Bang voor bezoek? Zo laat je je kat wennen

Bang voor bezoek? Zo laat je je kat wennen

Als kattenliefhebber weet je dat onze harige vrienden behoorlijk onafhankelijk zijn. Toch hebben ze ook onze aandacht en zorg nodig. En soms kan het lastig zijn wanneer er onverwachts bezoek komt. Veel katten zijn namelijk niet gewend aan vreemden en kunnen hierdoor gestrest raken. Maar gelukkig zijn er manieren om je kat te laten wennen aan vreemden en stress te verminderen. In dit artikel geven we je handige tips en tricks om je kat te helpen ontspannen wanneer er bezoek komt.

Hoe werkt het stresssysteem van katten?

Om te begrijpen hoe je je kat kunt helpen ontspannen, is het belangrijk om te weten hoe het stresssysteem van katten werkt. Wanneer katten gestrest zijn, komt er adrenaline vrij in hun lichaam. Dit zorgt ervoor dat hun hartslag en bloeddruk omhoog gaan en hun spieren zich aanspannen. Hierdoor zijn katten klaar om te vluchten of te vechten. Dit is een normale reactie op stressvolle situaties, maar wanneer het te vaak of te lang aanhoudt, kan het schadelijk zijn voor de gezondheid van je kat.

Tip 1: Creëer een veilige plek voor je kat

Wanneer er bezoek komt, is het belangrijk dat je kat zich veilig voelt. Creëer daarom een veilige plek voor je kat waar hij zich kan terugtrekken. Dit kan bijvoorbeeld een kattenmandje, een doos of een speciale kattenkamer zijn. Zorg ervoor dat deze plek rustig is en dat je kat hier niet gestoord wordt. Leg hier ook favoriete speeltjes en dekentjes neer, zodat je kat zich op zijn gemak voelt.

Tip 2: Laat je kat wennen aan vreemde geuren

Katten zijn erg gevoelig voor geuren. Laat je kat daarom wennen aan de geuren van de mensen die op bezoek komen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een t-shirt of handdoek van de bezoeker mee naar huis te nemen en deze in de buurt van je kat te leggen. Zo kan je kat wennen aan de geur van de bezoeker. Ook kun je de bezoeker vragen om iets te eten of te drinken mee te nemen dat je kat lekker vindt. Hierdoor zal je kat een positieve associatie krijgen met de geur van de bezoeker.

Tip 3: Introduceer je kat langzaam aan de bezoeker

Wanneer de bezoeker er is, is het belangrijk om je kat langzaam aan hem of haar te introduceren. Laat de bezoeker bijvoorbeeld even buiten wachten, zodat je kat kan wennen aan de geur. Laat de bezoeker vervolgens binnenkomen en zorg ervoor dat hij of zij niet te dicht bij je kat komt. Laat je kat zelf naar de bezoeker toe gaan als hij hier behoefte aan heeft.

Tip 4: Geef je kat tijd om te wennen

Het is belangrijk om je kat de tijd te geven om te wennen aan de bezoeker. Forceer niets en laat je kat zelf bepalen wanneer hij of zij klaar is om contact te maken. Laat de bezoeker ook niet te lang blijven, zodat je kat niet te lang gestrest hoeft te zijn.

Tip 5: Gebruik feromonen

Feromonen zijn geurstoffen die katten zelf afscheiden. Deze geurstoffen hebben een kalmerend effect op katten en kunnen helpen bij stressvolle situaties. Je kunt feromonen kopen in de vorm van een spray of verdamper en deze in de buurt van je kat plaatsen. Hierdoor zal je kat zich meer ontspannen voelen.

FAQs

1. Hoe lang duurt het voordat mijn kat is gewend aan bezoek?
Dit hangt af van de kat en de bezoeker. Sommige katten wennen snel aan nieuwe mensen, terwijl andere katten hier meer tijd voor nodig hebben. Het is belangrijk om je kat de tijd te geven om te wennen aan de bezoeker en niet te snel te willen gaan.

2. Zijn er bepaalde rassen die sneller wennen aan bezoek?
Nee, dit hangt af van de individuele kat en zijn ervaringen met bezoek.

3. Kan ik mijn kat trainen om te wennen aan bezoek?
Ja, je kunt je kat trainen om te wennen aan bezoek door hem langzaam te introduceren aan nieuwe mensen en hem te belonen wanneer hij zich ontspant.

4. Moet ik mijn kat altijd opsluiten wanneer er bezoek komt?
Nee, dit hangt af van je kat. Sommige katten vinden het prettig om zich terug te trekken in een veilige plek, terwijl andere katten juist graag bij het bezoek willen zijn. Het is belangrijk om te kijken naar het gedrag van je kat en hierop in te spelen.

5. Wat kan ik doen als mijn kat gestrest blijft tijdens bezoek?
Als je kat gestrest blijft tijdens bezoek, kun je overwegen om een dierenarts te raadplegen. Een dierenarts kan je advies geven over hoe je de stress van je kat kunt verminderen en eventueel medicatie voorschrijven.

Conclusie

Het is normaal dat katten gestrest raken wanneer er bezoek komt. Gelukkig zijn er manieren om je kat te helpen ontspannen en stress te verminderen. Creëer een veilige plek voor je kat, laat hem wennen aan de geur van de bezoeker, introduceer hem langzaam aan de bezoeker, geef hem tijd om te wennen en gebruik eventueel feromonen. Door deze tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je kat zich meer op zijn gemak voelt tijdens bezoek.