11 tips voor de warme en zonnige dagen

5 september 2016

Geplaatst door Dianda

Er komen weer wat warme dagen, ook al is de zomer bijna voorbij! Dus hierbij alvast wat tips voor je katten om ze tijdens de warme dagen lekker koel te houden en gewoon wat handige tips!

zon-kat

Hoe koelen katten af?
Katten zweten door hun voetzooltjes, (wat je bijvoorbeeld ziet als ze stress en angst ervaren) maar deze zijn helaas te klein om hun lichaam compleet te laten afkoelen. Dus wassen ze zichzelf. Door zichzelf te wassen, komt er speeksel op hun vacht die vervolgens verdampt, waardoor ze extra afkoelen.

Maar soms is dat niet genoeg en moeten wij een handje helpen!

Vers water
Het is verstandig om water een aantal keren te verversen op hele warme dagen omdat het dan snel muf kan worden. Zet ook buiten water neer als je een katten ren hebt of als hij ook buiten komt met dit warme weer.

Tip: Vries een nacht van de voren het bakje met water in, zodat het smelt en lekker koud blijft.

Binnen blijven?
Je kan er goed aan doen om je kat binnen te laten houden met dit warme weer. De grond kan erg heet worden en binnen is het soms koeler en beschut. Laat ramen en gordijnen dicht om de hitte en de zon buiten te houden. Houd de ventilator buiten het bereik van je huistijger.

Tip: Een vochtige theedoek er over heen zorgt voor koude lucht.

Vaak zijn badkamers lekker koel. Dus mag je kat normaal gesproken niet in de badkamer komen? Misschien voor deze keer een uitzondering maken?

Wil hij met geen mogelijkheid binnen blijven? Zorg dan dat er genoeg schaduw is en vers drink water klaar staat.

Een handje helpen
Omdat je kat zich zelf wast om af te koelen, kan je ook je kat een beetje helpen. Door met natte handen of een vochtige handdoek (niet kletsnat en ijskoud) over hem heen te wrijven.

De plekken waar katten het warmst worden zijn hun buik, voetzooltjes, oksels, onder hun kin en de buitenkant van hun oren.

Blijf rustig
Ga niet spelen met hem, terwijl het buiten 27 graden is op het heetst van de dag. Speel daarom liever vroeg in de ochtend of laat in de avond wanneer het wat afgekoeld is. Maar vaak hebben ze er ook helemaal geen zin om druk te doen met dit warme weer.

Borstelen
Dood haar en klitten zorgen er voor dat de warmte niet van het lichaam weg kan komen. Dus wat vaker borstelen dan normaal kan geen kwaad, om je harige lieveling een beetje te helpen met afkoelen. Maar borstel je kat niet elke dag, want dit kan er juist voor zorgen dat je kat veel kan verharen.

Bevroren flessen
Zet een fles met water in de vriezer en wacht tot het helemaal bevroren is. Daarna wikkel je hem in een handdoek of theedoek en leg je het neer bij of onder slaapplekjes. Sommige katten vinden het heerlijk om er tegen aan te liggen.

Veel drinken
Ook voor de katten is het belangrijk dat ze veel drinken. Van nature drinken ze al zo weinig omdat ze normaal gesproken alle vocht uit hun prooi kunnen halen. Maar wij kunnen ze daar best een handje mee helpen!

Maak water leuk! Doe er snoepjes in, kleine bad eentjes of (neppe) visjes die je moet opwinden zodat ze bewegen in het water. Vinden je katten dat maar niks? Geef ze tijdens het zonnige weer wat extra nat voer waar je water bij kan doen.

Witte Katten
Witte katten en katten met weinig haar zijn extra gevoelig voor de zon. En als ze te lang in de zon blijven liggen, kunnen ook zij verbranden wat zelfs kan leiden tot huidaandoeningen en huidkanker. De oren en de neus zijn plekken waar weinig haar zit en de huid is daar ook erg dun. Daarom hebben katten – vooral de witte — een grote kans op huidaandoeningen en huid kanker te krijgen op die plekken, als ze erg veel in de zon liggen. Daarom hebben onze huistijgers wat extra bescherming nodig wanneer de zon hoog en sterk in de hemel hangt.

Schaduw
Schaduw is belangrijk, vooral tijdens de heetste momenten op de dag. Wil je kat echt niet in de schaduw blijven, probeer dan je kat binnen houden tussen 11 en 15:00. Wil hij niet binnen blijven, zorg er dan voor dat er wel echt genoeg schaduw is en zorg er voor dat je kat elk moment naar binnen kan om even de hitte te ontkomen.

Achter Glas
Zonnebaden achter glas verminderd de kans op verbrandingen maar de stralen van de zon zorgen nog altijd voor een risico op huid kanker. Dus zelfs als je kat lekker ligt te bakken achter glas, is bescherming ook belangrijk. Zorg er voor dat je kat niet te lang in de zon zit!

Zonnebrandcrème
Zonnebrandcrème bestaat nu ook voor katten (Dermoscent SunFREE)! Het is dan ook een goed idee om je kat in te smeren op zijn oren, neus en andere plekken die weinig haar hebben. Heb je geen zonnebrandcrème voor de poes, en gebruik je een die eigenlijk voor mensen bedoelt is: het is niet helemaal veilig voor de poes. Je kat kan het er af likken en dat is giftig voor ons vriendje.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *