16 gouden tips om je kat voor te bereiden op een shoot

Een mooie professionele foto van je huistijger, dat wil iedereen wel! Want jij bent zo trots als een pauw op je kattige viervoeter. Maar heb je geen idee hoe je je moet voorbereiden op een fotoshoot met je katten? Dierenfotografe Eliane van Schaik en ik hebben dé tips voor jou.

Maar hoe gaat zo’n shoot in zijn werk?

Een fotoshoot voor katten gaat wel een beetje anders in zijn werk vind Eliane. “De meeste honden blijven zitten en luisteren naar hun baas. Maar katten gaan lekker hun eigen gang. Ook kun je katten niet zomaar mee naar buiten nemen”.

Met binnenkatten is het een shoot die binnen zal plaatsvinden. Mits je een kat hebt die een tuigje gewend is en wel eens mee gaat te wandelen of een mooie afgesloten tuin hebt. Tuigjes kan Eliane gewoon wegwerken om er alsnog een mooie foto van te maken.

Wat kan je nog meer verwachten?

 • Eliane geeft jou tijdens de shoot aanwijzingen, zodat jij weet wat je moet doen.
 • Dieren hoeven niet stil te zetten. Spontane foto’s zijn veel leuker en natuurlijker.
 • Het is handig als je zelf snoepjes of favoriete speeltjes bij je hebt.
 • Neem een dekentje mee voor als je naar buiten of de tuin in gaat. Zodat je kleding niet vies word als je op de grond moet zitten.

Hoe bereid je je kat voor op een fotoshoot?

Katten zijn stressgevoelige dieren. En een kat die er gestrest en angstig uit ziet op een foto, dat wil je niet. Maar waar moet je allemaal aan denken?

 • Sommige katten hebben even de tijd nodig om op te warmen. Ga eerst met de fotograaf een kopje koffie drinken om ze rustig te laten wennen aan het bezoek.
 • Gaan de kattenstaarten wat omhoog, staan de oren normaal omhoog en word hij nieuwsgierig zonder te schrikken van bijvoorbeeld bewegingen, dan zal je kat zich al meer ontspannen voelen.
 • Grote pupillen, rimpelingen over de rug en veel verstoppen zijn onder andere signalen van stress om rekening mee te houden.
 • Ga ze niet zelf tevoorschijn halen, maar laat de katten kiezen wanneer zij willen komen en laat ze lekker snuffelen.
 • Als je kat lekker de hoogte in gaat, zoals een krabpaal in. Laat hem dan lekker. De fotograaf kan ook op de krabpaal foto’s maken.
 • Eventueel kan je lekkere snoepjes tevoorschijn halen. Ook ideaal om tijdens de schoot aandacht te trekken als dat nodig is.
 • Ga van te voren en tijdens het bezoek met de katten spelen als ze dat durven, om de stress weg te spelen. En spelende foto’s zijn natuurlijk ook hartstikke leuk!
 • Laat je kat tijdens de shoot ook gewoon lekker nieuwsgierig zijn en zijn ding doen. Je kat hoeft niet per se constant de camera in te kijken.
 • Dwing je katten niet om iets te doen wat ze normaal nooit doen of niet willen doen.
 • Laserlampjes kunnen tijdens de shoot ook handig zijn om ze af te leiden.
 • Als je katten voor de shoot moet optillen, ondersteun altijd hun billen, en hou ze op een normale manier met 2 handen vast (dus niet in de baby houding).
 • Je kan tijdens de shoot propjes of iets anders in de lucht gooien wat even de aandacht trekt en ook voor mooie foto’s kan zorgen.

Voor de hele bange katten

Als je kat tijdens bezoek standaard onder het bed zit, dan kan je eventueel ook zelf aan de slag om mooie foto’s te maken. Eliane heeft hier ook handige tips voor:

 • Fotografeer zonder flits en met genoeg daglicht voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat.
 • Fotografeer je kat op ooghoogte om een zo direct mogelijk beeld van je huistijger te kunnen maken.
 • Kies een mooie locatie of achtergrond uit waar je kat zich op zijn of haar gemak voelt. Dat kan bijvoorbeeld met je kat in een mandje voor de haard zijn.
 • Laat het dier zijn gang gaan: als je kat niet rustig genoeg is voor een portret, zet dan in op een spontane foto. Foto’s waarop je samen speelt met je dier zijn altijd leuk!
 • Experimenteer met foto-apps om contrast en licht te bewerken, of een mooi filter te proberen.
Eliane van Schaik met Zoë en Rico.

Over Eliane van Schaik
Eliane werkt naast haar studie pedagogiek als dierfotograaf. Fotografie was altijd al een grote hobby van haar. Eliane omschrijft haar stijl als romantisch en ze fotografeert echt op gevoel.

In 2015 heeft ze van haar hobby haar werk gemaakt. Ze fotografeert voornamelijk honden, paarden, mensen en katten. Daarnaast geeft ze ook nog workshops.

Leuk weetje: Eliane is gemiddeld een halfuur tot drie kwartier bezig om een foto te bewerken in Photoshop.

Voor meer informatie ga naar elianevanschaikphotography.com.

PetFamiliePortret winactie

De PetFamiliePortret fotowedstrijd loopt van 24 april tot 24 mei 2017. De inzender van de mooiste, grappigste of liefste foto maakt kans op de hoofdprijs: een fotoshoot met professionele dierenfotograaf Eliane van Schaik én zes maanden gratis dierenvoer van Petcurean. De foto met de meeste stemmen krijgt de Publieksprijs: drie maanden gratis premium Petcurean-voeding voor je hond of kat.

Aanmelden doe je via Facebook of direct via het inschrijfformulier

Over Petcurean
Petcurean is een Canadees diervoedingsbedrijf dat het belang van dieren voorop stelt. Met een doctoraat in diervoeding ontwikkelt het familiebedrijf sinds 1999 unieke, gebalanceerde voeding voor honden en katten door het gebruiken van premium kwaliteit, natuurlijke ingrediënten.

Ga voor meer informatie naar www.petcurean.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *