6 tips om je poes af te koelen tijdens de zomer

6 tips om je poes af te koelen tijdens de zomer

De zomer is in volle gang en dat betekent dat het buiten erg warm kan zijn. Niet alleen mensen hebben last van de hitte, maar ook onze huisdieren. Katten zijn van nature al warmbloedige dieren en hebben het dus extra zwaar tijdens de zomer. In dit artikel geven we je 6 tips om je poes af te koelen tijdens de zomer, zodat ze deze hete dagen goed doorkomt.

1. Zorg voor voldoende water
Het is belangrijk dat je poes altijd voldoende water tot haar beschikking heeft, maar tijdens de zomer is dit extra belangrijk. Door de hitte verdampt het vocht in haar lichaam namelijk sneller, waardoor ze meer behoefte heeft aan water. Zet daarom meerdere waterbakjes in huis en controleer regelmatig of deze nog vol zijn. Je kunt ook een drinkfontein aanschaffen, zodat het water in beweging blijft en dus lekker koel blijft.

2. Maak gebruik van koelmatten
Koelmatten zijn speciale matten die je in de vriezer kunt leggen. Zodra je poes erop gaat liggen, wordt de warmte uit haar lichaam opgenomen door de mat en blijft ze lekker koel. Let er wel op dat je poes niet te lang op de koelmat ligt, want dan kan het juist weer te koud worden voor haar.

3. Geef verkoelende snacks
Er zijn verschillende snacks op de markt die verkoelend werken voor je poes. Denk bijvoorbeeld aan ijsjes speciaal voor katten of aan bevroren stukjes fruit. Let er wel op dat je poes niet te veel van deze snacks krijgt, want ook hier geldt dat te veel niet goed is.

4. Zorg voor schaduwplekken
Als je poes graag buiten komt, is het belangrijk dat er voldoende schaduwplekken zijn waar ze kan afkoelen. Zet bijvoorbeeld een parasol op of creëer een overkapping waar ze lekker kan liggen. Let er ook op dat er voldoende ventilatie is, zodat de warme lucht weg kan.

5. Kam je poes regelmatig
Door je poes regelmatig te kammen, haal je losse haren en vuil weg en kan de lucht beter bij haar huid komen. Hierdoor kan ze beter afkoelen. Kies wel voor een kam die geschikt is voor katten en let erop dat je niet te hard drukt.

6. Laat je poes binnen
Als het echt te warm is buiten, is het beter om je poes binnen te laten. Zorg ervoor dat de temperatuur binnen niet te hoog wordt en dat er voldoende ventilatie is. Je kunt ook een ventilator aanzetten, maar let er wel op dat deze niet te dicht bij je poes staat en dat ze er niet aan kan komen.

FAQs

1. Kan ik mijn poes ijs geven tijdens de zomer?
Ja, er zijn speciale ijsjes te koop die geschikt zijn voor katten. Let er wel op dat je poes niet te veel ijs krijgt, want dan kan ze last krijgen van haar maag.

2. Is het erg als mijn poes veel slaapt tijdens de zomer?
Nee, het is normaal dat katten tijdens de zomer wat meer slapen. Dit is hun manier om af te koelen en energie te besparen.

3. Wat kan ik doen als mijn poes niet wil drinken?
Als je poes niet wil drinken, kun je proberen om haar natvoer te geven in plaats van droogvoer. Hier zit meer vocht in, waardoor ze minder snel uitdroogt.

4. Kan ik mijn poes in de vriezer leggen om af te koelen?
Nee, het is gevaarlijk om je poes in de vriezer te leggen. Dit kan leiden tot onderkoeling en zelfs tot de dood.

5. Mag mijn poes buiten zijn tijdens de heetste uren van de dag?
Het is beter om je poes binnen te laten tijdens de heetste uren van de dag. Als ze toch naar buiten gaat, zorg er dan voor dat er voldoende schaduwplekken zijn waar ze kan afkoelen.

Conclusie

Het is belangrijk om je poes goed te verzorgen tijdens de zomer, zodat ze niet oververhit raakt. Zorg voor voldoende water, maak gebruik van koelmatten en geef verkoelende snacks. Zorg er ook voor dat er voldoende schaduwplekken zijn als je poes graag buiten komt en kam haar regelmatig. Laat je poes binnen als het echt te warm is buiten en controleer regelmatig of ze voldoende drinkt. Volg deze tips op en je poes zal deze hete dagen goed doorkomen.