Hoe zorg ik er voor dat mijn kat geen kabels meer kauwt?

24 april 2018

Geplaatst door Dianda

Via Facebook en Instagram heb ik gevraagd of mensen vragen voor mij hadden die ik via mijn blog kan beantwoorden. Dit konden vragen zijn over de job, hoe een consult er uit ziet, over kattengedrag of andere vragen die over kattengedrag gingen of over het kattengedragsadviseur zijn.

Vandaag: Hoe zorg ik er voor dat mijn kat geen kabels meer kauwt?

Wat is de reden?

Kattengedragsadviseur zijn is vergelijkbaar als een detective. Soms moet je echt een Sherlock Holmes zijn: want waarom doet een kat iets? Waarom kauwt of knaagt een kat aan kabels? Het is eigenlijk ook best wel een beetje gevaarlijk, zeker als de kabel van bijvoorbeeld een tv of een ander apparaat ook nog in het stopcontact zit. Maar als je achter de reden komt, dan kan je opzoek gaan naar een oplossing om te voorkomen dat je kat zijn tanden in je heilige kabels zet.

Verveling en frustratie

Een kat die zich onwijs verveeld kan lekker aan de kabels gaan knagen om zichzelf toch een beetje bezig te houden. Verveling kan leiden tot stress en frustratie, dus kabels knagen kan ook een uiting zijn van stress en frustratie. Dus om de verveling aan te pakken en de kat veel bezig te houden door de dag heen, kan helpen om het knagen te voorkomen. Sommige katten zijn wat slimmer dan anderen en hebben meer nodig om bezig te blijven.

Ook kan een kabel (zoals een oplader) gezien worden als speelgoed. Als dit zo is, moet de oplader opgeruimd worden en een ander alternatief aangeboden worden om mee te spelen.

Soms kan frustratie ook een uiting zijn van een ander probleem. Denk hierbij niet alleen aan verveling, maar ook het hebben van honger, opgesloten zijn of andere reden. Als dit de reden van het geknaag is, is het dus een goed idee om die frustratie weg te nemen. Als je niet weet hoe, zijn er gedragstherapeuten die dit wel weten.

Zere tandjes?

Het knagen kan ook een medisch probleem zijn. Denk hierbij aan gebitsproblemen of zelfs het maag-darm stelsel. Het kan daarom ook nooit kwaad om je kat na te laten kijken om er zeker van te zijn dat het niet iets medisch is.

Pica

Pica is de naam van een gedragsprobleem waarbij katten oneetbare dingen eten. Zoals rubber, plastic, papier, veters en textiel, etc. Over pica zijn veel verschillende onderzoeken. De ene zegt dat het meest voorkomt bij Oosterse rassen, maar recent onderzoekt zegt dat rassen, geslacht, en leeftijd geen rol spelen. *

Goed opbergen en alert blijven

Naast dat de kat goed bezig word gehouden gedurende de dag met spelletjes, voer puzzels en omgevingsverrijking, kan dit verveling en stress tegengaan wat mogelijk het knagen minder kan maken. Maar alsnog is het ook belangrijk dat kabels opgeruimd worden, dat je ze niet laat liggen en dat je hier constant alert op blijft. Raadzaam is dat kabels en snoeren goed weggewerkt word en om eventueel snoerbeschermers te gebruiken.

Mocht dit allemaal niet helpen, dan raad ik aan om een gedragsadviseur in te schakelen.

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26088566

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *