7 Goede voornemens

13 januari 2016

Geplaatst door Dianda

Beter te laat, dan nooit toch? Net als dat wij elk jaar goede voornemens bedenken om daar in januari mee te beginnen, vergeten wij ook wel eens onze huistijger! En dat is jammer, want goede voornemens voor je kat zijn immers net zo belangrijk!

cat-983659_1280

Meer spelen
Beloof je kat dat je dit jaar meer met hem zal ondernemen en spelen. Of je nou een binnenkat of een buitenkat hebt, het is ontzettend goed voor jullie beide om op die manier een band te creΓ«ren. Niet te vergeten dat je kat zo ook nog zijn energie kwijt raakt en zich minder zal vervelen. Om het nog uitdagender te maken, raad ik aan om meerdere keren per dag te spelen.

Geef je over en accepteer
Sommige katten willen niet knuffelen en sommige katten willen niet op schoot zitten. Sommige katten kunnen juist heel erg overweldigend zijn of extra aandacht nodig hebben. Geef je over en accepteer hoe je kat in elkaar zit. Houd je kat niet van knuffelen? Vind dan een ander alternatief die jullie allebei leuk vinden.

Denk bijvoorbeeld aan een lekkere warme mand die je op een plek neer legt die dicht bij jou is. Zodat je hem af en toe kan aaien (als hij dat leuk vind). Of leg een lekker fleece dekentje op het voeteneind van je bed.

Verdiep je in kattengedrag
Het kan nooit kwaad om je eens in het gedrag van je kat te verdiepen. Lees er een boek over, observeer je huistijger, wat zie je? Zie je een onzeker poesje of juist een poes die heel tevreden is? En hoe kan je daar op in spelen?

Vergeet die jaarlijkse controle niet
Het gebeurt wel eens dat je het druk hebt en vergeet om een afspraak te maken voor de jaarlijkse controle voor je kat, ook al krijg je heel leuk een herinnering. Een jaarlijkse check-up is erg belangrijk. Een kat kan namelijk erg goed zijn pijn en ongemak verbergen voor de buiten wereld. Want in het wild zou dit betekenen dat hij zwak is. Zwakte betekend niet kunnen jagen, dus niet kunnen eten. Jouw dierenarts kan kijken of zijn gebit nog in orde is, of hij niet te zwaar is (of te licht), of dat er iets anders is dat niet klopt. Iets wat jij misschien heel gemakkelijk over het hoofd had kunnen zien.

Meer krabpalen en meer hoge plekjes
Je kat wil krabben! Zich kunnen strekken, zijn geur verspreiden, hoog zitten en goed uitzicht hebben over de hele woonkamer. Maar één krabpaal is dus niet voldoende. Het liefst meerdere en het liefst krabpalen die lekker hoog zijn, waarop je poes zich helemaal kan uitstrekken en die in zijn dagelijks loop route staan (dus niet weg gemoffeld achter de wasmachine ofzo).

Een schone kattenbak (en het liefst meerdere)
Geef nou maar toe! Soms vergeten we die kattenbak en dat we hem al een dag niet hebben schoongemaakt! Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de kattenbak in je dagelijkse routine opneemt. In de ochtend voor het tandenpoetsen en in de avond voor het tandenpoetsen, of wanneer je thuis komt van het werk.

En de regel geldt voor kattenbakken: het aantal katten + 1. Heb je 1 kat, dan 2 bakken, heb je 2 katten, 3 bakken, etc.

Ophouden met straffen
Accepteer hoe je kat zich gedraagt. En in plaats van te straffen, ga in spelen op zijn gedrag of beloon je goed gedrag! Mag je kat niet op het aanrecht? Vraag je zelf waarom hij steeds op het aanrecht komt. Kreeg hij wel eens eten als je aan het koken bent, of liet je wel eens wat lekkers liggen. Of heeft hij vanaf het aanrecht een mooi uitzicht? Bied een alternatief aan dat veel leuker en uitdagender is dan het aanrecht!

Schreeuwen en gefrustreerd raken heeft alleen maar een slechte invloed op jezelf en op je kat. Je kat wordt bang voor jouw, en dat zorgt niet echt voor een betere band tussen jouw en je kat. Dus de plantenspuit in de prullenbak en helemaal zen worden!

Op naar een kattig nieuwjaar!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *