Wanneer hak je de knoop door aan het eind?

Het is iets waar we ons ooit op moeten voorbereiden en wat we hoe dan ook zullen mee maken. Waar ik het over heb? Wanneer je geliefde huisdier klaar is om te vertrekken. Ben je onzeker wanneer je huisdier klaar is met leven? Dan heb je hier hopelijk wat aan.

Blijf realistisch
Je kat (of ander huisdier) is oud of hij ziek, en ook al heb je van alles geprobeerd samen met je dierenarts, heb je zelfs de holistische en alternatieve kant een kans gegeven. Het geeft niet het resultaat wat je gehoopt had.

Toch moet je realistisch blijven. Dat betekend niet dat je niet je hart of gevoel moet volgen, maar dat je ook stil moet staan bij het nu, hoe het nu met je huisdier gaat en of dat ooit zal verbeteren en of je hem/haar er goed mee doet om zo door te gaan in deze huidige situatie.

Vaak zie je het wel aan die blik in hun ogen, maar soms houden wij zoveel van ons dier, dat we een beetje “verblind zijn door de liefde” en wij die blik niet (willen) zien.

Afhankelijk van de situatie van je huisdier, moet je soms even stil staan bij deze situatie en of het zo nog verder kan. Want jij als eigenaar, als liefdevolle baasje, kan dit als enigste bepalen. Soms willen onze schatten nog vechten voor hun leven, maar soms zijn ze er ook gewoon klaar mee.

Kwaliteit vind ik erg belangrijk in een dierenleven. En als je dier niet meer gelukkig lijkt te zijn (wanneer heb je je huisdier voor het laatst gelukkig en levenslustig gezien?) en niet meer het vrolijke diertje van toen is. Bekijk dan samen met je dierenarts of je dit (op een korte termijn) kan oplossen.

Liever te vroeg dan te laat
Ik hoor het toch vaak en ook uit persoonlijke ervaring herken ik het: “Hadden we haar/hem maar eerder laten gaan”. We voelen ons schuldig omdat we het kostbare leventje van onze huisdier zo lang hebben gerekt, terwijl hun leven qua kwaliteit alleen maar meer en meer achteruit ging.

We gaan nadenken: was het al het experimenten waard? Hebben we er goed aan gedaan? Leg het naast je neer en leer hier van voor volgende keer als je in de toekomst weer een huisdier neemt of als je meerdere huisdieren hebt.

Soms heeft het tijd nodig voordat bij ons de klik om gaat en voordat die knoop doorgehakt word. Maar als je er al ooit over hebt nagedacht of als het ooit “per ongeluk” in je is op gekomen om je geliefde viervoeter naar de zogenaamde “regenboog brug” te laten gaan omdat ze zo ziek is, of omdat ze zoveel lichamelijke en medische klachten heeft dat je twijfelt aan haar kwaliteit in haar leven, bespreek dit dan met je dierenarts.

Beter een week te vroeg, dan een week te laat. Want je wilt je dier niet laten lijden.

Twijfel je nog steeds?
Kijk vanuit een ander perspectief naar je hond/kat. Neem bijvoorbeeld een foto, de blik in die foto en hoe het dier er daar op uit ziet kan er voor zorgen dat je het anders gaat zien.

Kijk ook naar het leven van je dier. Wil het dier nog eten en drinken? Heeft hij/zij nog interesse in het eten en lekkere dingen? Is het dier nog mobiel? Lijkt je huisdier depressief? Doet hij nog moeite voor simpele dingen? Zondert het dier zich veel af van de rest?

Houd in gedachten dat je jezelf hierbij even aan de kant zet. Dit gaat om het leven van een dier waar je veel van houdt. Het is belangrijk dat zijn leven nog kwaliteit heeft en anders moet jij die knoop doorhakken. Het is niet makkelijk, maar wel ontzettend moedig als je het gedaan hebt.

3 thoughts on “Wanneer hak je de knoop door aan het eind?

  1. Eén van de moeilijkste dingen als baasje van een huisdier, deze beslissing. Een goed jaar geleden werd één van mijn katten plots ziek, at niet, vermagerde zienderogen op een paar dagen tijd. Na onderzoek bleek ze een tumor te hebben in de darmen. De dierenarts wilde nog een poging doen om de tumor te verwijderen maar deze bleek vastgegroeid aan andere organen. Hij heeft haar dus niet meer wakker gemaakt uit narcose. Het was dus niet echt 100 % onze job om die beslissing te nemen, ook al had hij ons op voorhand verwittigd. Het was het hardste en moeilijkste afscheid dat ik al heb meegemaakt, na dik 15 jaar vriendschap. Mijn verstand zei dat het voor haar het beste was, want je zag dat ze echt aan het afzien was, maar mijn hart was er niet klaar voor. Nu nog vraag ik me regelmatig af waarom ik niet eerder heb gezien dat er iets was. Waarschijnlijk omdat, zoals je zegt, ik het niet wilde zien. In ieder geval, ik heb nu nog een kat, ook al 16 jaar en ik vrees de dag dat ik weer voor zo’n beslissing sta. Nu is ze nog kerngezond maar ja die leeftijd … Ik zeg haar dus regelmatig dat ze voor een record moet gaan qua leeftijd, en hoop dat ze voor 1 keer in haar leven eens luistert naar mij ;-).

    1. Het is alsof je een volwaardig familie lid verliest. En ook al worden ze best oud, de tijd gaat juist veel te snel.
      Hopelijk mag je nog jaren genieten van je 16-jarige!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *