3 tips om nog liever te zijn voor je katten

18 oktober 2017

Geplaatst door Dianda

Kattenliefhebber. De naam zegt het al, je houdt van katten en dan voornamelijk je eigen katten. Die zijn altijd de leukste, de mooiste, de schattigste en de liefste! Jij doet er alles aan om je katten het naar hun zin te maken. Wil jij nog meer het beste voor je kat(ten)? Dan heb ik speciaal voor jouw in samenwerking met Petcurean.nl 3 hele leuke tips.

Laat je kat, kat zijn

Katten zijn echte jagers, ze moeten kunnen jagen, spelen, krabben, slapen, verstoppen, op prooi jagen en nog veel meer. Ze moeten immers gewoon lekker kat kunnen zijn. Dit betekent niet dat hij naar buiten moet als je dat niet wil. Want ook binnen kun jij voldoen aan de natuurlijke behoeftes van je kat. Denk hierbij aan krabpalen, lekker veel spelen met hem zodat hij kan “jagen”, eventueel hier en daar je huis aanpassen voor hem. Denk aan plankjes tegen de muur zodat hij lekker de hoogte in kan.

Je kat lekker kat laten zijn, betekent ook dat je hem of haar geen dingen opdringt die niet natuurlijk zijn voor een kat. Hem leren op de toilet te plassen, is alles behalve natuurlijk gedrag.

Heb jij nog leuke tips? Petcurean heeft deze maand een mooie winactie waarin je jouw beste tip voor ‘deel de liefde’ kan delen. Wat je kan winnen? Dat lees je hier.

Liefde = niet straffen

Straffen gaat soms erg onbewust, maar echt lief is dat natuurlijk niet. En vaak ook erg zinloos en zonde van je tijd. Maar waarom dan?

Katten kunnen niet de link leggen tussen wat zij hebben fout gedaan en de straf die ze krijgen. Grote kans dat een kat iets doet puur uit instinct of omdat het natuurlijk gedrag is. Dan is het niet echt lief dat jij je kat straft omdat hij typisch en natuurlijk gedrag vertoont. Je wilt je huistijger niet straffen omdat hij kat is. En hij zal dus niet begrijpen waarom hij nat gespoten word wanneer hij aan je bank krabt. Hij zal misschien leren dat jij eng bent, en het niet mag doen wanneer jij in de buurt bent. Maar dat lost het probleem niet op, want waarom krabt hij aan je bank? Daar wil je achter komen en daar op inspelen. Het is veel fijner en liefdevoller om straffen te voorkomen en meer in te spelen op de natuurlijke behoefte van een kat. Krabt je kat aan de bank? Ga dan eens na waarom. Staat de krabpaal op de goede plek, heb je er wel genoeg? Doet je kat dit omdat hij zich verveeld, gestrest is, frustratie, etc.

Verveling tegen gaan

Veel katten vervelen zich thuis kapot. En ik weet dat als ik mij echt heel erg verveel, ik heel erg vervelend kan gaan doen, alles saai is, ik moe ben en ik wil niks meer doen… Katten die zich vervelen kunnen zich ook zo gaan voelen. En dit kan leiden tot stress, frustratie, veel slapen en veel energie waar niks mee word gedaan. Dit kan weer voor gedragsproblemen zorgen zoals agressie, depressie, vernielzucht, en nog meer gedragsproblemen. Een standaard binnen kat, met of zonder vierpotige huisgenootjes kan zich echt kapot vervelen. En dat wil je voorkomen toch?

Verveling kan je voorkomen door met je katten bezig te zijn. Dit kun je doen door met hun te spelen meerdere keren per dag. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld lekker een hengel waar zij achteraan kan jagen om te vangen. Maar ga buiten het spelen om ook opzoek naar andere dingen wat je kat bezig kan houden. Maak een vensterbank wat uitkijkt op je tuin (met vogels) extra leuk voor je lieve huistijger, zodat hij gratis cat-tv heeft. Maar zorg ook voor voerpuzzels. Het beste zou zijn om alle bakjes op te bergen en te vervangen door voerpuzzels. Zo moet je kat werken voor zijn eten en gebruikt hij dat mooie koppie van hem.

Heb jij nog leuke tips voor kattenbaasjes? Deel je tips en deel je liefde op Petcurean.

Over Petcurean
Petcurean is een Canadees diervoedingsbedrijf dat het belang van dieren voorop stelt. Met een doctoraat in diervoeding ontwikkelt het familiebedrijf sinds 1999 unieke, gebalanceerde voeding voor honden en katten door het gebruiken van premium kwaliteit, natuurlijke ingrediënten.

Ga voor meer informatie naar www.petcurean.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *