Over kattengedrag

 

Katten lijken mysterieuze dieren, maar hun gedrag is helemaal zo ingewikkeld nog niet! Helaas wordt de kat vaak toch niet goed begrepen en dat zorgt voor spanning en frustratie tussen kat en mens.

Het gedrag van de kat

Een kat moet een kat kunnen zijn en daarbij hoort krabben, klimmen, spelen, jagen, eten en slapen. Katten zijn territoriale en over het algemeen sociale dieren, terwijl nog veel mensen denken dat katten solitair zijn. Dit betekent echter niet dat je kat jouw behang van de muur hoeft te halen of jouw meubels mag vernielen. Krabben is normaal gedrag, maar jouw interieur hoeft het niet te ontgelden. Het is belangrijk dat jouw kat gewoon kat kan zijn. Veel katten vervelen zich en/of hebben veel stress en dit kan uiten in gedragsproblemen.

Gedragsproblemen

Veel voorkomende gedragsproblemen bij katten zijn onder andere onzindelijkheid, sproeien, agressie en veel krabben. Vertoont jouw kat dit gedrag, dan is het van belang om eerst naar de dierenarts te gaan. Zo kunnen medische oorzaken uitgesloten worden. Als de dierenarts niets kan vinden, dan spreek je pas van een gedragsprobleem.

Straffen heeft geen tot weinig zin. Katten kunnen niet de link leggen tussen wat zij ‘fout’ hebben gedaan en hun straf. Dit is niet omdat ze het niet willen snappen, maar omdat ze het gewoon niet kunnen. Veel mensen proberen het probleemgedrag van hun kat aan te pakken, maar dit gebeurt meestal door te straffen (spuiten met de plantenspuit, bij het nekvel grijpen). Dit werkt alleen averechts.

Gedragsproblemen kunnen worden veroorzaakt door verveling, angst of stress, maar ook door pijn en ziektes. Het kan dus voorkomen dat katten gestraft worden voor ‘slecht’ gedrag, terwijl ze eigenlijk pijn hebben.

Katten kunnen niet praten en hun lichaamstaal kan soms verwarrend zijn. Daarom bestaan er kattengedragsadviseurs. Zij kunnen je helpen problemen met jouw kat op te lossen.

Zit je thuis met een kat waarvan je niks begrijpt? Plast ze buiten de bak of krabt ze jouw banken helemaal kapot? Of wil je gewoon informatie? Genoeg redenen om contact op te nemen!