Kindje op komst – Zo went je kat er aan

28 april 2020

Geplaatst door Dianda

Het kan een hele verandering zijn wanneer jouw kat altijd de enige baby in huis was, en er nu een échte baby op komst is. Je hebt dus 9 maanden de tijd om je huistijger (en jezelf) te laten wennen aan de komst van een baby. Maar hoe moet je dat aanpakken?

Waarom bezorgt een baby je kat stress?

Katten gebruiken hun neus heel veel, zo kunnen ze bijvoorbeeld ruiken wat van hun is. Maar laten ze ook hun eigen geur overal achter door te krabben, langs muren wrijven, etc. Zodat hun huis nog meer naar hun zal ruiken, wat er voor zorgt dat een kat zich prettig en veilig in zijn eigen huis voelt.

Veranderingen die nieuwe geuren meebrengen (zoals baby’s) in huis, zorgen er voor dat die bekende geur van je kat verstoord raakt.

Maar een baby is ook minder voorspelbaar dan hun papa en mama, zowel in beweging als geluid. En het heeft natuurlijk veel aandacht nodig. Dus naast de onvoorspelbaarheid (waar katten dus niet van houden) zal de routine ook overhoop kunnen raken. Vooral in de eerste periode zal er veel aandacht naar de pasgeboren baby gaan en iets minder naar je huistijger. Hoe Felix zal omgaan met de komst van een baby, is afhankelijk van het karakter, temperament, socialisatie en eerdere ervaringen.

Voor zowel de nieuwe ouders, als de kat in huis is het krijgen van een baby een gigantische verandering. Maar je kan je kat zeker een handje helpen op de komst van jouw mini-me.

Foto door Jonathan Borba.

Laat je lieveling helpen

De kat/poes, niet je toekomstige baby. Katers die het klokkenspel nog hebben hangen, zijn extra territoriaal en de spanningen die er bij komen bij het krijgen van een nieuw familie lid, kan er voor zorgen dat je kat gaat sproeien (al is het geen garantie dat gecastreerde katten niet zullen sproeien).

Geur verspreiden

Zoals eerder besproken vinden katten het prettig dat alles in huis ruikt naar hun. Door je kat een beetje op weg te helpen kan je een washandje gebruiken om je kat te aaien bij zijn wangetjes, nek en voorhoofd. Dit zijn plekken waarbij je kat feromonen afgeeft. Deze geeft hij ook af als hij langs meubels of je benen wrijft. Door dit washandje dan langs nieuwe meubels te wrijven, zullen ze naar je kat gaat ruiken en zal Felix de nieuwe meubels minder eng vinden.

Verstop en slaapplekjes

Creëer genoeg verstop en slaapplekjes zijn waar je kat naar toe kan gaan om zich te verstoppen of te ontsnappen aan spannende situaties. Zorg er voor dat deze plekken zowel hoog als laag zijn, en dat het plekjes zijn waar ze met rust worden gelaten.

Laat je kat wennen aan Zwitsal

Smeer baby olie, crème of poeder op je armen en handen om je kat aan die baby geur te laten wennen. Je kleine tweevoeter zal er straks ook helemaal naar ruiken.

Wennen aan het gehuil

Als je youtubed op huilende baby’s kom je tal van video’s tegen van baby’s die huilen. Speel dat geluid regelmatig af. Begin heel zachtjes en langzaam aan doe je het geluid harder en harder. Het heeft geen haast, dus je hoeft niet in twee weken tijd het volume op maximaal te zetten. Je hebt toch 9 maanden de tijd om je poes te laten wennen aan het harde gehuil.

Wanneer je het geluid afspeelt zorg je er voor dat je het gaat associëren met iets positiefs. Spelen (vooral erg belangrijk), eten, noem maar op! Een positieve link met het baby gehuil is zo belangrijk! Forceer je kat niet om bij je te blijven als je het geluid afspeelt. Als je kat weg wil, laat hem dan maar lekker gaan en ga een stapje terug met de volume.

Vergeet ook niet baby speeltjes die (veel) geluid kunnen maken! Ook daar kan je gewoon mee oefenen.

Feliway in het stop contact kan je viervoeter ook ondersteunen.

Onderzoek in de kinderkamer

Ben je je huis aan het aanpassen voor de baby? Doe dit dan niet te rigoureus, maar verander dit geleidelijk en langzaam. Katten houden niet van veranderingen. Je kat is namelijk een gewoonte dier die ontzettend houd van routine. Maar ook graag veiligheid, controle en voorspelbaarheid ervaart. Dit zorgt er namelijk voor minder stress bij je kat.

Laat je kat de kamer onderzoeken en besnuffelen zodra je langzaam aan nieuwe meubelen neer zet in de nieuwe kinderkamer. Zodat het niet te veel voor hem word en er langzaam aan kan wennen. Is je kat eentje die veel moeite heeft met veranderingen en zelfs nieuwe meubelen eng vind? Laat hem dan gewoon lekker een voor een wennen aan de nieuwe meubels, maar ga niet gelijk alles veranderen, doe lekker rustig aan (je hebt toch 9 maanden de tijd).

Merk je dat je kat hier wat gespannen van word? Een beetje afleiding met een super leuk spelletje is natuurlijk ideaal hier voor!

Een andere baby

Ken je iemand die een baby heeft? Vraag of ze langs wil komen voor een kopje koffie met haar baby. Op die manier kan je kat de kleine observeren en al een beetje kennismaken met een kleine twee-voeter. Op die manier kan je ook zien hoe je kat reageert op een baby. Tijdens het bezoek beloon je je kat met spelen, iets lekkers, eten, knuffelen en andere positieve dingen.

Foto door Esther Merbt.

Weg van kleine, grijpgrage handjes

Katten zitten graag hoog, omdat ze vanaf daar alles kunnen overzien en lekker veilig zitten. Hoog zitten geeft de katten daarom een gevoel van veiligheid en controle, en dit is een rode draad in het leven van de kat. Je kat is namelijk naast jager, ook zelf prooidier.

Door je huis aan te passen aan je kat, met bijvoorbeeld leuke plankjes en krabpalen. Zorg je er voor dat je kat de hoogte in kan gaan. Zo kan hij weg springen van grijpgrage handjes, en ontsnappen naar een plekje wat lekker hoog is.

Wel of niet in de baby kamer?

Een kat houd van duidelijkheid en controle. Een kamer waar hij soms wel in mag, en andere keren niet, is frustrerend voor hem. Je kat heeft een dagelijkse routine, hij loopt een rondje en scant zijn omgeving. Als hij tijdens dat rondje ineens niet meer die ene kamer kan scannen (terwijl dat eerder wel kon), kan dat erg frustrerend zijn voor je viervoeter. Maar controle speelt hier ook een rol. Je kat wil namelijk zelf bepalen wanneer hij een kamer in gaat. Doe jij de deur ineens dicht, dan kan hij dat niet meer zelf bepalen, want de controle is weg.

Wil je de kat niet in de baby kamer? Houdt die deur dan ook altijd gesloten.

Pak bestaande problemen aan

Zijn er al (kleine) gedragsproblemen waar je mee zit? Bespreek dit met de dierenarts en de kattengedragstherapeut. Het is altijd prettig om dit opgelost te hebben voordat er een baby’tje geboren word. Met een gedragstherapeut heb je dan ook alvast de juiste handvaten om alles in goede banen te leiden zodra de baby er is.

Angst bij katten word niet altijd gezien als een gedragsprobleem. Maar voordat de baby er is, is het wel een goed moment om te kijken of je samen met een gedragstherapeut die angst kan verminderen. Een baby zal veranderingen met zich meebrengen, en een angstige kat zal anders/minder goed met die stress om gaan dan een kat die niet angstig of snel gestrest is.

Vraag hulp vóór de baby er is

Heb je een huistijger in huis die snel gestrest is en niet zo goed tegen veranderingen kan? Dan is nu het moment om hier de juiste handvaten voor te krijgen met behulp van een gedragstherapeut.

Wanneer de 9 maanden voorbij zijn

Wanneer je thuis komt met je kat, zal je kat als het goed is gewend zijn aan het gehuil en de geur. Natuurlijk is het gehuil in het echt toch anders dan het geluid te horen via de laptop. Maar laat je kat bepalen wanneer hij contact zoekt met de baby en wanneer hij hem zal besnuffelen. Besluit hij om weg te rennen? Laat hem dan lekker gaan. Hij komt vanzelf wel tevoorschijn. Forceer de baby niet op je kat.

Verblijft de moeder en de baby nog in het ziekenhuis? Vraag dan of iemand langs jullie poes wil gaan met iets wat van de baby is. Zodat je kat alvast kan wennen aan de geur van de kleine. Dit kun je natuurlijk ook blijven doen als je baby al thuis is.

Foto door Manja Vitolic

Blijf kalm en betrek hem er bij

Het is belangrijk om zelf ook rustig te blijven, want katten zullen die spanningen oppikken en daar op reageren.

Ben je bezig met je baby, praat dan tegen je kat of laat hem dichter bij komen als hij dat graag wil. Betrek hem in de dingen die je met je baby doet. Hou natuurlijk wel je kat goed in de gaten als hij contact probeert te zoeken met je kleine nieuwkomer.

Maar wil je kat niet in de buurt van de baby komen, vindt hij het nog wat eng, of heeft Felix gewoon niets met jouw baby? Forceer niets en laat je kat in zijn waarde. Want het is helemaal prima als je hijer niets mee te maken wilt hebben, en liever zijn eigen gang gaat.

Niet in het baby bed!

Katten kunnen te dichtbij je baby gaan slapen, waardoor er bijvoorbeeld iets kan gebeuren waardoor je baby bijvoorbeeld niet meer kan ademen. Je kan daarom bijvoorbeeld een stevige muskietnet gebruiken om je kat uit het bedje te houden. Ook handig om de kat uit de box houden, als je dat zou willen.

Niets forceren

Zoals er al duizend keer vermeld is in dit artikel, is het belangrijk om je kat niet te forceren tijdens periodes van gewenning. Zorg er dus ook altijd voor dat je kat ten aller tijden kan ontsnappen uit ruimtes.

Routine

Katten zijn dol op hun routine. Ook al zal dat de eerste dagen na komst van de baby er een beetje bij in schieten. Het is belangrijk om die routine zo veel mogelijk aan te houden. Eten en spelen op de tijden dat hij gewend is! Spelen is nu juist zo belangrijk om die spanningen weg te spelen.

Geef je kat dus ook evenveel aandacht als dat hij gewend is van jou! Extra aandacht is niet nodig, zolang je de routine maar aan houd en doet zoals jullie gewend zijn met elkaar.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *