Wat bezorgt jouw kat stress?

11 november 2015

Geplaatst door Dianda

Stress kan veel doen met ons. Maar ook met dieren. Zoals onze huisdieren. Ook zij kunnen stress ervaren, wanneer er bijvoorbeeld een nieuw familielid bij komt of tijdens een verhuizing. Maar wat nog meer en wat zijn de signalen?

gata-616343_640

Lichaamstaal
Katten zijn territoriale dieren, en net als bij mensen is ook elke kat anders. Sommige katten zijn sociaal en hebben behoefte aan gezelschap terwijl andere katten het fijn vinden om met rust gelaten te worden. Elke kat zal een situatie dus anders ervaren. Sommige katten kunnen bijvoorbeeld bij een nieuw gezinslid zoals een kitten gaan lopen stressen en blazen, terwijl andere katten het niet zo’n groot probleem vinden. Dit allemaal is deels afhankelijk van hun socialisatie periode toen ze nog kitten waren. Kittens die een goede socialisatie hebben gehad, zullen makkelijker met stress kunnen omgaan bijvoorbeeld.

Signalen waar je bij een gestreste kat op moet letten zijn bijvoorbeeld: verwijde pupillen en grote ogen, hun lippen likken, blazen en grommen, agressie, het buiten de kattenbak doen, veel verstoppen, niet willen spelen, minder wassen en weinig eetlust. Maar ook als ze meer schrikachtig zijn, ijsberen en in extreme gevallen zelfs het uit trekken van haar.

Maar stress is niet altijd slecht, het zorgt er bij katten ook voor dat ze op momenten dat het nodig is heel snel een besluit kunnen maken: vluchten of vechten? Het zogenaamde “fight or flight” mechanisme.

Wat zorgt voor stress?
Er hoeft niet veel voor te gebeuren om sommige katten te laten stressen. Denk bijvoorbeeld aan hele harde muziek, gasten over de vloer. Maar ook verhuizingen, een nieuw soort kattengrit of juist een hele vieze bak. Nieuwe meubelen, nieuwe en onbekende geuren. Overlijden van een gezinslid of juist een nieuw gezinslid er bij.

Hoe zorg je voor minder stress?
Het is verstandig om bij grote veranderingen de kat voor te bereiden op wat komen gaat.

Als je kat bijvoorbeeld al gaat stressen als je met meubels gaat lopen schuiven, verander dan zo weinig mogelijk aan je interieur. En als het toch gebeuren moet, doe het dan geleidelijk.

Hou kattenbakken zo schoon mogelijk en zorg er voor dat je huistijger genoeg plekken heeft om naar toe te vluchten als het nodig is. Heb je een gang wat dood loopt? Dan kan je er bijvoorbeeld aan denken om omhoog te bouwen! Hierbij kunnen katten (zeker als er meerdere zijn) makkelijk van elkaar weg vluchten als er wat spanning ontstaat.

Maar ook dagelijks speel momenten zullen er voor zorgen dat je kat meer zelfverzekerd word en minder stress zal ervaren. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan spelletjes waarbij hij moet werken voor zijn eten.

Je huis kat-vriendelijk maken kan ook wonderen doen voor je huistijger. Denk aan krabpalen die groot genoeg zijn voor je kat en op de juiste plek staan. Maar ook meerdere kattenbakken, en zeker als je meerdere katten in huis hebt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *