Gedragsproblemen voor de mens of kat?

18 april 2020

Geplaatst door Dianda

Je hebt gedragsproblemen รฉn gedragsproblemen. Maar is het gedragsprobleem ook altijd een probleem voor de kat? Of is het gedragsprobleem vaak een “mensen probleem”? Een kat vertoont natuurlijk en instinctief gedrag, dus is krabben bijvoorbeeld ook een probleem voor de kat zelf? In dit artikel ga ik je hier iets meer over vertellen.

Foto door Manja Vitolic

Van woestijn, naar hangen in ons gordijn

Onze katten waren ooit wilde dieren, die door de jaren heen gedomesticeerd zijn naar huistijger. Dit betekend niet dat hij ook al zijn gedragingen en natuurlijke behoeftes achter zich heeft gelaten. In tegendeel, onze katten hebben een heel arsenaal meegenomen ons huis in. Maar ons huis is geen steppen of woestijngebied. Dus onze kat moet het eigenlijk een beetje doen met wat we hem geven. En als wij niet kunnen voldoen aan de (natuurlijke en instinctieve) behoeftes van de kat, kan een kat “gedragsproblemen” vertonen. Denk aan krabben aan de banken of plassen buiten de bak.

Een probleem voor de mens?

Kattenbaasjes nemen om allerlei redenen contact met mij op. Maar veel van de gedragsproblemen zijn niet altijd een probleem voor de kat, maar wel voor hun baasjes. De kat woont immers bij ons in, en moet soms voldoen aan veel strenge regels: niet op het aanrecht komen, niet op de tafels komen, niet aan de meubels krabben, op รฉรฉn plek poepen/plassen, enzovoort.

De kat vertoont vaak gewoon gedrag dat voor hem normaal is, je kat is gewoon kat. Voor hem is krabben aan de bank of op tafel springen heel normaal. Vergeleken met de mens, zal een kat dit helemaal niet als probleem zien. Hij kan namelijk gewoon zijn nagels krabben. Een kat heeft ook behoefte om hoog te zitten, nou, dat kan volgens hem toch prima op de tafel?

Maar omdat deze problemen samen komen met frustratie en onwetendheid, kan dit toch een probleem worden voor de kat. Het “gedragsprobleem” heeft namelijk een impact op de bond tussen mens en kat. En dat hartstikke zonde.

Foto door Nazym Jumadilova
Most problems are actually just problems for the owners. But it may have an impact on the human/animal bond, and therefor become a problem for the cat.” – Sarah Ellis (Foto door Nazym Jumadilova)

Problemen voor de kat?

Natuurlijk kan de kat ook problemen ervaren, zonder dat hun baasje dit door heeft. Dit is vaak wanneer wij ze niet zien, omdat katten heel goed zijn in het verbergen van stress signalen, of wanneer hun baasje denkt dat het niet zo’n probleem is, en dus niet ernstig is. Maar soms is het ook een probleem voor zowel baasje als kat.

Denk bijvoorbeeld aan pijn, ziekte, een kat die niet goed gesocialiseerd is, of uitingen van stress. Zo kunnen katten plassen buiten de bak of sproeien omdat je kat last heeft (en dus stress ervaart) van de katten in de wijk/rond het huis, of wanneer het door een medisch probleem komt. Maar ook overmatig wassen, of agressie vanuit angst/frustratie – alsnog normaal gedrag voor de kat, maar wel vanuit een negatieve emotie.

Maar er zijn ook problemen voor de kat, waar hun baasjes eigenlijk heel weinig last van ervaren. Dit omdat ze de signalen niet zien of omdat het probleem niet erg genoeg is. Denk bijvoorbeeld aan een angstige kat, een kat die zich veel verstopt of een kat die snel schrikt. Af en toe gesnauw tussen katten, of vechtende katten dat gezien word als spelen.

Tips om aan de behoeftes van je kat te voldoen

Wil je je kat toch tegemoet komen in zijn natuurlijke en instinctieve behoeftes? Dan zal hij in ieder geval heel erg blij met je zijn! Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan heb ik vast wat tips voor je:

Genoeg bronnen verspreid door het huis
Denk aan kattenbakken, eet en drink bakjes, slaap en verstopplekjes, krablocaties/plekken, en speelgoed.

Genoeg kattenbakken
Katten hebben graag een bak voor plassen, en een bak om in te poepen. Heb je meerdere katten? Dan kan het wezen dat de ene kat niet wil plassen op de bak waar Felix net op heeft gezeten. De regel is als volgt: Het aantal katten + 1. Dus heb je 2 katten, dan zou je volgens de regel 3 kattenbakken nodig hebben. Bij 3 katten 4, en bij 4 katten 5, etc. Plaats deze kattenbakken niet naast elkaar, maar verspreid ze door het huis, en niet naast eet en drink bakjes, en maak ze makkelijk bereikbaar.

Krabpalen
Groot genoeg voor je kat om aan te krabben, dus kitten krabpaaltjes mogen de container in. Het liefst meerdere krablocaties verspreid door het huis.

Eet en drink bakjes.
Niet naast elkaar, niet in de buurt van een kattenbak en verspreid door het huis heen. Gebruik niet 1 eet bak voor meerdere katten. Katten zijn dieren die niet graag delen.

Laat de kat zoveel mogelijk met rust.
Stoor hem niet tijdens het slapen, til hem niet constant op en laat de kat naar jou toe komen.

Creeรซr meerdere hoge plekken in huis
Je kan met plankjes mooi de hoogte in gaan, want katten zitten graag hoog. Op deze manier hebben zij overzicht op de ruimte wat weer zorgt voor een gevoel van veiligheid en controle.

Doet je kat iets wat jij niet wil, denk dan eens na of het natuurlijk gedrag is.
Ga dan na of je hem een beter en leuker alternatief kan aanbieden. Krabben aan de bank bijvoorbeeld kan een teken zijn dat er niet genoeg krabpalen zijn, of niet op de juiste plek. Zet er bijvoorbeeld eentje naast de bank.

Ervaart je kat stress?
Kijk of je die stress factor weg kan nemen. Lukt dit niet? Neem dan eens contact op met een kattengedragsadviseur.

Zorg voor veiligheid, routine en voorspelbaarheid.
Katten zijn naast jaagdieren ook prooidieren. Ze analyseren constant hun omgeving. Door te zorgen voor een gevoel van veiligheid, routine en voorspelbaarheid, hoeft je kat niet constant op de hoede te zijn en zorg je voor minder stress. Weet je niet hoe je dit voor elkaar kan krijgen? Neem dan eens contact op met mij.

2 Reacties

  • Dian

   Hallo Benny,
   De krabpaal moet groot en stevig zijn, groot genoeg voor je huistijger om zich helemaal te kunnen uitstrekken over de lengte van de krabpaal en stevig genoeg dat hij niet omvalt als je kat zijn gewicht gebruikt om er op te komen.
   Deze krabpaal zou ik daarom niet aanraden, puur omdat de kat zich niet volledig kan uitstrekken.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *