Hoe voelen katten aardbevingen aan en komen ze weer thuis?

30 juli 2016

Geplaatst door Dianda

Een spannend artikel omdat het heel anders is wat ik normaal gesproken schrijf voor mijn blog. Katten zijn geweldige wezens, maar is er meer over hun dan wat wij denken of wat de wetenschap denkt? Hierbij een stukje eigen mening, en een stukje onderzoek.

animal-1281641_1920

Katten hebben veel betere zintuigen dan wij mensen. Ze kunnen bijvoorbeeld beter ruiken en beter horen. Ze hebben geen geweldig zicht met hun ogen, van dichtbij kunnen zij niet zo goed zien. Maar ik ben nieuwsgierig hoe zij deze wereld ervaren. Wat zien zij? Wat ervaren zij? Zien zij dingen die wij niet zien?

Misschien heb je ooit spookverhalen gehoord waarbij de huisdieren reageren op iets wat wij niet kunnen zien. Dieren schijnen zelfs aardbevingen of storms aan te kunnen voelen. Sommige mensen zeggen dat dieren net als kinderen zijn: Ze zijn puur van ziel. Op een spiritueel niveau zijn ze niet gestimuleerd door onze samenleving en de normen, dus zien zij dingen zoals ze echt zijn.

Aardbevingen aanvoelen
Dieren schijnen het te kunnen aanvoelen wanneer er een aardbeving op komst is. Ze worden misschien wat onrustiger, zitten niet lekker in hun vel en erg nerveus. Maar hoe?

Volgens wetenschapper Konrad Lorenz zien katten een magnetisch veld over de oppervlakte van onze aarde. Dat te vergelijken is met een elastisch stuk stof. Dat wanneer er ergens iets gaat gebeuren (bijvoorbeeld een aardbeving) komt er spanning op te staan, alsof het stuk elastisch stof flink aangespannen wordt en word het steeds dunner omdat de aardkorst gespannen en overbeladen is.

Huisje terug vinden
Je hebt vast wel eens de verhalen gehoord van katten die hun huis terug vinden na duizenden kilometers te hebben gelopen. Wanneer een kat zulke grote afstanden aflegt, lijkt het bijna onwaarschijnlijk dat een huisdier zelfs met hun goede zintuigen zoals ruiken en horen, hun baasjes kunnen terugvinden door plekken waar ze nog nooit geweest zijn. Dan vraag je je af of een kat misschien een zesde zintuig heeft of een extreem goede (bovennatuurlijke) band met hun baasje.

Experts denken dat dit te maken heeft met een term genaamd: Psi-trailing (letterlijk vertaald: psi-speuren). De meneer die op deze term kwam is Professor Dr. Joseph Rhine. Hij legt uit hoe sommige dieren hun baasjes hebben terug gevonden. Dit “zintuig” helpt een dier om hun baasje te vinden als er een groot afstand tussen zit. Hij legt uit dat psi-trailing een soort sterke emotionele verbinding is tussen het dier en zijn baasje, de woonplek of een ander huisdier. Zegt dit niet ontzettend veel over de band die dieren hebben met hun baasje? Maar wat voor verbinding dit is, is nog niet helemaal duidelijk is.

Sommige wetenschappers denken dat de dieren over een soort innerlijke kompas bezitten dat hun in staat stelt om hun weg terug naar huis te vinden. Een innerlijke kompas die gevoelig is voor het aardmagnetische veld.

Homing instinct
Een dier dat niet ver van huis is, kan vaak zijn baasjes wel weer terug vinden, maar des te verder het dier weg is van huis, des te lastiger het word om zijn huisje weer terug te vinden. Hiervoor zouden ze dan volgens de wetenschapper Konrad Lorenz het ‘homing instinct’ voor gebruiken. Het ‘homing instinct’ is iets wat veel verder zou gaan dan het gebruik van hun normale zintuigen.

Er zijn twee soorten ‘homing instincts’:
1. Het vermogen van een dier om zijn huis terug te vinden na een verhuizing of gestolen te zijn, of als het dier verdwaalt is.

2. Het vermogen van een dier om zijn baasje te volgen wanneer het verhuisd is en het dier achter heeft gelaten.

Telepathisch
De bioloog Rupert Sheldrake gelooft dat dieren telepathisch met ons kunnen verbinden en dat dat de reden is dat een dier precies weet wanneer wij thuis komen en bij de deur gaat wachten. Wanneer deze link gebroken is bij een lange afstand, verbreekt het ritme van het dier, en dat zou dan hetgeen kunnen zijn wat hem terug naar huis begeleid.

Maar als wij altijd op dezelfde tijd thuis komen, zou dat ook heel goed een reden kunnen zijn dat onze katten (en honden) dit altijd zo goed weten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *