6 tips om te bonden met je kat

3 juli 2016

Geplaatst door Dianda

cat-1471896_960_720

Een kat in huis hebben is hartstikke leuk! Daar weten jullie alles van natuurlijk. En sommige mensen hebben ook nog eens echt een geweldige hechte band met hun kat. Maar hoe doe je dat nou? Bonden met je kat? Speciaal voor jou een paar kleine tips.

Spelen
Spelen met je kat, iets wat altijd zal blijven terug keren! Want spelen met je kat is zó belangrijk! Niet alleen om de energie van je kat kwijt te raken, maar interactief meespelen met je kat zorgt ook nog eens voor een band tussen jullie twee. Je doet wat leuks met je kat en hij zal een positieve ervaring met jou krijgen. Daarnaast zorgt spelen ook nog er voor dat je kat beter om kan gaan met stress, voor minder verveling en het zorgt voor afleiding.

Etenstijd
Veel katten houden van eten, en ze weten ook altijd wie de persoon in huis is die hun persoonlijke blikopener is. Naast dat je hun gewoon eten geeft, helpt het ook vertrouwen op te bouwen.

Wees geduldig
Patience is the key! Wacht tot je kat naar jou toe komt. Loop haar niet constant op te pakken als je weet dat ze dat niet fijn vind. Maar wacht tot ze naar jou toe komt en aangeeft dat ze geaaid wilt worden. En aai haar dan op plekken waar ze het fijn vind om geaaid te worden, bijvoorbeeld haar wangetjes. Let ook goed op haar lichaamshouding en hou op met aaien als ze duidelijk aangeeft dat ze niet meer geaaid wilt worden. (een staart die heen en weer gaat, oren die naar achteren gaan staan)

Niet straffen
Straffen is een no-go, laat ik daar eerst mee beginnen. Naast dat het dan ook nog eens totaal geen effect heeft op je kat, is het ook nog eens zonde van je tijd en niet zo goed voor je bloeddruk. Je kat legt de link niet met wat zij fout heeft gedaan en de straf die zij krijgt. Dus straffen is best wel nutteloos en het heeft ook geen geweldig effect op de band die jullie proberen op te bouwen.

In plaats daarvan kan je goed gedrag ook belonen en is het verstandig om na te gaan waarom je kat iets doet wat jij niet leuk vind. Springt hij op je aanrecht? Is dat omdat hij graag hoog wil zitten? Geef hem dan een beter alternatief die spannender is dan het aanrecht.

Onderneem met je kat
Ondernemen met je kat is hartstikke leuk! En sommige katten vinden het ook heel leuk om te doen. Maar ga dingen doen met je kat. Ik hoor je al denken: ja maar wat dan?

Heb je er ooit aan gedacht om je binnenkat te laten wennen aan een tuigje om uiteindelijk een stukje te wandelen buiten? Clicker training en je kat kunstjes leren om later over te gaan naar cat-agility?

Creëer een veilig, vertrouwde en fijne omgeving
Een kat die zich veilig en vertrouwd voelt in zijn omgeving zit lekker in zijn vel en ervaart zo weinig mogelijk stress. Zo’n omgeving heeft genoeg plekjes waar je kat zich kan verstoppen, hoog kan zitten, eventueel weg kan vluchten van kleine grijpgrage handjes van de kleintjes of blaffende hondjes of juist andere katten kan ontwijken als hij dat graag wil. Je kan veel meer met je kat ondernemen als hij zich veilig en vertrouwd voelt.

2 Reacties

 1. Nicky Ostijn

  hello Dianda
  Wij hebben thuis een geadopteerd katje uit het asiel, James
  in het begin was hij heel bang en verstopte hij zich voortdurend, maar nu een jaartje later, kan je werkelijk zien hoe gelukkig hij geworden is met zijn nieuwe thuis
  ik maak me enkel zorgen om wat nu ongeveer 2 weken aan het gebeuren is
  ik ben aangereden geweest door een auto als voetganger en was gedurende 2 dagen en 2 nachten totaal afhankelijk van mijn jongste zoon en was niet in staat om met James te spelen of hem eten te geven
  daarna liep ik rond met krukken en tot nu loop ik nog steeds hinkend in huis rond
  ik werk normaal gezien voltijds maar ben dus nu al 2 weken thuis
  James is al die tijd op afstand gebleven en kijkt me van op veilige afstand wantrouwig aan
  hij komt me niet troosten en zoekt geen enkele vorm van contact
  hij volgt me wel en ik heb het gevoel dat hij zelfs een beetje bang voor me geworden is
  hij loopt altijd achter mijn jongste zoon aan die hij wel spontaan opzoekt en kopjes en kusjes geeft
  als ik toenadering zoek draait hij zich letterlijk om !
  hij slaapt wel in zijn mandje op de hoek van mijn bed maar zodra ik hem wil aaien loopt hij weg of kruipt hij verder van me vandaan
  heb jij hier soms een uitleg voor? ik lees dat katjes meestal wel troost bieden wanneer hun baasjes zich niet goed voelen of ziek zijn, maar met James is dat compleet anders
  dank voor je tijd – ik hoop dat je me een beetje kan geruststellen
  liefs
  Nicky

  • Dianda

   Hi Nicky,

   Er is een verandering in routine geweest, ziekenhuis geurtjes, misschien een andere sfeer in huis?
   Wellicht, dat als jij je gewoonlijke routine met James weer oppakt, dat jullie weer kunnen werken aan jullie band. 🙂