Gezinsuitbreiding? Zo laat jij je kat wennen aan je nieuwe poes of kitten!

Gezinsuitbreiding? Zo laat jij je kat wennen aan je nieuwe poes of kitten!

Als je een nieuwe poes of kitten aan je gezin toevoegt, kan dit een spannende tijd zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je kat gewend raakt aan de nieuwe huisgenoot? In dit artikel geven we je tips en advies over hoe je je kat kunt laten wennen aan een nieuwe poes of kitten.

1. Introduceer de katten geleidelijk aan elkaar
Het is belangrijk om de katten geleidelijk aan elkaar te introduceren. Begin met het afscheiden van de nieuwe poes of kitten in een aparte kamer. Laat de katten elkaar ruiken door bijvoorbeeld een handdoek te gebruiken die bij de nieuwe poes of kitten is geweest. Zorg ervoor dat de katten elkaar niet kunnen zien, maar wel kunnen horen en ruiken.

2. Geef je kat de tijd om te wennen aan de nieuwe geur
Laat je kat wennen aan de geur van de nieuwe poes of kitten. Laat bijvoorbeeld de handdoek met de geur van de nieuwe poes of kitten in de kamer van je kat liggen. Zo kan je kat wennen aan de geur van de nieuwe huisgenoot.

3. Geef beide katten voldoende aandacht
Het is belangrijk om beide katten voldoende aandacht te geven. Zorg ervoor dat je kat niet het gevoel heeft dat hij of zij wordt buitengesloten. Speel en knuffel met beide katten om ze beide te laten wennen aan elkaar.

4. Laat de katten onder toezicht samen
Laat de katten onder toezicht samen. Zorg ervoor dat je altijd in de buurt bent om in te grijpen als dat nodig is. Begin met korte periodes en bouw dit geleidelijk aan op. Beloon de katten als ze elkaar tolereren.

5. Geef de katten hun eigen ruimte
Zorg ervoor dat de katten hun eigen ruimte hebben. Geef ze hun eigen voerbakjes, drinkbakjes en kattenbakken. Zo voorkom je dat de katten elkaar in de weg zitten en kunnen ze rustig wennen aan elkaar.

FAQs:

1. Wat moet ik doen als mijn kat agressief reageert op de nieuwe poes of kitten?
Als je kat agressief reageert op de nieuwe poes of kitten, is het belangrijk om de katten weer uit elkaar te halen. Probeer het later opnieuw en houd de katten goed in de gaten. Als de agressie aanhoudt, is het verstandig om een dierenarts of een gedragstherapeut te raadplegen.

2. Hoe lang duurt het voordat katten aan elkaar gewend zijn?
Dit kan variëren van enkele dagen tot enkele weken. Het is belangrijk om geduld te hebben en de katten de tijd te geven om aan elkaar te wennen.

3. Moet ik de katten apart voeren?
Ja, het is belangrijk om de katten apart te voeren. Dit voorkomt dat ze elkaar in de weg zitten en kan agressie voorkomen.

4. Moet ik de katten apart houden als ik weg ben?
Ja, het is verstandig om de katten apart te houden als je weg bent. Zo voorkom je dat de katten in gevecht raken en elkaar verwonden.

5. Kan ik iets doen om de katten te helpen wennen aan elkaar?
Ja, je kunt bijvoorbeeld een Feliway verdamper gebruiken. Dit is een synthetische versie van de feromonen die katten afgeven om te communiceren. Het kan helpen om katten te kalmeren en te ontspannen.

Conclusie:
Het is belangrijk om geduld te hebben en de katten de tijd te geven om aan elkaar te wennen. Introduceer de katten geleidelijk aan elkaar en zorg ervoor dat ze beide voldoende aandacht krijgen. Laat de katten onder toezicht samen en geef ze hun eigen ruimte. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je kat gewend raakt aan de nieuwe poes of kitten.