6 tips tegen onzindelijkheid

10 maart 2016

Geplaatst door Dianda

Een van de redenen waarom een kat in het asiel beland: onzindelijkheid. Het buiten de bak doen, plassen op de bank, poepen op het badkamer matje, of juist net voor de bak. Waarom doen ze dit? Hieronder leg ik het allemaal voor je uit!

Let op: Dit gaat over plassen, niet sproeien. Meer over sproeien vind je hier.

De grote belangrijke vraag waarom katten het niet in de bak doen. Het kan werkelijk van alles zijn. Denk aan ruzie tussen katten, er is iets gebeurd waarom hij niet meer durft maar ook stress, verlatingsangst, angst of je kat probeert zichzelf (emotioneel) beter en veiliger te voelen.

Medische reden
Allereerst moet er een medische reden uitgesloten worden. Het plassen buiten de bak, of dit nou op de bank is, in de wasmand, pal naast de bak of op de hoek in de woonkamer โ€“ het moet altijd nagekeken worden door een dierenarts!

Je huistijger kan blaasontsteking hebben, blaasgruis, pijnlijke gewrichten hebben omdat hij al op leeftijd is en ga zo maar door.

Sluit een medische oorzaak dus altijd uit voor je spreekt van een gedragsprobleem!

Niet de juiste bak
Je hebt bakken met kap, zonder kap, hoge rand, ronde bakken, vierkante bakken en bakken die zelf rond draaien na een bezoekje. Hoge en lage bakken en ga zo maar door. Je hebt zoveel verschillende bakken dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet.

Voor oude katten die wat stijf worden en last van de gewrichten hebben zijn kattenbakken met een hoge rand niet fijn meer. Ze hebben moeite en wellicht pijn als ze over de hoge rand moeten klimmen.

Maar misschien heb je een kattenbak met een kap, en is hij gewoon veel te klein voor als jouw kat bijvoorbeeld erg groot is. Haal de kap er af en je tijger heeft weer de ruimte om van alles te doen! Maar veel kattengrit stuift ook heel erg, niet fijn dus als er een kap op zit en je kat dat inademt als hij aan druk aan het graven is. Niet te vergeten dat katten graag overzicht hebben tijdens het kattenbak gebruik.

Niet op de goede plek
Verstopt achter de wasmachine, op zolder, in een kastje verstopt in de badkamerโ€ฆ Waarom zou je de kattenbak verstoppen? Als je een kattenbak regelmatig uitschept en schoonmaakt, zal een bak niet moeten stinken. En zou jij graag willen zitten naast een denderende wasmachine tijdens het plassen of nummer 2? Donโ€™t think so! Je kat dus ook nietโ€ฆ

Zet hem op een open plek, maar wel een rustige plek. In de woonkamer, de keuken, of ergens anders waar je kat lekker van alles kan zien tijdens het plassen. Maar niet op een drukke plek waar vaak veel mensen langs lopen. Denk bijvoorbeeld aan de gang of bij de voordeur.

Niet genoeg bakken
De regel is als volgt: het aantal katten is het aantal bakken + 1.

Dus heb je 1 kat > 2 bakken. 2 katten > 3 bakken, 3 katten > 4 bakken, etc.

Dit zorgt voor minder spanning tussen de katten tijdens het kattenbak-gebruik en zorgt voor meer vrijheid en ruimte tijdens hun behoeftes. Het kan namelijk best zo zijn dat de ene kat niet op de bak wil gaan plassen waar de andere kat op heeft gezeten. Sommige katten gebruiken ook een bak om alleen in te plassen, de ander alleen voor nummer 2. Verspreid de bakken ook door het huis heen en niet alle bakken naast elkaar. Jij hebt toch ook op de begane grond en de eerste verdieping een wc? Waarom mag je kat dat dan niet?

Het grit
Verander niet zomaar van de een op de andere dag van ander grit. Grote kans dat dat zal resulteren in een dikke grote plas naast de kattenbak! Vermeng een beetje met het huidige grit, en doe naarmate de weken/dagen vorderen steeds meer in de bak totdat er alleen maar nieuw grit in zit.

Maar het kan ook zo zijn dat je kat het grit gewoon niet fijn vindt aanvoelen aan de pootjes. Het kan een hele verandering zijn als je ze bijvoorbeeld van zacht siliconen grit naar harde houten korrels laat overgaan.

Goed schoonmaken
Zorg er ook voor dat je de plekken goed schoonmaakt. Gebruik geen bleek! De geur van bleek nodigt juist uit om er op te plassen.

Zorg er voor dat de plek eerst goed droog is voordat je schoonmaakt. Maak de plek daarna schoon met bijvoorbeeld soda, biotex of groene/bruine zeep, want deze producten breken de enzymen af in de urine en maakt de plek dus goed schoon. Daarna afspoelen en drogen. Daarna maak je de plek extra schoon met een alcohol oplossing. Ook dit moet je goed laten opdrogen voordat je je kat er weer over heen laat lopen. Zodat het niet op de pootjes van je poot terecht komt.

Ga dus altijd na wat er voor zorgt waarom je kat buiten de kattenbak plast. Met deze tips kom je een heel eind. Maar een kattengedragsadviseur kan je nog verder op weg helpen en dingen zien die jij waarschijnlijk niet ziet.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *