5 Redenen waarom dikke katten niet schattig zijn

31 oktober 2015

Geplaatst door Dianda

Om maar met de deur in huis te vallen: veel katten zijn te dik. De reden? Ze krijgen te veel voer in combinatie met weinig beweging (binnen katten). Maar vind je een dikke kat nog steeds schattig na dit te hebben gelezen?

fat-cat-1391358_1280w

Obesitas
Dik worden komt nooit zonder (medische) gevolgen. Het kan voor de kat (en andere dieren en mensen) voor behoorlijk wat problemen zorgen. Katten krijgen dan te veel calorieën binnen dan dat ze nodig hebben wat zich omslaat in vet. Soms kan het ontstaan door medicijnen of een ziekte.

Diabetes
Net als dat mensen suikerziekte kunnen krijgen, kunnen katten dit ook krijgen, waarvan overgewicht vaak de oorzaak is. Bij suikerziekte is er een probleem met de suiker en insuline huishouding van je tijger. Het is de bedoeling dat suiker wordt opgenomen onder invloed van het hormoon insuline wat in de alvleesklier wordt aangemaakt.

De alvleesklier is een klier die het volgende doet: produceert de hormonen insuline en glucagon en een maakt het verteringsenzym aan. Heeft je kat diabetes, dan deugt er iets niet bij het aanmaken van de hormonen. Het gaat dan om een tekort aan insuline waardoor suiker niet meer kan worden opgenomen in het lichaam, en komt daarom in het bloed terecht.

Gewrichten
Ben je (veel) te zwaar, dan komt al dat gewicht op je gewrichten aan. Voor een kat die bijvoorbeeld op leeftijd is al dat extra gewicht niet zo fijn en kan dat voor overbelast zorgen op de gewichten, waardoor hij artrose kan krijgen. Ook voor katten die bijvoorbeeld een aandoening hebben aan de knieën en heupen, zijn extra kilootjes alles behalve fijn.

Wassen
Bij al dat extra gewicht komt er nog bij dat je kat niet meer overal bij kan. Wij krijgen onze broek niet meer dicht, maar je kat zijn vacht niet meer onderhouden. Wat resulteert in een viezige of vette vacht, of juist hele vieze billen. Want met overgewicht, is hij niet meer zo flexibel.

Nog meer problemen
Maar wij zijn nog niet klaar. Overgewicht kan namelijk ook leiden tot hart problemen, huid problemen, ademhalingsproblemen en een slechte conditie.

Wij als hun baasje (of personeel) zijn verantwoordelijk voor onze kat(ten). Dit betekend ook dat wij verantwoordelijk zijn voor onder andere het eten wat ze krijgen de hoeveelheid daarvan. Of niet dan?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *