te voorkomen dat je kat in alle stress en paniek ontsnapt en hou je pluizenbol zo veel mogelijk binnen! Zorg er ook voor dat je kan niet vast kan komen te zitten achter plekjes wat eigenlijk niet bedoelt zijn als verstop plekjes (achter de wasmachine/koelkast/droger). Sluit kattenluikjes af en als je gasten over de vloer krijgt maak hun er ook van bewust dat ze goed uitkijken dat je tijgertje niet ontsnapt.

Tip: Zorg er voor dat je kat gechipt is! Is hij wel ontsnapt, en hij word gevonden. Dan is zijn baasje makkelijk terug te vinden.

Niet straffen
Ook al lijkt mij dit vrij logisch, maar je kat verdient het niet om in deze stressvolle periode te worden gestraft. Laat staan elke andere dag. Je kat is een kat en hij gedraagt zich zoals een kat zich zou gedragen in een stressvolle situatie. Hij kan bang worden, in paniek raken, etc.

Katten kunnen toch de link niet leggen met wat ze fout hebben gedaan en de straf die zij krijgen. Zonde van je tijd dus — en een echte no-go.

Alternatieve hulpmiddelen
Ook kan je je kat ondersteunen om het hem iets gemakkelijker te maken. Maar houd er rekening mee dat deze middelen vaak veel tijd nodig hebben om in te werken. Dus begin er op tijd mee!

Zylkene is een natuurlijk middel dat je kat kan ondersteunen tijdens stress momenten. Zodat ze zich beter kunnen aanpassen zonder dat er fysieke of mentale problemen ontstaan. Zylkene heeft als basis ฮฑ-casozepine, dit is een decapeptide, aminozuren van het melkeiwit caseรฏne.

Houd er rekening mee dat elke kat anders reageert op een moment als stress zoals vuurwerk. Heb je vragen over hoe je dingen het beste kan aanpakken? Wees niet bang om je dierenarts of een kattengedragstherapeut om advies te vragen.

4 Reacties

 1. Anja

  Wat vaak ook goed werkt is echt gewoon doen. Als je kat naar jou toekomt prima. Maar ga niet extra dan normaal naar je kat toe. Je kat merkt dat er dan iets bijzonders is en legt er extra aandacht op. Maar dit geldt eigenlijk voor elk dier en van elke soort.

  Antwoord
 2. Bjarne-Vidar

  Ik ben verlieft op je blog! Dit is de eerste oud en nieuw van Noodle bij ons. Ik ben benieuwd hoe hij het gaat doen meestal schrikt hij niet zo snel gelukkig ๐Ÿ˜‰

  Antwoord
  • Dianda

   Gewoon “normaal” doen! Zoals je altijd doet met oud en nieuw. ๐Ÿ™‚ Wie weet vind Noodle (geweldige naam) al die lichtjes ook wel heel erg leuk!

   Antwoord
 3. Raf Van Duyse

  Ik zet de muziek of tv altijd een pak luider en het vuurwerk (wat vlakbij is) geeft al enkele jaren geen enkele hinder meer … Zylkene ondersteunend is zeker goede tip.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *