6 tips om je kat meer te laten drinken

11 november 2016

Geplaatst door Dianda

drinkendekat

Katten zijn van nature geen grote drinkers en eigenlijk zijn ze gebouwd om vocht uit hun prooi te halen. Toch drinken ze soms liever van het regenwater op je tuintafel of uit het vogelbadje met vies water. Maar waarom dan? En hoe krijgen we onze katten beter aan het drinken?

Liever het aquarium water
Waarom kiezen katten liever het water uit je aquarium of van vies water wat in je tuin te vinden is? Dat komt omdat dat water vaak een smaakje heeft. Het water uit de sloot word qua smaak veel boeiende gemaakt door alle plantjes en visjes die daar in zitten.

Blaasproblemen
Katten die te weinig drinken in combinatie met voedsel waar ze geen vocht uit kunnen halen (brok), kunnen blaasproblemen krijgen zoals blaasgruis en blaasontsteking. Veel mensen zullen misschien denken: als mijn kat dorst heeft, drinkt hij wel. Maar katten hebben geen natuurlijke drang om te drinken omdat ze al dat vocht normaal gesproken uit prooi zouden halen.

Niet naast voer
Meestal staat het drinken pal naast het voerbakje van de kat. Maar het is veel beter om het water en voer zo ver mogelijk gescheiden te houden van elkaar. Zet het ook niet naast de kattenbak en zorg er voor dat het waterbakje lekker breed is, zodat de snorharen niet steeds de rand raken.

Leuk maken
Je kan het drinken ook leuk maken, en dat hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn!

Denk hierbij bijvoorbeeld aan water plantjes. Maar voordat je dat in het water zet, moet je wel het steenwol, het wol en andere niet-natuurlijke dingen verwijderen. Je kan ook robotvisjes in het water doen, brokjes/snoepjes of een pompje.

Bewegend water
Sommige katten hebben gewoon liever bewegend water. En dan is het bakje wat de hele dag daar maar staat een beetje saai. Als je kat een voorkeur voor bewegend water heeft, is dit makkelijk op te lossen met een pompje of een waterfontein. Er zijn verschillende soorten en maten te koop.

Meerdere drinkplekjes
Heb je maar 1 drink plek in huis? Doe je huistijger een plezier en plaats meerdere drinkplekjes. Dan hoeft hij dus niet meer helemaal van de zolder 3 verdiepingen om laag te lopen om wat te drinken als hij dat wil, enΒ water wat zomaar ergens staat in huis, zal je kat meer aan het drinken zetten.

Maak het lekker
Als laatste redmiddel kan je het water natuurlijk ook lekker maken. Je kan een beetje vocht uit een blikje tonijn in het water doen of zelf een beetje (afgekoeld) kookvocht van bijvoorbeeld kip of vis.

1 Reactie

  1. m(i)e

    Ik gaf wijlen mijn kat elke dag een beetje kattenmelk omdat ik vond dat ze niet genoeg dronk. En zo kreeg ze toch vocht binnen.
    De kat van mijn ouders vroeger wilde alleen drinken van een normaal glas, liefst dat van ons. Dus kreeg die elke avond als we gezellig met een glas water in de zetel zaten haar eigen glas πŸ™‚ . Kon ze gezellig mee doen πŸ˜‰ .

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *