Miauwen: Waarom Doen Katten Dat?

6 april 2015

Geplaatst door Dianda

Alle katten miauwen, maar ondanks dat, staat miauwen niet in het woordenboek over katten-taal onderling. Miauwen is iets wat katten eigenlijk alleen doen naar hun baasjes, naar ons. Maar waarom?

animal-207582_1280w

Aangeleerd?

Toen je kat nog een klein harige baby’tje was, miauwde hij naar zijn moeder als hij honger had, het koud had of bang was. Maar zodra ze opgroeien gebruiken ze andere geluidjes om te communiceren met elkaar en met ons: huilen, grommen, blazen.

De meeste katten hebben door gekregen dat als ze miauwen, ze iets van ons kunnen verwachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spelen, eten of een aai over hun hoofdje. Ze willen aandacht, ze willen iets. En ze weten dat ze met miauwen ons daar mee zo ver kunnen krijgen. Vooral als ze heel lang vol houden!

Sommige rassen zijn bekend dat ze erg vocaal zijn. Een Siamees zal graag tegen je terug babbelen over van alles en nog wat!

Miauwt je kat, terwijl hij normaal gesproken erg stil is, of is hij de laatste tijd erg stil, terwijl je poes normaal erg veel babbelt? Dan kan het zijn dat je niet lekker in zijn vel zit! Een ritje naar de dierenarts kan waarschijnlijk meer duidelijkheid geven.

Katten miauwen omdat:

Ze ziek kunnen zijn.
Daarom is het belangrijk om eerst naar de dierenarts te gaan als je kat meer of minder dan normaal miauwt! Veel ziektes of aandoeningen kunnen zorgen voor veel honger, dorst of pijn waardoor je kat meer of minder van kan gaan miauwen.

Oudere huistijgers kunnen last krijgen van een overactieve schildklier , dementie of hun nieren waardoor ze meer van kunnen gaan miauwen.

Ze aandacht willen
Je kat is slimmer dan je denkt! Hij weet dat hij iets zal krijgen als hij zal miauwen. Miauwt ze veel omdat ze zich verveelt? Dan is het tijd dat je meer met haar gaat spelen!

Ze eten willen
Sommige katten beginnen al te miauwen als je de keuken in loopt, smekend om een hapje of een snoepje. Sommige katten worden ook vocaal als het (bijna) tijd is om te eten! Dit kan aangeleerd gedrag zijn! Vind je het vervelend? Geef haar niks als ze miauwt, maar als ze stil is.

Ze hallo zeggen!
Sommige katten beginnen al te miauwen voordat hun baasje thuis komt of wanneer ze sleutels al horen rinkelen voordat ze in de deur worden gestoken of wanneer je binnen komt. Ze is blij dat je thuis bent! (en ze kan waarschijnlijk niet wachten tot je haar bakje vult)

Ze eenzaam is
Is je kat veel alleen thuis? Grote kans dat je kat miauwt omdat hij eenzaam is. Je kan er aan denken om een katten-oppasser te zoeken die veel tijd met je kat kan doorbrengen of om er een vriendje bij te nemen voor je lieveling.

Je kan ook zijn leventje iets spannender maken tussen de 4 muren van de huis. Zet voeder huisjes voor vogels in je tuin, bij het raam waar je kat het goed kan zien. Laat leuke speeltjes en voer-puzzeltjes (gevuld, uiteraard) verdeeld door je huis zodat ze wat te doen heeft.

Ze gestrest zijn
Katten die gestrest zijn kunnen meer gaan miauwen dan normaal. Dit kan komen door een verhuizing, een ziekte, een nieuw familie lid (mens of dier) of het verlies van een geliefde (mens of dier). Dit allemaal kan je stille kat veranderen in een vocale pluizenbal.

Aan jouw de taak (en samen met je dierenarts) om uit te zoeken waar die stress vandaan komt en om die stress factor weg te halen. Geef haar meer aandacht, speel meer met haar en wees er voor haar, zoals zij er ook altijd voor jou is.

Hij oud word
Dementie, een akelige ziekte die ook bij dieren voor komt. Katten zijn helaas geen uitzondering en het kan een reden zijn waarom oudere katten (vooral snachts) meer kunnen gaan miauwen. Ze weten het niet meer, weten niet waar ze zijn en zijn gewoon weg verdwaald. Een nachtlampje kan vaak een goede uitkomst bieden in de nacht.

Daarnaast kunnen oudere katten ook iets onder de leden hebben waardoor ze meer kunnen gaan miauwen. Dus een dierenarts raadplegen is een must!

Zij krols is
Als je kat niet gecastreerd of gesteriliseerd is kan je kat krols worden. Dametjes zullen alles bij elkaar gaan mekkeren als zij krols zijn om mannetjes duidelijk te maken dat zij er klaar voor zijn. Steriliseren is natuurlijk de beste optie.

Er andere problemen/dingen zijn
Ze kunnen niet bij de kattenbak, ze zitten vast in een kamer, ze voelen zich niet lekker. Ze zien buiten vogeltjes waar ze niet bij kunnen of er is iets anders wat ze je graag willen vertellen! Vertrouw je het niet? De dierenarts kan je zeker weten op weg helpen!

13 Reacties

 1. Renate

  Leuk dat je schrijft over het gedrag van katten, ik heb zelf alleen een hond, dus ik kan het helaas niet toepassen! Ik vind katten wel heel leuk! Ik heb ieder geval echt moeten lachen met de katten filmpjes die afgelopen week bij RTL Late Night waren!

  Antwoord
  • Dianda

   Hey Renate!
   Die heb ik helaas gemist op RTL Late Night. πŸ™
   Honden vind ik zelf ook heel leuk hoor! Zo compleet anders dan poezen, maar wie kan een lief hondenkopje nou weerstaan?

   Antwoord
 2. Angeline

  Ik mag dan wel een simpele huis tuin en keuken kat hebben. Maar het miauwen is minder geworden sinds we in een flat wonen. Daarbij miauwt hij alleen als er nieuwe brokjes in zijn bakje moet komen (oude brokjes eet hij niet), water op of vies is (meneer is niet zo slim en staat er soms in en dan hoeft hij het niet meer) en hij aandacht wilt. Hij maakt zelfs mijn dochter van 1,5 wakker om te knuffelen, ik moet wel zeggen die twee zijn onafscheidelijk. En niet een soort mauw nee echt verschillende soorten voor bepaalde dingen.
  Maar het is grappig dat ze weten dat ze er iets mee gedaan kunnen krijgen. Hij roept soms gewoon en dan moet je hem volgen naar een dichte deur om het open te maken. (Kan hij zelf ook, de luilak)

  Antwoord
  • Dianda

   Hij klinkt echt onwijs leuk! Tip om brokjes te besparen: Misschien kan je hem minder geven, zodat hij geen “oude” brokjes meer laat staan en dus alles op eet? πŸ™‚
   Haha, ze zijn slimmer dan je denkt hoor. πŸ˜‰

   Antwoord
 3. Denise van Lent

  Leuke blog heb je! Als gedragsbioloog ben ik ook gefascineerd door katten. Met mijn blog probeer ik mensen te informeren en misschien zelfs wel te inspireren om het leven van onze huiskatten te veraangenamen! Kom eens een kijkje nemen: http://www.treatoflife.com

  Antwoord
  • Dianda

   Hoi Denise, bedankt voor je reactie! En jij hebt zelf ook een hele leuke (en mooie) website!

   Antwoord
 4. Anouk Roemaat

  Hallo,
  Ik en mijn partner wonen sinds anderhalf jaar niet meer samen ivm omstandigheden, en sindsdien miauwt onze kat Timo ontzettend veel.
  We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk met zijn allen te zijn, maar dat verminderd het niet altijd.
  Hij miauwt voornamelijk bij de slaapkamerdeur, wanneer ik er niet ben, maar ook als ik er wel ben.
  Weten jullie misschien tips wat we met simpele dingen kunnen verhelpen?

  Groetjes Anouk

  Antwoord
  • Dianda

   Hoi Anouk,

   Katten houden niet altijd van veranderingen en zijn dieren die dol zijn op routine. Waarschijnlijk gebeurt er te veel in een keer en houd hij niet van deze veranderingen. Jij bent af en toe niet thuis en door omstandigheden wonen jullie niet meer samen. Heb je Timo wel eens in de slaapkamer gelaten? (of mag ze dat niet?). Maar Timo kan ook pijn hebben, verveeld zijn of angstig. Of hij wil gewoon aandacht.

   Kijk eens goed naar Timo’s gedag en hoe jullie daar op reageren. Reageren jullie er op dan word het aangeleerd gedrag en leert hij dat door miauwen hij dingen voor elkaar krijgt. Maar snachts is het stiller en horen katten ook meer. Daarom miauwen katten die niet in de slaapkamer mogen en geen dierenvriendjes hebben vaker dan katten die dit wel hebben.

   – Probeer Timo zo veel mogelijk te negeren als hij miauwt. Geen zucht, geen oog contact. Hij is op die momenten gewoon lucht voor jullie. Geef hem pas aandacht als hij stil is. Miauwt hij voor de slaapkamer deur en moet je er uit? Negeer hem, hij is compleet lucht voor jou, dus loop je hem gewoon voor bij. Is hij stil? Dan pas krijgt hij aandacht.
   – Zorg er voor dat Timo overdag en in de nacht dingen te doen heeft. Een voerpuzzel bijvoorbeeld (ook makkelij zelf te maken). Speel met hem overdag en voor het slapen gaan. Geef Timo voldoende prikkels en uitdagingen. Zodat hij overdag zijn energie kwijt kan raken en die in de nacht niet meer zal gebruiken om te gaan miauwen voor de deur.
   – Beloon gewenst gedrag. Geef hem overdag genoeg aandacht (wanneer hij niet miauwt). De beloning kan van alles zijn. Aandacht, snoepjes, even spelen, etc.
   – Routine.

   Stuur gerust een mailtje als jullie er niet uit komen met Timo!

   Antwoord
 5. Naoual

  beste blogger

  Ik kwam gisteren avond binnen en mijn poes stond mij al op te wachten! ze miauwde en gebaarde dat ik mee moest ik liep haar achterna en ze liep miauwend naar de plek (onderin de kast) waar zij is bevallen ze ging liggen hoe zij lag toen zij melkgaf aan haar kittens toen ik weg liep rende ze mij achterna en miauwde en gebaarde weer dat ik mee moest ik liep weer mee en ze deed het zelfde… ik moet gewoon voor haar zitten en toe kijken hoe zij in de kast ligt! haar dochtertje van 8maanden pakte ze bij haar nekvel en dwong haar te drinken!! ik snap echt niet wat ze mij duidelijk wilt maken! !

  Antwoord
  • Dianda

   Waarschijnlijk is het haar moeder instinct en gevoelens. Het gebeurt wel vaker dat familie mee drinkt of zelfs de kittens bij hun laat drinken.
   Ik raad wel aan de moeder (en dochter) te laten steriliseren.

   Antwoord
   • Naoual

    oke bedankt voor de tip!
    Is het niet schadelijk voor moeder ;poes als dochter van 8maanden nog aan haar tepels sabbelt?

    Antwoord
    • Dianda

     De moeder zal het haar dochter wel laten weten wanneer het genoeg is geweest. Het zijn waarschijnlijk ook de hormonen die meespelen. πŸ™‚

     Antwoord
 6. Angela

  Hoi, mijn kitten begint te miauwen als ze me aan ziet komen als ik thuis kom. Moet ik dit ook negeren of is dit simpelweg begroeten? Ze doet dit ook als ze ’s morgens alleen beneden is en ze hoort dat ik boven uit bed kom. Alvast bedankt.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *