3 redenen waarom je kat niet wil spelen + tips

18 april 2016

Geplaatst door Dianda

Af en toe hoor ik het voor bij komen: โ€œIk heb alles al geprobeerd, maar hij wil รฉcht niet spelenโ€. Hieronder geef ik je wat handige tips of je luie huistijger in beweging te krijgen! Want hij wil echt wel spelen.

Op de juiste manier spelen
Ik herken de manier van spelen, want zo deed ik het vroeger ook. Als ik er over nadenken vind ik het helemaal niet zo gek dat een poes dan niet wil spelen.

Want beeld je eens in dat jij een kat bent. Een dier gemaakt voor onder andere de jacht. Zou jij zin hebben in spelen als er iemand constant een hengel met een visje voor je neus heen en weer beweegt? Precies!

Je kat is een jager, hij moet dan ook echt gestimuleerd worden om te spelen. En de ene kat is wat makkelijker om gestimuleerd te worden dan te ander. Wil jouw kat bijvoorbeeld niet spelen, kijk dan eens naar de manier hoe jij met je kat gaat spelen. Slinger je dat speeltje naar hem toe? Een prooi zal namelijk nooit naar zijn jager toe springen, maar juist van de kat weg.

Natuurlijk is het ook de bedoeling dat jij ook mee speelt en de hengel vast houd en laat bewegen! Dus kom lekker van de bank af en motiveer je kat ook om lekker mee te doen. Wees enthousiast en vergeet niet om zelf ook lol te hebben.

Beweeg die hengel alsof het een prooi dier is. Een prooidier zal dus nooit naar zijn grootste vijand toe rennen, maar er juist van weg. Het beweegt snel, snel onder of achter de bank, naar de andere kant van de bank en vanaf daar schiet het snel richting een hoekje. Wees een prooi, denk als een prooi.

De juiste speeltjes
Een goede hengel die lekker lang is vind ik persoonlijk erg fijn spelen. De Da Bird maakt fladder geluidjes en dat vinden sommige katten echt helemaal het einde. Sommige kattenspeeltjes zijn net bontjes en dat maakt het hele prooi-idee helemaal af. Goede duurzame hengels zijn: Tabby Tijger en/of de purrs hengels. Beide hengels kunnen makkelijk afgewisseld worden met een nieuw speeltje er aan.

Maar experimenteer ook met speeltjes. Wat vind je kat leuk, en wat vind je kat รฉcht niks aan? Worden ze dol van veren? Of vinden ze knisperende speeltjes veel leuker?

Zorg natuurlijk ook dat je de ruimte hebt!

Niet opgeven
Maak er routine van. Bijvoorbeeld elke ochtend voor je weg gaat en als je thuis komt van het werk of voor je naar bed gaat. In het begin zal het misschien wennen zijn (voor zowel jouw als de kat). Misschien wil je kat in het begin niet gelijk spelen en kijkt hij liever even de kat uit de boom.

Geef niet op en probeer het op een ander tijdstip gewoon weer, zolang je het maar dagelijks herhaalt. Maar zelfs als je je kat nieuwsgierig ziet worden naar het speeltje heb je al iets bereikt! Als je kat er nieuwsgierig naar kan worden, kan hij er ook op jagen.

Maak het spel nog leuker om je kat te belonen elke keer als hij het speeltje kan vangen. Dit kan met gewone brokjes die hij tijdens het eten krijgt, een snoepje of prijs je huistijger gewoon een hemel in. Het spelletje moet leuk zijn, en als je kat het als leuk ervaart en beloont word, zal hij/zij waarschijnlijk ook vaker willen spelen. Wetende dat hij beloont word voor zijn (natuurlijke) gedrag.

En je krijgt er ook nog een fitte kat voor terug!

3 Reacties

 1. Linde Geerlings

  Mijn poes heeft voor mijn gevoel nooit horen spelen omdat het een aanlopertje was. Ze wilt af en toe wel spelen maar daar schrikt ze dan van. Ze denkt dan dat het niet mag.

  Antwoord
  • Dian

   Hallo Linde, het klinkt alsof ze eigenlijk nog te angstig is om te spelen. Zeker als ze er van schrikt. Ik zou aanraden om daaraan te werken, en het spelen langzaam op te bouwen met speeltjes die geen geluid maken, en meer voorspelbaar zijn.

   Antwoord
 2. Jacobs Vanessa

  Misty speelt heel graag als ik met haar speel. Maar enkel met een hengel met veren of een touwtje met een papiertje er aan. Andere dingen interesseren haar niet en alleen speelt ze niet. Ik speel met haar voor mijn werk, na het werk en voor ik ga slapen. Maar omdat ze niet alleen speelt, denk ik dat ze haar vaak verveelt.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *