6 stinkende weetjes over sproeien

10 februari 2016

Geplaatst door Dianda

Een sproeiende kat, daar word eigenlijk niemand blij van. Het stinkt en je blijft die geur gewoon ruiken. Maar waarom stinkt het en waarom doen onze katten dit? Speciaal voor jullie heb ik een aantal weetjes over waarom katten sproeien.

cat-699728_640w

Markeren
Katten markeren door middel van hun geur. Dit doen ze bijvoorbeeld via klieren die op hun voorhoofd, kin, wangetjes, nek en voetzolen zitten. Maar katten markeren ook met urine. Dit heet sproeien.

Hoe sproeit een kat?
Een kat die sproeit staat met zijn achterwerk naar een verticaal oppervlakte en tilt zijn staart hoog op terwijl hij met zijn achterpoten trappelt en zijn staart trilt waarbij hij urine er uit sproeit.

Niet alleen katers
(ongecastreerde) Mannetjes staan hier vooral om bekend, maar gecastreerde katers Γ©n poezen kunnen ook net zo hard sproeien als de omgeving er om vraagt.

Kattentaal
Sproeien is een vorm van kattentaal. Ongecastreerde katers doen dit om poezen te laten weten dat ze klaar zijn voor de paring.

Het word ook gebruikt voor communicatie onderling katten en vooral katten die veel buiten zijn. Door te sproeien hebben ze indirect contact met elkaar. Door middel van sproeien praten ze met elkaar en doen ze informatie op. Zo weten buiten katten wanneer welke kat waar is geweest en hoe lang dat was geleden. Op deze manier komen ze er achter wanneer welke kat waar loopt en zo kunnen ze elkaar ontwijken, elkaars territorium delen, afstaan of de andere kat wegjagen.

Waarom sproeien katten?
Sproeien kan enorm veel redenen hebben. Sommige katten zijn gevoelige dan andere katten en sproeien ze al bij de kleinste verandering in huis.

Je kat kan bijvoorbeeld gaan sproeien door een verhuizing, een vreemde kat die binnen is geweest, ruzie tussen katten onderling, een kattenflap, een andere routine dan ze gewend zijn, een vreemd/nieuw object in huis, spanningen en stress, angst, straf een medisch probleem (laat daarom altijd je kat nakijken door een dierenarts) of een nieuw familielid.

Door te sproeien probeert een kat zich beter te laten voelen in haar omgeving en kan het heel goed een uiting zijn van stress.

Eiwitten
Waardoor stinkt urine zo? Die geur word veroorzaakt door felinine, wat aangemaakt word door eiwitten in de blaas.

3 Reacties

 1. Amina

  Hi Dianda,

  Wat interessant dit zeg! Zo leuk dat je een kattenblog hebt! xxx

  Antwoord
 2. Soraya

  Best
  Ik had een vraag ik heb sinds 2weken een kitten van 9weken die uit een kelder komt en heel schuw was hij blies als je in de buurt kwam. Nu is die angst voor mensen heel veel minder hij komt ook naast je zitten en speelt maar nu sinds 2dagen als je hem wilt aaien probeert hij te bijten en het lijkt alsof tie alles een spel ziet en als we voorbij lopen springt hij aan onze benen. Heb ook gisteren ontdekt dat tie op de grond had geplast en 4dageb daarvoor op de deurmat. Maar hij gebruikt wel gewoon ook de kattenbak. Graag zou ik u mening willen hebben. Vanwaar dit gedrag vandaan komt. Mvg soraya

  Antwoord
  • Dianda

   Hi Soraya,
   Klinkt inderdaad allemaal alsof hij het als een spelletje ziet. Is hij als enigste kitten? Dan zou je er een kitten bij kunnen nemen of gewoon veel meer met hem spelen zodat hij zijn energie kwijt kan raken.
   Plassen buiten te bak: altijd de urine laten nakijken door een dierenarts!
   Succes! πŸ™‚

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *