Waarom Je Kat/Poes Laten Helpen?

13 januari 2015

Geplaatst door Dianda

kitten-1517537_1920

Castreren en steriliseren. Veel mensen vinden het misschien zielig voor hun poes/kat. Maar toch is het erg belangrijk om je poes of kat te laten helpen als je geen professionele fokker bent. Maar waarom dan?

Dakloze Poesjes

In elk land, elke staat, provincie, stad of drop heeft wel zwerfkatjes rond lopen. Een deel van deze katten zullen eindigen in dieren asielen waar ze of geadopteerd worden of de rest van hun leven zullen blijven. Ook al worden sommige katten weer geadopteerd, er bestaat misschien geen 100% garantie dat ze daar voor de rest van hun leven zullen blijven. Misschien komen ze terug in het asiel omdat de kat agressief is, misschien word hij achtergelaten om wat voor reden dan ook, of loopt de poes of kat weg.

Zelfs je eigen kat kan ontsnappen en verdwaald raken. Hij kan niet meer zijn weg naar huis terug vinden en is de weg helemaal kwijt. Jij hangt overal posters op en vraagt na bij instanties en dierenasiels. Maar hij is nergens te vinden, ondanks dat hij gechipt is.

Niet-gecastreerde en niet-gesteriliseerde poezen en katers zullen door hun hormonen pogingen doen om te ontsnappen. Ze ruiken die krolse poes al van kilometers ver! Wat als je kat ontsnapt en aangereden word? Misschien komt je niet geholpen poes terug, en wat blijkt? Ze is zwanger…

Zelfs de kittens die je dan misschien gratis of voor een prijsje weg geeft hebben geen garantie dat ze daar voor de rest van hun leven blijven. En uiteindelijk help je mee aan het grote overschot aan zwerfkatten in stand te houden.

Door katten te castreren en steriliseren, kunnen zij geen nakomelingen meer krijgen/verwekken. Geen verassingen als je kat per ongeluk ontsnapt, geen hormonen wat door het lijfje van je raast en wat voor enorm veel stres kan zorgen.

Een Gezonder Leven

Daar bij komt nog dat katten gezonder en langer leven als ze geholpen zijn. Niet geholpen dieren zijn vaak gestrest of gefrustreerd. Katers kunnen je huis onder sproeien om hun territorium af te baken en de dametjes zullen klagelijk gaan miauwen.

Een geholpen kat zal ook minder dierenarts kosten met zich mee brengen. Natuurlijk zijn kittens onwijs leuk! Maar wat als er iets mis gaat? Daarnaast moeten ze ook hun nodige vaccinaties hebben.

Katten zullen door een castratie/sterilisatie een hele kleine kans hebben op blaasontsteking en heel veel minder kans op kanker of baarmoederontsteking en cystes.

Beter Gedrag

Nog een voordeel van het laten helpen van je katten zijn dat ze zich een stuk beter zullen gedragen. Katers hebben minder kans dat ze je huis zullen onder plassen. En een krolse poes kan onwijs chagrijnig (lees: agressief) zijn. Ze zullen minder vaak willen ontsnappen en ze zullen minder gefrustreerd en gestrest zijn.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *