Waarom een gedragstherapeut inschakelen?

Katten lijken mysterieuze dieren, maar hun gedrag is helemaal zo ingewikkeld nog niet! Helaas wordt de kat vaak toch niet goed begrepen en dat zorgt voor spanning en frustratie tussen kat en mens.

Het gedrag van de kat

Een kat moet een kat kunnen zijn en daarbij hoort krabben, klimmen, spelen, jagen, eten en slapen. Katten zijn territoriale en over het algemeen sociale dieren, terwijl nog veel mensen denken dat katten solitair zijn.

Wat voor een kat dus als normaal gedrag kan zijn, kan voor de mens gezien worden als ongewenst. Maar door meer inzicht te krijgen in kattengedrag, kunnen we dit omschakelen naar gewenst gedrag.

Maar normaal kattengedrag kan ook veranderen tot een probleemgedrag. Sproeien en plassen is normaal, maar als het overal in huis gebeurt, is er toch wat aan de hand. Door de kattenbaasjes te stimuleren om inzicht te krijgen in het gedrag van hun katten en zo invloed te hebben op het gedrag van hun kat, kunnen we het samen oplossen.

Waarom een gedragstherapeut inschakelen?

Als je er al aan denkt om een kattengedragstherapeut in te schakelen, betekent dat meestal dat er iets aan de hand is. Is al het medische uitgesloten door de dierenarts, wacht dan niet lang om contact op te nemen. Frustratie zal toenemen en het heeft uiteindelijk ook een negatief effect op de band tussen jou en je kat. En dat is zonde…

Wanneer een kattengedragstherapeut inschakelen?

  • Bij onzindelijkheid
  • Ruzie/spanning tussen katten
  • Katten die (veel) stress ervaren
  • Agressie
  • Katten die erg angstig zijn
  • Introductie tussen twee katten
  • Er is een baby op komst
  • Krabben aan alles behalve de krabpaal
  • En nog veel meer…

Gedragsproblemen

Veel voorkomende gedragsproblemen bij katten zijn onder andere onzindelijkheid, sproeien, agressie en veel krabben. Vertoont jouw kat dit gedrag, dan is het van belang om eerst naar de dierenarts te gaan. Zo kunnen medische oorzaken uitgesloten worden. Als de dierenarts niets kan vinden, dan spreek je pas van een gedragsprobleem.

Gedragsproblemen kunnen worden veroorzaakt door verveling, onwetendheid van de baasjes, angst of stress, maar ook door pijn en ziektes.

Katten kunnen niet praten en hun lichaamstaal kan soms verwarrend zijn. Daarom bestaan er kattengedragsadviseurs. Zij kunnen je helpen problemen met jouw kat op te lossen.

Zit je thuis met een kat waarvan je niks begrijpt? Plast ze buiten de bak of krabt ze jouw banken helemaal kapot? Of wil je gewoon informatie? Genoeg redenen om contact op te nemen!

Zachte en deskundige begeleiding

Dianda is een geweldig persoon om te kennen en in je leven te hebben. Zij was de kattengedragscoach van onze kat Bali en zij heeft ons en haar geholpen met de overgang naar een reis door het land. Met Dianda’s hulp is Bali gestopt met het plassen in huis! Bali was een angstige kat, maar ze is nu veel gelukkiger en zelfverzekerder dankzij Dianda’s zachte en deskundige begeleiding.

Ciara Rubin

Kennis en aandacht voor detail

Dianda is erg nauwkeurig! Ik kwam voor een gedragsprobleem van mijn kat bij Dianda, en zij legde niet alleen uit waarom mijn kat dat gedrag vertoonde, maar ze gaf me duidelijke stappen om het probleem op te lossen. Dit stappenplan heeft er voor gezorgd dat mijn kat mijn kat niet meer buiten de bak plast. Ik ben erg blij met Dianda’s kennis en aandacht voor detail, maar ze is ook erg vriendelijk en heeft een grote liefde voor katten. Ik zou haar zeker aanraden!

T Snyder