5 redenen om je kat niet bang te maken

21 november 2015

Geplaatst door Dianda

Je hebt de filmpjes over komkommers en schrikkende katten vast al duizend keer voorbij zien komen. Net als de vele redenen waarom katten er bang voor zijn (of juist niet bang). Dus ook ik, kom met het zoveelste artikel. Waarom is het niet leuk om je kat met opzet bang te maken?

cat-1272654_1920

Niet de komkommer
Er word een komkommer achter een (vaak etende) kat gelegd. De kat draait zich om, ziet die komkommer, schrikt zo erg dat hij de lucht in springt en er van door gaat. Het is niet de komkommer waar de katten bang voor zijn. Leg je iets anders neer achter je kat, bestaat er een grote kans dat je kat ook van een paprika, appel, banaan, broccoli of een teddybeer schrikt.

Is het omdat het de katten aan een slang doet denken? Hebben jouw katten überhaupt ooit een slang gezien in hun leven (er niet vanuit gaande dat je een slangen-hobby hebt)?

Bangmakerij
Maar wat maakt de kat dan zo bang? Zou jij niet schrikken als je ineens achterom kijkt en er ligt iets wat er voorheen niet lag? Misschien wel, misschien niet. Katten zou nou eenmaal gevoelige dieren en op het moment dat ze aan het eten zijn, zijn ze niet meer zo alert of zich niet meer zo erg bewust van wat er om hun heen gebeurt. De omgeving waarin ze eten wordt vaak gezien als een veilig plekje met positieve ervaringen, maar door de dag heen zijn ze hun omgeving aan het scannen voor mogelijk gevaar. Katten houden ook niet zo van onvoorspelbaarheid. Dus als daar ineens iets onbekends neerlegt voor je kat, dan is het niet zo vreemd dat hij zich het apelazarus schrikt.

Je ruïneert je kat
Eten is voor je kat een positief puntje van de dag. Eten word namelijk ook vaak gelinkt met iets positiefs.

Door je kat te laten eten en dan ook nog eens tijdens/na het eten te laten schrikken ruïneer je het hele tafereel voor je kat. Het kan je kat zo bang maken, dat hij het hele moment van eten niet meer als leuk ervaart. Om angst toe te voegen aan dat moment van de dag of aan het leven van je kat in het algemeen, word je niet ‘kattenbaasje van het jaar’.

Je kat is geen mens
Je kat is geen mens. Je kan dus niet een grapje uithalen bij je kat, zoals je bij je familie doet. Je kat ziet dit niet als een grapje, hij ervaart dit niet zoals wij mensen doen, zoals jouw broertje dat doet. Hij zal niet denken: “oh, haha, wat grappig! Een komkommer!”.

Gedragsproblemen
Door je kat te veel bloot te stellen aan situaties met angst en stress (zoals die stomme komkommer), kunnen zelfs gedragsproblemen ontstaan bij je kat. Omdat je kat dan leeft met constante angst en stress. Dit kan bijvoorbeeld lijden tot destructieve gedrag, agressie of het naast de bak doen.

Laten we ook niet vergeten dat je kat zich goed kan bezeren tijdens het wegrennen van schrik. Hij kan tegen meubels aan rennen van schrik en zich zo behoorlijk pijn doen of zelfs verwondingen oplopen.

Grapjes uithalen met je kat, wat negatieve ervaringen creëert is dus een echte no-go.

4 Reacties

 1. Julie

  Groot gelijk heb je, ik vond het ook jammer om te zien. Moest ik dat met onze Robbe doen zou de kans groot zijn dat hij nooit meer in de buurt van zijn etensbak wil komen.. Veel mensen zouden zo’n gedrag echter niet linken met hun “grapje” en dan is het vaak weer de schuld van de kat.

  Antwoord
  • Dianda

   Het is dan juist zo jammer dat het dan weer de schuld van de kat is! Want het is gewoon de schuld van de mens. Helaas, maar wel waar. Het zou zo jammer zijn als je heel hard gewerkt hebt je kat sociaal en zelfverzekerd te maken, en het met een stomme komkommer en grapje helemaal verziekt. 🙁

   Antwoord
 2. Anja

  Mijn oude kat(23) schrok volgens mij nergens van. Maar heb het ook nooit zo uitgeprobeerd.

  Als toevallig nu zo iets gebeurd en je hebt het geluk om het te filmen, dan is het leuk. Maar expres?
  Niet leuk en die filmpjes zijn grappig maar ik denk altijd als ik zie hoe een kat wegvlucht na het schrikken van iets, dat ik hoop dat ze er niks aan over houden.

  Antwoord
 3. Amina

  Helemaal waar! Soms zit ik naar een grappig kattenfilmpje op Youtube te kijken waarin katten naast een kast springen (zo leuk zijn die) maar dan zit er ineens een fragment tussen van een hele angstige en boze kat die ontzettend aan het stressen is…vaak hoor je de mensen die het filmen dan hard lachen…nou een dikke #fail is dat dus gewoon!

  xoxo
  p.s. Goed bezig Dianda!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *