6 Tips voor te zware katten

4 november 2015

Geplaatst door Dianda

Dik zijn is niet leuk voor je kat. Hij/zij kan lichamelijke klachten krijgen of zelfs ziek worden. Op goed gewicht zijn is veel gezonder voor jouw huistijger. Minder oppervlakte om mee te knuffelen, betekent niet minder schattig!

Medische verklaring
Wil je je kat laten afvallen? Ga dan wel eerst met je kat naar de dierenarts om er zeker van te zijn het geen medische verklaring heeft.

Mijn kat is te dik, en nu?
Een goede kwaliteit katten voer en de juiste hoeveelheid voer (weeg het af als dat nodig is) in combinatie met beweging. En natuurlijk, niet meer zoveel snoepen! Tegenwoordig staat er op de verpakking van kattensnoepjes hoeveel koolhydraten er in zitten.

Niet te snel
Laat je kat niet te snel afvallen, het liefst onder begeleiding van een dierenarts als je niet helemaal weet wat je moet doen. Te snel afvallen kan namelijk lever vervetting veroorzaken wat niet altijd een goede afloop heeft. Weet dus goed wat je doet en vraag desnoods om advies.

Tegenwoordig zijn er ook mensen gespecialiseerd in voeding en afvallen voor katten.

Hoe voeren?
Als je kat moeite heeft met eten als het altijd klaar staat, kan dat misschien de reden zijn waarom je kat een paar kilo’s is aangekomen. Het kan dus een idee zijn om die hoeveelheid af te wegen, of om je kat te laten werken voor zijn eten door middel van leuke voer puzzels zodat je kat moeite moet doen om eten te krijgen en er dus langer over zal doen. Krijgt je kat maar een paar keer per dag eten, dan kan je je kat ook leren om te eten van voer wat altijd klaar staat.

Spelen
Spelen kan je kat helpen op zoveel manieren. Het neemt spanningen en stress weg, zorgt er voor dat hij zijn energie kwijt kan Γ©n zorgt voor beweging! Allemaal is het even belangrijk. Maar het kan wat moeite kosten om van een couch-potato een actieveling te maken. Het is belangrijk om dus niet op te geven en langzaam te beginnen. Jij gaat toch ook niet gelijk vanaf dag 1 een marathon rennen?

Regelmatig wegen
Het is van belang om je kat regelmatig te wegen om zijn gewicht in de gaten te houden. Dit kun je ook doen samen met je dierenarts of een gewichtsconsulent(e) voor katten.

Let er wel op dat dat het ideale gewicht van een kat afhangt van de leeftijd, het geslacht en het ras van de kat. Een Maine Coon of een Britse korthaar zal bijvoorbeeld veel meer wegen dan een singapura of een siamees.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *