4x Tips om krabpalen te gebruiken

2 oktober 2015

Geplaatst door Dianda

Als ik soms bij mensen thuis kom, valt het mij niet altijd op dat ze een kat hebben. De krabpaal is ergens weggestopt, of er staat helemaal geen krabpaal. En dat terwijl een huis zoveel mogelijkheden heeft om er een paradijs van te maken voor je kat.

Krabpalen

Er zijn katten die graag dicht bij de grond verblijven en katten die graag lekker hoog zitten. Een krabpaal kan daarbij goed van pas komen, maar 1 krabpaal is niet voldoende, en zeker niet als je meerdere katten hebt.

De krabpaal moet ook groot zijn, groot genoeg voor je huistijger om zich helemaal te kunnen uitstrekken over de lengte van de krabpaal. Hou er rekening mee dat katten van horizontale en verticale krap gelegenheden houden.

Van de grond

Of je nou maar 1 kat hebt of meerdere, je hebt geen excuus meer nodig om je huis niet aan te passen aan je kat. We doen het uiteindelijk ook voor onze kinderen of honden. Maar waarom is het zo belangrijk voor katten?

Krabben word namelijk vaak gedaan als een uiting van verveling, spanningen en om hun territorium te markeren en natuurlijk om te strekken. Maar door krabben raken ze ook de buitenste laag van hun nagels kwijt.

De meeste katten zitten graag hoog. Vanaf bovenaf kunnen ze lekker alles in de gaten houden en zijn ze veilig van grijpgrage handjes, honden of zelfs andere katten. Want de hoogte in zorgt ook voor meer ruimte. Als je in een klein appartement woont, kan je voor de katten altijd nog de hoogte in gaan.

Waar?

De beste plekken om een krabpaal te plaatsen zijn bij plekken waar graag gekrabd wordt en bij slaapplekken. Een kat die net wakker is, zal eerst even rekken en strekken en ondertussen lekker zijn nagels gebruiken. Plaats de krabpaal dan ook langs zijn dagelijkse wandelroute.

Voor een raam vinden katten ook altijd helemaal geweldig! Vooral als je hoog woont en ze lekker vogeltjes kunnen kijken. Ideale tijdsbesteding! (Tip: hang een vogelhuisje op bij het raam!)

Andere goede plekken zijn plekken waar het dood loopt. Dit kan bijvoorbeeld aan het einde van de gang of overloop zijn. Maar waarom daar? Doodlopende plekken hebben geen goede doorstroming naar andere delen van het huis toe. En juist die plekjes kunnen er voor zorgen dat je kat niet kan ontsnappen aan andere poezen of honden en meer in een hoekje gedreven zal worden.

De krabpaal kan ook ergens staan zodat de kat bijvoorbeeld hoog op een kast kan komen, of bij een andere krabpaal of op plankjes die bevestigd zijn aan de muur.

Het zou ideaal zijn voor een kat als hij de hele kamer rond kan gaan zonder een keer de grond te raken. Dit hoeven niet alleen maar krabpalen te zijn, maar dat kan ook via plankjes bevestigd aan de muren, of via kasten, banken en andere meubels.

Denk vooruit

Vergeet niet dat je kat ook oud zal worden. Het is dus verstandig om goed vooruit te denken voordat je je huis gaat aanpassen aan je poes. Een kat op leeftijd zal stijf in de gewrichten worden en moeite krijgen met bijvoorbeeld springen en klimmen. Zet krabpalen en andere (katten)meubels dus niet te ver van elkaar af.

 

EIR

3 Reacties

 1. Anja

  Voor onze oude kat hebben we ze nooit gehad, maar ze was ook veel buiten.
  Mijn nieuwe zal zeker in het begin wel een binnen kat zijn. Maar ben het niet echt van plan aan te schaffen. Het zijn vaak gigantische stofnesten. en ik weet niet allemaal, maar veel ook wel!

  Na de eerste weken wennen dat ze bij mij woont, en als er geen sneeuw ligt, neem ik haar gewoon naar buiten. Buitenspelen zorgt er ook voor dat ze niet zoveel krabplekken nodig hebben, zeker als ze het buiten doen πŸ˜›

  Antwoord
  • Dianda

   Bedenk wel dat ze het ook kan doen om haar geur achter te laten! Maar als ze daar andere alternatieven voor heeft, kan het vast goed komen. πŸ™‚

   Antwoord
 2. ROBERT DIELIS

  Mijn kleine schat heet felix een zwart witte kater van 3 jaar , hij heeft mij geadopteerd en niet andersom . De negen dingen uit uit de lijs die doet hij allemaal . Hij is mijn kleine prins , ik hou heel veel van hem !

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *